Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Дюлята – още един полезен плод

 

100 г дюля - 57 ккал.

Дюлята съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C.

 

Кисело и тръпчиво

Формата на дюлята наподобява ябълка - покрита е с жълто-петниста кожа, около 5-6 см в диаметър, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела, тръпчива и не се препоръчва за незабвна консумация. Дюлята наистина е ароматна и се използва широко в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.

 
 

Полезен плод

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракт от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - някога се е използвал в народната медицина за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.


Рецепти, които може да ви интересуват

Желязница – Спаначен пай
Желязница – Спаначен пай

Спаначен сръбски пай с неузрели сирена.

12 човека над 45 минути Лесно
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби

Пилешка яхния с гъби и пушен бульон - Бургунди – сгответе нещо специално за вашите гости!

3 човека 30-45 минути Умерено
Пица с цветни чушки и маслини
Пица с цветни чушки и маслини

Рецепта за малки пици с чушки – рецептата за тестото датира векове назад.

2 човека над 45 минути Умерено
Говеждо на тиган с червен фасул
Говеждо на тиган с червен фасул

Високо протеиново и много ароматно ястие

2 човека 30-45 минути Умерено
Дюлята – още един полезен плод
 

100 г дюля - 57 ккал.

Дюлята съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C.

 

Кисело и тръпчиво

Формата на дюлята наподобява ябълка - покрита е с жълто-петниста кожа, около 5-6 см в диаметър, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела, тръпчива и не се препоръчва за незабвна консумация. Дюлята наистина е ароматна и се използва широко в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.

 
 

Полезен плод

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракт от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - някога се е използвал в народната медицина за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description