Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как да компенсираме недостига на витамин А?

С добре балансирана диета и добро усвояване на витамин А недостигът на такъв не би трябвало да се случва. В храната имаме три източника на витамин А, отговарящи на три от неговите форми. Ретинолът може да се открие в продуктите от животински произход, бета каротинът (провитамин А) се извлича от растения, а каротеноидите се извличат от мазнини.

Недостигът на витамин А в тялото може да се дължи на малабсорбция на витамин А, неправилна диета (липса на протеини или мазнини), консумация на алкохол, пушене, неправилна диета за деца и възрастни. Недостигът на витамин А може да се идентифицира чрез:

  • много суха, дори груба кожа на лактите и коленете, както и на ръцете и бедрата;
  • амблиопия по здрач и през нощта и забавено приспособяване на окото в тъмнината
  • сухота в очите

Източниците на витамин А са и от растителен, и от животински произход. Най-важните животински източници на този витамин са в карантията, някои видове риба и яйцата. Що се отнася до растителните източници, най-голямо количество витамин А може да бъде открито в морковите, спанака, зеления грах, марулите, а при плодовете – кайсиите, прасковите, сливите и тиквените семки.

Обогатете диетата си с витамин А и се почувствайте по-добре

Научете повече за своето здраве на: Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния Зелената диета е здравословна диета Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата


Рецепти, които може да ви интересуват

Вегетериански киш със зелен фасул
Вегетериански киш със зелен фасул

Неделните рецепти с компания. Веган киш за вкусни дни.

2 човека 30-45 минути Умерено
Руло с черен боб
Руло с черен боб

Мексиканско ястие с пиле и черен боб!

2 човека 15-30 минути Умерено
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Рецепта за тортила с masa harina – в Мексико това е най-важната гарнитура към всичко, базова съставка към много ястия, мексикански хляб.

10 човека 30-45 минути Лесно
Печени пилешки бутчета с билково масло и зеленчуци по селски
Печени пилешки бутчета с билково масло и зеленчуци по селски

Печени пилешки бутчета с билково масло и зеленчуци по селски

2 човека 30-45 минути Умерено
Как да компенсираме недостига на витамин А?

С добре балансирана диета и добро усвояване на витамин А недостигът на такъв не би трябвало да се случва. В храната имаме три източника на витамин А, отговарящи на три от неговите форми. Ретинолът може да се открие в продуктите от животински произход, бета каротинът (провитамин А) се извлича от растения, а каротеноидите се извличат от мазнини.

Недостигът на витамин А в тялото може да се дължи на малабсорбция на витамин А, неправилна диета (липса на протеини или мазнини), консумация на алкохол, пушене, неправилна диета за деца и възрастни. Недостигът на витамин А може да се идентифицира чрез:

  • много суха, дори груба кожа на лактите и коленете, както и на ръцете и бедрата;
  • амблиопия по здрач и през нощта и забавено приспособяване на окото в тъмнината
  • сухота в очите

Източниците на витамин А са и от растителен, и от животински произход. Най-важните животински източници на този витамин са в карантията, някои видове риба и яйцата. Що се отнася до растителните източници, най-голямо количество витамин А може да бъде открито в морковите, спанака, зеления грах, марулите, а при плодовете – кайсиите, прасковите, сливите и тиквените семки.

Обогатете диетата си с витамин А и се почувствайте по-добре

Научете повече за своето здраве на: Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния Зелената диета е здравословна диета Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.