
Холандската кухня, въпреки, че не е толкова известна по света, както италианската или френската, може да предложи вкусни ястия, които се приготвят по лесен начин.
Зелена херинга

Северна простота
В холандската кухня по-важна роля от месото играят рибата и зеленчуците. Тя е типична северна кухня, тук няма голямо разнообразие от ястия. Простотата на тази кухня има своите корени от началото на ХХ век, когато в Холандия са били организирани т.нар. Huishoudschool (домашни училища), в които момичетата са познавали тайните на домашните занаяти. Ястията, приготвяни в такива училища са били много опростявани и сега са в основата на холандската кухня.
Портокалово бренди
Видими са влиянията на кухните на съседните народи, а особено на немската и скандинавската кухня. Както немците, така и холандците много обичат бира, особено lager: такива марки като Хайнекен или Амстел известни по цял свят. По време на празненствата на царското семейство се пие "нетипично оранжево бренди, съдържащо добавка на портокал.

Важна роля в холандската кухня играят чаят, кафето и други напитки, както и десертите, които ги съпътстват. Чаят и кафето са се появили в Холандия доста отдавна, били са превозвани от холандската колония в Индия и веднага са станали известни в други страни. „Време за кафе” – koffietijd - това в Холандия е почивка между 10 и 11 сутринта и 7 и 8 вечерта. Съществува правило „един сладкиш за една чаша” , което определя спестовността на холандците. Холандците наричат бялото кафе „грешно”, смятат, че кафето трябва да се пие без мляко. Холандците много обичат горещ шоколад и мляко с анасон. Заедно с напитките се консумират големи количества десерти като: appelgebak (аппелгабак) – ябълков пай с канела, speculaas (спекулаас) – ронливи канелени бисквити, stroopwafels (строопвафалс) – кръгли вафли с гъст сироп, или poffertjes (поффертие) – малки палачинки. Интересно е това, че в много холандски градове такива десерти по време на сезона се продават по улиците, тъй като не всеки ще може да ги направи в къщи.