Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как да компенсираме недостига на витамин А?

С добре балансирана диета и добро усвояване на витамин А недостигът на такъв не би трябвало да се случва. В храната имаме три източника на витамин А, отговарящи на три от неговите форми. Ретинолът може да се открие в продуктите от животински произход, бета каротинът (провитамин А) се извлича от растения, а каротеноидите се извличат от мазнини.

Недостигът на витамин А в тялото може да се дължи на малабсорбция на витамин А, неправилна диета (липса на протеини или мазнини), консумация на алкохол, пушене, неправилна диета за деца и възрастни. Недостигът на витамин А може да се идентифицира чрез:

  • много суха, дори груба кожа на лактите и коленете, както и на ръцете и бедрата;
  • амблиопия по здрач и през нощта и забавено приспособяване на окото в тъмнината
  • сухота в очите

Източниците на витамин А са и от растителен, и от животински произход. Най-важните животински източници на този витамин са в карантията, някои видове риба и яйцата. Що се отнася до растителните източници, най-голямо количество витамин А може да бъде открито в морковите, спанака, зеления грах, марулите, а при плодовете – кайсиите, прасковите, сливите и тиквените семки.

Обогатете диетата си с витамин А и се почувствайте по-добре

Научете повече за своето здраве на: Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния Зелената диета е здравословна диета Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата


Рецепти, които може да ви интересуват

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

6 човека над 45 минути Лесно
Салата на шефа с царевица и моркови
Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Печени сладки картофи с нахут и киноа
Печени сладки картофи с нахут и киноа

Впечатляващ и здравословен обяд за четирима

4 човека над 45 минути Лесно
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Дип от тахин - арабски сусамен сос

Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок.

4 човека под 15 минути Лесно
Как да компенсираме недостига на витамин А?

С добре балансирана диета и добро усвояване на витамин А недостигът на такъв не би трябвало да се случва. В храната имаме три източника на витамин А, отговарящи на три от неговите форми. Ретинолът може да се открие в продуктите от животински произход, бета каротинът (провитамин А) се извлича от растения, а каротеноидите се извличат от мазнини.

Недостигът на витамин А в тялото може да се дължи на малабсорбция на витамин А, неправилна диета (липса на протеини или мазнини), консумация на алкохол, пушене, неправилна диета за деца и възрастни. Недостигът на витамин А може да се идентифицира чрез:

  • много суха, дори груба кожа на лактите и коленете, както и на ръцете и бедрата;
  • амблиопия по здрач и през нощта и забавено приспособяване на окото в тъмнината
  • сухота в очите

Източниците на витамин А са и от растителен, и от животински произход. Най-важните животински източници на този витамин са в карантията, някои видове риба и яйцата. Що се отнася до растителните източници, най-голямо количество витамин А може да бъде открито в морковите, спанака, зеления грах, марулите, а при плодовете – кайсиите, прасковите, сливите и тиквените семки.

Обогатете диетата си с витамин А и се почувствайте по-добре

Научете повече за своето здраве на: Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния Зелената диета е здравословна диета Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.