Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Дюлята – още един полезен плод

 

100 г дюля - 57 ккал.

Дюлята съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C.

 

Кисело и тръпчиво

Формата на дюлята наподобява ябълка - покрита е с жълто-петниста кожа, около 5-6 см в диаметър, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела, тръпчива и не се препоръчва за незабвна консумация. Дюлята наистина е ароматна и се използва широко в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.

 
 

Полезен плод

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракт от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - някога се е използвал в народната медицина за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.


Рецепти, които може да ви интересуват

Сьомга с уасаби — японски хрян
Сьомга с уасаби — японски хрян

Рецепта за сьомга с японски хрян „Wasabi”.

4 човека над 45 минути Умерено
Неделна говежда супа
Неделна говежда супа

Супа от говеждо филе със зеленчуци.

4 човека над 45 минути Лесно
Червен боб с орехи
Червен боб с орехи

Много обичайно грузинско ястие, приготвяно специално през зимата.

3 човека 30-45 минути Лесно
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Дюлята – още един полезен плод
 

100 г дюля - 57 ккал.

Дюлята съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C.

 

Кисело и тръпчиво

Формата на дюлята наподобява ябълка - покрита е с жълто-петниста кожа, около 5-6 см в диаметър, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела, тръпчива и не се препоръчва за незабвна консумация. Дюлята наистина е ароматна и се използва широко в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.

 
 

Полезен плод

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракт от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - някога се е използвал в народната медицина за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.