Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата

Каротеноидите, които се съдържат в жълтите зеленчуци, обикновено са комплекс група от съединения. Те са съставени от бета-каротин, лутеин, зеаксантин и ликопен. Освен това отделните каротеноиди имат други съответни функции. Ето някои от тях:

  • подобряват издръжливостта
  • защитават очите
  • защита срещу атеросклероза
  • подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите
  • защита срещу свободните радикали

Yellow vegetables

Човешкото тяло има способността да конвертира каротеноиди във витамин А, който е основен фактор за живота. Това засилва имунната система и се отразява на състоянието на кожата. Каротеноидите са необходими за правилното функциониране на зрението, тъй като те са компоненти на макулата - елемент на окото, отговорен за виждането. Също така, жълтите и оранжеви зеленчуци защитават организма срещу вредните UV лъчи. Кожата на хора, чиято диета е богата на каротеноиди застарява по-бавно. Каротеноидите подобряват състоянието на костите, като ги правят по-силни. В допълнение, тези пигменти ни предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, които причиняват много ракови заболявания. Мъжете, които консумират недостатъчно количество жълти и оранжеви зеленчуци са по-изложени на риск от развитие на рак на простатата. Каротеноидите намаляват риска от рак на шийката на матката, белия дроб, стомашно-чревния тракт и ни предпазват от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на отлагането на холестерол в кръвоносните съдове.

В групата на жълти и оранжеви зеленчуци са:

  • морков
  • царевица
  • тиква
  • жълта чушка
  • домати

Рецепти, които може да ви интересуват

Пролетни рулца със зеленчуци
Пролетни рулца със зеленчуци

Рецепта за пролетни рулца със зеленчуци, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Спагети по сицилиански - италиански макарони с риба тон
Спагети по сицилиански - италиански макарони с риба тон

Рецепта за спагети по сицилиански – специфично ястие от италианската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Marine salmon - здравословна маринована сьомга със салата от леща
Marine salmon - здравословна маринована сьомга със салата от леща

Рецепта за маринована сьомга със салата от леща.

3 човека над 45 минути Умерено
Френска чеснова франзела
Френска чеснова франзела

Рецепта за чеснова франзела - символът на френската кухня!

4 човека 30-45 минути Лесно
Жълтите зеленчуци най-доброто лекарство за очите и кожата

Каротеноидите, които се съдържат в жълтите зеленчуци, обикновено са комплекс група от съединения. Те са съставени от бета-каротин, лутеин, зеаксантин и ликопен. Освен това отделните каротеноиди имат други съответни функции. Ето някои от тях:

  • подобряват издръжливостта
  • защитават очите
  • защита срещу атеросклероза
  • подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите
  • защита срещу свободните радикали

Yellow vegetables

Човешкото тяло има способността да конвертира каротеноиди във витамин А, който е основен фактор за живота. Това засилва имунната система и се отразява на състоянието на кожата. Каротеноидите са необходими за правилното функциониране на зрението, тъй като те са компоненти на макулата - елемент на окото, отговорен за виждането. Също така, жълтите и оранжеви зеленчуци защитават организма срещу вредните UV лъчи. Кожата на хора, чиято диета е богата на каротеноиди застарява по-бавно. Каротеноидите подобряват състоянието на костите, като ги правят по-силни. В допълнение, тези пигменти ни предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, които причиняват много ракови заболявания. Мъжете, които консумират недостатъчно количество жълти и оранжеви зеленчуци са по-изложени на риск от развитие на рак на простатата. Каротеноидите намаляват риска от рак на шийката на матката, белия дроб, стомашно-чревния тракт и ни предпазват от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на отлагането на холестерол в кръвоносните съдове.

В групата на жълти и оранжеви зеленчуци са:

  • морков
  • царевица
  • тиква
  • жълта чушка
  • домати
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description