Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Как да компенсираме недостига на витамин A?

С добре балансирана диета и добро усвояване на витамин А недостига на такъв не би трябвало да се случва. В храната имаме три източника на витамин А, отговарящи на три от неговите форми. Ретинолът може да се открие в продуктите от животински произход, бета каротинът (провитамин А) се извлича от растения, каротеноидите се извличат от мазнини. Недостигът на витамин А в тялото може да се дължи на малабсорбция на витамин А, неправилна диета (липса на протеини или мазнини), консумация на алкохол, пушене, неправилна диета за деца и възрастни. Недостигът на витамин А може да се идентифицира чрез: много суха, дори груба кожа на лактите и коленете, както и на ръцете и бедрата; амблиопия по здрач и през нощта и забавено приспособяване на окото в тъмнината, сухота в очите. Източниците на витамин А са и от растителен, и от животински произход. Най-важните животински източници са вътрешностите, някои видове риба и яйцата. Що се отнася до растителните източници, най-голямо количество витамин А може да бъде открито в морковите, спанака, зеления грах, марулите, а при плодовете – кайсиите, прасковите, сливите и тиквените семки. Как да компенсираме недостига на витамин A?

Обогатете диетата си с витамин А и се почувствайте по-добре

Научете повече за своето здраве на: Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния Зелената диета е здравословна диета Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата


Рецепти, които може да ви интересуват

Агнешко бутче с червено цвекло и кисели краставички

Агнешко бутче с червено цвекло и кисели краставички

Чудесна Великденска вечеря за двама

2 човека над 45 минути Лесно
Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

4 човека 30-45 минути Лесно
Печена сьомга с броколи

Печена сьомга с броколи

Перфектният избор за следвеликденски обяд

4 човека 30-45 минути Лесно
Пролетни зеленчуци с яйца на тиган

Пролетни зеленчуци с яйца на тиган

Перфектният пролетен обяд за двама

2 човека 15-30 минути Лесно
Как да компенсираме недостига на витамин A?

С добре балансирана диета и добро усвояване на витамин А недостига на такъв не би трябвало да се случва. В храната имаме три източника на витамин А, отговарящи на три от неговите форми. Ретинолът може да се открие в продуктите от животински произход, бета каротинът (провитамин А) се извлича от растения, каротеноидите се извличат от мазнини. Недостигът на витамин А в тялото може да се дължи на малабсорбция на витамин А, неправилна диета (липса на протеини или мазнини), консумация на алкохол, пушене, неправилна диета за деца и възрастни. Недостигът на витамин А може да се идентифицира чрез: много суха, дори груба кожа на лактите и коленете, както и на ръцете и бедрата; амблиопия по здрач и през нощта и забавено приспособяване на окото в тъмнината, сухота в очите. Източниците на витамин А са и от растителен, и от животински произход. Най-важните животински източници са вътрешностите, някои видове риба и яйцата. Що се отнася до растителните източници, най-голямо количество витамин А може да бъде открито в морковите, спанака, зеления грах, марулите, а при плодовете – кайсиите, прасковите, сливите и тиквените семки. Как да компенсираме недостига на витамин A?

Обогатете диетата си с витамин А и се почувствайте по-добре

Научете повече за своето здраве на: Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния Зелената диета е здравословна диета Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата