

100 г гуаява – 38 kcal
Гуаявата съдържа калций, желязо, калий, натрий, фолиева киселина витамин A, B1, B2, C и PP.
Сладко-кисел плод
Гуаявата е тропически плод, на външен вид прилича на кръгла круша. По време на зреене променя цвета си от зелен на светло жълт или светло розов. Има ядлива гладка кожа, покрита с восъчен налеп. Мъзгата на гуаявата е сочна, с много силен и характерен аромат и с многобройни малки ядливи костилки. Най-често е червена, розова или жълта със сладък, но и леко кисел вкус. Суровите плодове нарязани на четвъртинки могат да се консумират сурови или да се добавят към салати. Сварени се добавят към десерти и кексове. При стайна температура, плодовете могат да се съхраняват само няколко дни, на по-хладни места – за по-дълго време.
Консерви
Плодовете на гуаявата са много подходящи за консервиране – за приготвяне на сокове, сиропи или мармалад. От гуаявата може също така да се прави желе.

Отслабнете с гуаява
Сокът от гуаява спомага за намаляване на теглото. Също така е ефикасен при лечение на астма и хипертония. Влияе върху подсилването на сърцето, а също така на храносмилателната система чрез подобряване на перисталтиката на червата. От друга страна антибактериалните свойства на гуаявата облекчават акнето и по тази причина се използва се в козметиката и дерматологията.