Полска кухня - богата на зеленчуци и гъби

Пиршеството е неразделен елемент от богатата и разнообразна полска кухня. В полската кухня голяма роля са изиграли историческите промени в продължение на стотици години. Страната през дългите години от бурната си история на окупирана и лишена от независимост, е ценила и се е грижила за своите култура и традиции, почти във всички области от живота. По тази причина, в полската кухня са приети ястия, заимствани от съседните страни и от емигрантите, което до ден днешен я превръща в разнообразна и богата регионална кухня.

Дарове на природата

Типичните полски ястия имат връзка с достъпността на продуктите, използвани в тях. Полша, като обработваема земеделска земя с висока степен на залесяване, е черпила най-доброто от природата, за това са допринесли зърнените ястия – хлебните изделия, кашите и различните брашнени ястия – пелмени, юфка или палачинки.
 
Пържето жълто изделие в чинийка до две глави лук

















Важна роля изпълнява супата, използваща богатството на зеленчуците или другите ястия със зеленчуци и месо, достъпни от селското стопанство или дивеча от залесените терени. От горите произлизат също и ценните гъби, плодове и билки. Важни били и сладководните риби, а при възможност и достъп до море - и морските. След много години и до днес, въпреки развитието, напредъка и достъпността на много продукти, традиционните полския ястия остават от години непроменени и се приготвят по старите рецепти.

Пиршество

Пиршествата, съчетани с приятелски дискусии, понякога с песни, от години съпътстват поляците. Изпълнявали са културни, религиозни, политически и предимно патриотични функции. Сигурно затова и до днес, пиршеството играе толкова важна роля в живота на поляците при приятелски срещи или по празници и тържества, прекарвани със семейството.

кафяво кръгло печено ястие с месо и гъби върху бяла чиния
 

От години известни и ценени

Към най-популярните полски ястия със сигурност можем да включим бигоса – ястие от прясно и кисело зеле, с различни меса и гъби, сарми - зелеви листа пълнени с месо и ориз с доматен или сметанов сос или кюфтета от телешко месо, пълнени с бекон и кисели краставички.

















Внимание заслужават и супите, като червения борш – приготвян от бульон от червено цвекло, често с кнедли – малки пелмени с месо, крем-супа – приготвяна от пълнозърнест квас, сервирана с бяла наденица, сварено яйце и хрян, или гъбената супа, приготвяна от горски гъби. Много характерни са също така невероятните колбаси и наденици, а като предястие - със сигурност трябва да опитате херинга в олио, в оцет или в сметана. Заслужават внимание и пелмените, традиционно с месо, сирене или плодове, но днес се приготвят по толкова различни начини, че могат да задоволят всеки ценител. Известни са също плодовите преработки – сладка, конфитюри и компоти. Що се отнася за десертите, това са предимно кексове с мая – ронливи или с плодове, но също така и кекс с мак, пиерник или чийзкейк. Заслужава си да опитате и поничките с традиционен пълнеж от роза.

Кисело зеле – кисело, но здравословно

Киселото зеле е незаменима съставка в много полски ястия, а също така и невероятна салата. Прави се от подсолено, поддаващо се на ферментация нарязано бяло зеле. Ценно като богат източник на витамин С, РР и много витамини от група В. Като киселите краставички все още присъства на повечето полски трапези.

Вековни пивоварни и невероятни ликьори

Прието е, че полски специалитет са чистите водки. Важно е да знаете, че тук съществува вековна пивоварска традиция и полската бира е ценена не само в страната, а също така и в чужбина. Никой не е усъвършенствал така изкуството за приготвяне на различни ликьори от горски или сезонни плодове, а рецептите за тяхното приготвяне се пазят строго и се предават от поколение на поколение.


Рецепти, които може да ви интересуват

Симфония от Фасул и риба тон

Симфония от Фасул и риба тон

Вкусна и лесна салата, характерна с перфектната комбинация между фасул и риба тон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Херинга в олио

Херинга в олио

Рецепта за херинга в олио – най-известеното полско предястие.

5 човека над 45 минути Лесно
Салата Уолдорф-Астория

Салата Уолдорф-Астория

Рецепта за салатата Уолдорф-Астория, създадена от шефа на кухнята на нюйоркския хотел с това име.

4 човека 30-45 минути Лесно
Филийки с рикота и царевица с люти чушки

Филийки с рикота и царевица с люти чушки

Много бърза и лесна рецепта, идеална за междухраненията!

4 човека под 15 минути Лесно
Полска кухня - богата на зеленчуци и гъби

Пиршеството е неразделен елемент от богатата и разнообразна полска кухня. В полската кухня голяма роля са изиграли историческите промени в продължение на стотици години. Страната през дългите години от бурната си история на окупирана и лишена от независимост, е ценила и се е грижила за своите култура и традиции, почти във всички области от живота. По тази причина, в полската кухня са приети ястия, заимствани от съседните страни и от емигрантите, което до ден днешен я превръща в разнообразна и богата регионална кухня.

Дарове на природата

Типичните полски ястия имат връзка с достъпността на продуктите, използвани в тях. Полша, като обработваема земеделска земя с висока степен на залесяване, е черпила най-доброто от природата, за това са допринесли зърнените ястия – хлебните изделия, кашите и различните брашнени ястия – пелмени, юфка или палачинки.
 
Пържето жълто изделие в чинийка до две глави лук

















Важна роля изпълнява супата, използваща богатството на зеленчуците или другите ястия със зеленчуци и месо, достъпни от селското стопанство или дивеча от залесените терени. От горите произлизат също и ценните гъби, плодове и билки. Важни били и сладководните риби, а при възможност и достъп до море - и морските. След много години и до днес, въпреки развитието, напредъка и достъпността на много продукти, традиционните полския ястия остават от години непроменени и се приготвят по старите рецепти.

Пиршество

Пиршествата, съчетани с приятелски дискусии, понякога с песни, от години съпътстват поляците. Изпълнявали са културни, религиозни, политически и предимно патриотични функции. Сигурно затова и до днес, пиршеството играе толкова важна роля в живота на поляците при приятелски срещи или по празници и тържества, прекарвани със семейството.

кафяво кръгло печено ястие с месо и гъби върху бяла чиния
 

От години известни и ценени

Към най-популярните полски ястия със сигурност можем да включим бигоса – ястие от прясно и кисело зеле, с различни меса и гъби, сарми - зелеви листа пълнени с месо и ориз с доматен или сметанов сос или кюфтета от телешко месо, пълнени с бекон и кисели краставички.

















Внимание заслужават и супите, като червения борш – приготвян от бульон от червено цвекло, често с кнедли – малки пелмени с месо, крем-супа – приготвяна от пълнозърнест квас, сервирана с бяла наденица, сварено яйце и хрян, или гъбената супа, приготвяна от горски гъби. Много характерни са също така невероятните колбаси и наденици, а като предястие - със сигурност трябва да опитате херинга в олио, в оцет или в сметана. Заслужават внимание и пелмените, традиционно с месо, сирене или плодове, но днес се приготвят по толкова различни начини, че могат да задоволят всеки ценител. Известни са също плодовите преработки – сладка, конфитюри и компоти. Що се отнася за десертите, това са предимно кексове с мая – ронливи или с плодове, но също така и кекс с мак, пиерник или чийзкейк. Заслужава си да опитате и поничките с традиционен пълнеж от роза.

Кисело зеле – кисело, но здравословно

Киселото зеле е незаменима съставка в много полски ястия, а също така и невероятна салата. Прави се от подсолено, поддаващо се на ферментация нарязано бяло зеле. Ценно като богат източник на витамин С, РР и много витамини от група В. Като киселите краставички все още присъства на повечето полски трапези.

Вековни пивоварни и невероятни ликьори

Прието е, че полски специалитет са чистите водки. Важно е да знаете, че тук съществува вековна пивоварска традиция и полската бира е ценена не само в страната, а също така и в чужбина. Никой не е усъвършенствал така изкуството за приготвяне на различни ликьори от горски или сезонни плодове, а рецептите за тяхното приготвяне се пазят строго и се предават от поколение на поколение.