Холандската кухня, въпреки, че не е толкова известна по света, както италианската или френската, може да предложи вкусни ястия, които се приготвят по лесен начин.

Зелена херинга Рибите, използвани най-често в холандската кухня са херинга, скумрия, змиорка, а също така и морски дарове. Най-често се приготвя ролмопс - сурова зелена херинга с лук - maatjes haring, херинга пане - broodje makreel, а също така пушена змиорка gerookte paling. Рибите също така са основа и на по-изискани основни ястия.  
Северна простота В холандската кухня по-важна роля от месото играят рибата и зеленчуците. Тя е типична северна кухня, тук няма голямо разнообразие от ястия. Простотата на тази кухня има своите корени от началото на ХХ век, когато в Холандия са били организирани т.нар. Huishoudschool (домашни училища), в които момичетата са познавали тайните на домашните занаяти. Ястията, приготвяни в такива училища са били много опростявани и сега са в основата на холандската кухня. Портокалово бренди

Видими са влиянията на кухните на съседните народи, а особено на немската и скандинавската кухня. Както немците, така и холандците много обичат бира, особено lager: такива марки като Хайнекен или Амстел известни по цял свят. По време на празненствата на царското семейство се пие "нетипично оранжево бренди, съдържащо добавка на портокал.

  Холандски супи Традиционно, ястията са лесни за приготвяне и не съдържат много съставки. Всеки Холандец обожава снерт (snert) – много гъста бобена супа, както и хутспот (hutspot) – ястие от картофи, зеленчуци и месо, най-често телешко. Пестеливо кафе

Важна роля в холандската кухня играят чаят, кафето и други напитки, както и десертите, които ги съпътстват. Чаят и кафето са се появили в Холандия доста отдавна, били са превозвани от холандската колония в Индия и веднага са станали известни в други страни. „Време за кафе” – koffietijd - това в Холандия е почивка между 10 и 11 сутринта и 7 и 8 вечерта. Съществува правило „един сладкиш за една чаша” , което определя спестовността на холандците. Холандците наричат бялото кафе „грешно”, смятат, че кафето трябва да се пие без мляко. Холандците много обичат горещ шоколад и мляко с анасон. Заедно с напитките се консумират големи количества десерти като: appelgebak (аппелгабак) – ябълков пай с канела, speculaas (спекулаас) – ронливи канелени бисквити, stroopwafels (строопвафалс) – кръгли вафли с гъст сироп, или poffertjes (поффертие) – малки палачинки. Интересно е това, че в много холандски градове такива десерти по време на сезона се продават по улиците, тъй като не всеки ще може да ги направи в къщи.

Лалета и сирене И още едно: каква е тази Холандия без сирена? Кашкавалът gouda или edamer – това са едни от на-известните холандски продукти на света, с тяхната известност може да се конкурират само лалетата. Тези кашкавали се произвеждат от домашно обезмаслено мляко и обикновено имат сферична форма. А истинската холандска gouda узрява над 12 месеца и това я прави толкова лека и приятна на вкус. Съществуват разбира се различни видове goudа, които могат да се консумират след няколко седмици, също така и такива, които чакат даже повече от 7 години!