
Въпреки, че диетите варират между различните жители на континентите, техният начин на живот и хранителните им навици гарантират тяхното здраве и дълъг живот. Независимо дали храната е обикновена или изискана, има здравословни храни във всяко от двете полукълба. Ето няколко познати и непознати свойства и ефекти на растения от различните части на света.
Африка - Тунис, Египет
- Сусам – има регенериращи свойства и ефекти, богат на антиоксиданти, ценен заради лесно абсорбиращия се растителен протеин. Съдържа голямо количество желязо. Укрепва сърцето и предпазва от болестта на Алцхаймер.
- Дяволски нокът – едно от растенията със световна кариера. Плодът е с форма на кука и с корени, използвани за терапия. Има противовъзпалителни, анестетични и диуретични свойства.
Южна Америка – Колумбия
- Котешки нокът – растение (или по-скоро кората на Uncaria лиана) с укрепващи, стимулиращи и ваксинални свойства. Този вид растения са световно известни, поради високото съдържание на силния антиоксидант "Индоли". Вярва се, че котешкият нокът има анти-раков ефект, благодарение на "Индоли". Той помага и при лечение на подагра, артрит и при възпаление на пикочните пътища.
Азия - Япония, Китай
- Водорасли – добре познати морски растения, които подобряват имунитета, имат ниско съдържание на холестерол, стимулират метаболизма, както и са с ниско съдържание на калории. Богати са на калций, йод, калий 3 и витамин B12. Могат да се консумират топли или студени, на салати и в суши.
Австралия
- Евкалипт – от листата се добива масло, широко използвано за медицински цели. Има антибактериални свойства и ефекти, регенерира епитела на дихателните пътища, освобождава бронхите и е с добър отхрачващ ефект. Евкалиптът успокоява кашлицата и хремата.
Северна Америка - Канада
- Кленов сироп - с оригинален произход от Канада, но с фенове по целия свят. Може да се използва върху палачинки, вафли, сладолед, бисквити и чайове. Сиропът съдържа много витамини от група B и макроелементи (от съществено значение за нервната и имунната система).
Европа - Финландия, Франция, Полша
- Захаросани листенца от рози - това е вид конфитюр, популярен деликатес в Полша. Захаросани розови венчелистчета от сладки захаросани диви рози, съдържаши голямо количество витамин C (20 пъти повече от лимоните), адстригент и етерични масла, които подсилват организма, като подобряват структурата на червените кръвни телца и повишават имунитета ви. Имат антисептични свойства.
- Кестени - известни също като "Maroons" – растения, познати и използвани от древните римляни и обичани от французите. Кестените се пекат в големи тигани (с диаметър един метър) по улиците и площадите на френските градове. Превъзходни са и приготвени на скара. Кестените са богати на Витамин E - познат като елексир на красотата и дълголетието и калий, който укрепва сърцето. Сушените кестени се препоръчват за хора, страдащи от цьолиакия.
- Водка от червена боровинка - това е алкохол с червена боровинка, експортен продукт от Финландия. Има страхотен вкус и е изключително здравословен. Съдържа много антиоксиданти и адстригенти. Повишава имунитета към инфекции, дезинкфекцира пикочните пътища и притежава голямо количество витамин C.