Холандската кухня, въпреки, че не е толкова известна по света, както италианската или френската, може да предложи вкусни ястия, които се приготвят по лесен начин.
Зелена херинга Рибите, използвани най-често в холандската кухня са херинга, скумрия, змиорка, а също така и морски дарове. Най-често се приготвя ролмопс - сурова зелена херинга с лук - maatjes haring, херинга пане - broodje makreel, а също така пушена змиорка gerookte paling. Рибите също така са основа и на по-изискани основни ястия.Видими са влиянията на кухните на съседните народи, а особено на немската и скандинавската кухня. Както немците, така и холандците много обичат бира, особено lager: такива марки като Хайнекен или Амстел известни по цял свят. По време на празненствата на царското семейство се пие "нетипично оранжево бренди, съдържащо добавка на портокал.
Важна роля в холандската кухня играят чаят, кафето и други напитки, както и десертите, които ги съпътстват. Чаят и кафето са се появили в Холандия доста отдавна, били са превозвани от холандската колония в Индия и веднага са станали известни в други страни. „Време за кафе” – koffietijd - това в Холандия е почивка между 10 и 11 сутринта и 7 и 8 вечерта. Съществува правило „един сладкиш за една чаша” , което определя спестовността на холандците. Холандците наричат бялото кафе „грешно”, смятат, че кафето трябва да се пие без мляко. Холандците много обичат горещ шоколад и мляко с анасон. Заедно с напитките се консумират големи количества десерти като: appelgebak (аппелгабак) – ябълков пай с канела, speculaas (спекулаас) – ронливи канелени бисквити, stroopwafels (строопвафалс) – кръгли вафли с гъст сироп, или poffertjes (поффертие) – малки палачинки. Интересно е това, че в много холандски градове такива десерти по време на сезона се продават по улиците, тъй като не всеки ще може да ги направи в къщи.
Лалета и сирене И още едно: каква е тази Холандия без сирена? Кашкавалът gouda или edamer – това са едни от на-известните холандски продукти на света, с тяхната известност може да се конкурират само лалетата. Тези кашкавали се произвеждат от домашно обезмаслено мляко и обикновено имат сферична форма. А истинската холандска gouda узрява над 12 месеца и това я прави толкова лека и приятна на вкус. Съществуват разбира се различни видове goudа, които могат да се консумират след няколко седмици, също така и такива, които чакат даже повече от 7 години!