Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Дюлята – още един полезен плод

 

100 г дюля - 57 ккал.

Дюлята съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C.

 

Кисело и тръпчиво

Формата на дюлята наподобява ябълка - покрита е с жълто-петниста кожа, около 5-6 см в диаметър, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела, тръпчива и не се препоръчва за незабвна консумация. Дюлята наистина е ароматна и се използва широко в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.

 
 

Полезен плод

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракт от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - някога се е използвал в народната медицина за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.


Рецепти, които може да ви интересуват

Картофени кюфтета с царевица и риба тон
Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Лек пролетен обяд със страхотен вкус

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата с риба тон и зеленчуци
Салата с риба тон и зеленчуци

Бърза и лесна за приготвяне салата с риба тон и средиземноморски микс от зеленчуци, която е подходяща за всяко време на деня

6 човека 15-30 минути Лесно
Пучеро – рецепта за аржентински гулаш с месо, зеленчуци и царевица
Пучеро – рецепта за аржентински гулаш с месо, зеленчуци и царевица

Пучеро – ястие, което взели със себе си в Аржентина испанските колонизатори.

12 човека над 45 минути Трудно
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета

Питателна салата, богата на витамини, перфектна за обяд или лека вечеря

2 човека 15-30 минути Умерено
Дюлята – още един полезен плод
 

100 г дюля - 57 ккал.

Дюлята съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C.

 

Кисело и тръпчиво

Формата на дюлята наподобява ябълка - покрита е с жълто-петниста кожа, около 5-6 см в диаметър, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела, тръпчива и не се препоръчва за незабвна консумация. Дюлята наистина е ароматна и се използва широко в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.

 
 

Полезен плод

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракт от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - някога се е използвал в народната медицина за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description