Пиршеството е неразделен елемент от богатата и разнообразна полска кухня. В полската кухня голяма роля са изиграли историческите промени в продължение на стотици години. Страната през дългите години от бурната си история на окупация и липса на независимост, е ценила и се е грижила за своите култура и традиции, почти във всички области от живота. По тази причина, в полската кухня са приети ястия, заимствани от съседните страни и от емигрантите, което и до ден днешен я прави разнообразна и богата регионална кухня.
Дарове на природата
Типичните полски ястия имат връзка с достъпността на продуктите, използвани в тях. Полша, като обработваема земеделска земя с висока степен на залесяване, е черпила най-доброто от природата, за това са допринесли зърнените ястия – хлебните изделия, кашите и различните брашнени ястия – пелмени, юфка или палачинки.
Важна роля изпълнява супата с изобилие от зеленчуци или другите ястия със зеленчуци и месо, достъпни от селското стопанство, или дивеча от залесените терени. От горите произлизат също и ценните гъби, плодове и билки. Важни били и сладководните риби, а при възможност и достъп до море - и морските. След много години, и до днес, въпреки развитието, напредъка и достъпността на много продукти, традиционните полския ястия остават от години непроменени и се приготвят по старите рецепти.
Пиршество
Пиршествата, съчетани с приятелски дискусии и песни, от години съпътстват поляците. Изпълнявали са културни, религиозни, политически и предимно патриотични функции. Сигурно затова, и до днес пиршеството играе толкова важна роля в живота на поляците при приятелски срещи или по празници и тържества прекарани със семейството.
От години известни и ценени
Към най-популярните полски ястия със сигурност можем да включим бигоса – ястие от прясно и кисело зеле, с различни меса и гъби, сарми - зелеви листа пълнени с месо и ориз с доматен или сметанов сос или кюфтета от телешко месо, пълнени с бекон и кисели краставички.
Внимание заслужават и супите, като червения борш – приготвен от бульон от червено цвекло, често с кнедли – малки пелмени с месо, крем-супа – приготвена от пълнозърнест квас, сервирана с бяла наденица, сварено яйце и хрян, или гъбената супа, приготвена от горски гъби. Много характерни са също така невероятните колбаси и наденици, а като предястие - със сигурност трябва да опитате херинга в олио, в оцет или сметана. Заслужават внимание и пелмените, традиционно с месо, сирене или плодове, но днес се приготвят по толкова различни начини, че могат да задоволят вкуса на всеки ценител. Известни са също плодовите преработки – сладка, конфитюри и компоти. Що се отнася до десертите, това са предимно кексове с мая – ронливи или с плодове, но също така и кекс с мак, пиерник или чийзкейк. Заслужава си да опитате и поничките с традиционен пълнеж от роза.
Кисело зеле – кисело, но здравословно
Киселото зеле е незаменима съставка в много полски ястия, а също така и невероятна салата. Прави се от подсолено, поддаващо се на ферментация нарязано бяло зеле. Ценно като богат източник на витамин С, РР и много витамини от група В. Подобно на киселите краставички все още присъства на повечето полски трапези.
Вековни пивоварни и невероятни ликьори
Прието е, че полски специалитет са чистите водки. Важно е да знаете, че тук съществува вековна пивоварска традиция и полската бира е ценена не само в страната, а също така и в чужбина. Никой не е усъвършенствал така изкуството за приготвяне на различни ликьори от горски или сезонни плодове, а рецептите за тяхното приготвяне се пазят строго и се предават от поколение на поколение.