
Ухата е традиционна унгарска бистра супа.Приготвя се от различни видове дребна речна риба. Бульонът се овкусява с кромид лук,праз лук,целина и магданоз нарязани на красиви форми. Поднася се гореща с парченца от обезкостената риба поръсена със ситно нарязан магданоз. Разнообразието от рецепти за супи е огромно и можем да го увеличаваме до безкрайност. Супите са зеленчукова смес, приготвена с бульон от месо. Могат да бъдат с добавка на фиде, каша или ориз. Супите, освен че са вкусни, са и нискокалорични, доставят голямо количество въглехидрати, диетични фибри, калий, желязо, магнезий и витамини от група В, витамин Е и бета – каротин.
Продукт | Количество | Енергийни стойности (kcal) | Белтъчини (g) | Мазнини (g) | Въглехидрат (g) |
---|---|---|---|---|---|
Боб чорба | 100 ml | 62 | 4,0 | 1,8 | 10,0 |
Борш от кисело зеле и картофи | 100 g | 32 | 0,6 | 2,1 | 2,7 |
Борш от прясно зеле | 100 g | 31 | 0,9 | 2,1 | 3,1 |
Борш от прясно зеле с картофи | 100 g | 38 | 1,0 | 3,8 | 2,1 |
Борш по сиберийски | 100 ml | 48 | 1,9 | 1,5 | 6,8 |
Говежди бульон | 100 ml | 4 | 0,6 | 0,2 | 0,0 |
Грахова супа | 100 ml | 66 | 4,4 | 2,4 | 8,9 |
Грузинска супа Харчо с месо | 100 ml | 75 | 3,1 | 4,5 | 5,5 |
Гъбен бульон | 100 ml | 3 | 0,5 | 0,1 | 0,0 |
Гъбена супа | 100 ml | 26 | 1,3 | 1,8 | 1,3 |
Доматена супа | 100 ml | 28 | 1,3 | 1,8 | 1,9 |
Доматена супа с макарони | 100 ml | 35 | 1,5 | 1,8 | 3,3 |
Доматена супа с ориз | 100 ml | 37 | 1,5 | 1,8 | 3,9 |
Ечемичена супа с гъби | 100 ml | 43 | 1,6 | 1,2 | 6,4 |
Журек | 100 ml | 124 | 2,2 | 3,1 | 23,5 |
Зеленчукова солянка с кисело зеле – руска супа | 100 ml | 106 | 3,6 | 7,0 | 7,1 |
Зеленчукова супа | 100 ml | 43 | 1,7 | 1,8 | 6,2 |
Зеленчукова супа с грах и фасул | 100 ml | 66 | 3,4 | 2,2 | 1,4 |
Зеленчукова супа с фасул | 100 ml | 46 | 1,6 | 2,1 | 5,2 |
Картофена супа | 100 ml | 39 | 1,4 | 1,1 | 6,6 |
Картофена супа с каша | 100 ml | 54 | 1,3 | 1,2 | 9,5 |
Картофена супа с макарони | 100 ml | 48 | 1,3 | 1,0 | 8,4 |
Кисел руски борш | 100 g | 34 | 0,6 | 2,8 | 1,5 |
Летен борш | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,1 | 6,4 |
Лимонова супа с ориз | 100 ml | 58 | 1,4 | 2,2 | 8,7 |
Лучена супа | 100 ml | 44 | 1,4 | 2,7 | 4,0 |
Окрошка – студена супа с квас | 100 ml | 52 | 2,1 | 1,7 | 6,3 |
Окрошка – студена супа с кефир | 100 ml | 47 | 3,1 | 1,9 | 4,3 |
Оризова супа | 100 ml | 48 | 1,4 | 1,3 | 7,7 |
Пилешки бульон | 100 ml | 1 | 0,1 | 0,0 | 0,0 |
Плодова супа с ябълки | 100 ml | 42 | 0,1 | 0,1 | 11,8 |
Пшенична супа с месо | 100 ml | 57 | 2,9 | 2,2 | 6,4 |
Рибен бульон | 100 ml | 2 | 0,4 | 0,0 | 0,0 |
Рибна солянка – руска супа | 100 ml | 25 | 2,4 | 1,2 | 1,2 |
Рибна супа | 100 ml | 46 | 3,4 | 1,0 | 5,5 |
Солянка с гъби, зеленчуци и прясно зеле – руска супа | 100 ml | 134 | 3,3 | 10,5 | 6,6 |
Спаначена супа с картофи | 100 ml | 40 | 2,2 | 0,9 | 6,6 |
Студена супа от цвекло | 100 ml | 36 | 0,5 | 2,0 | 4,2 |
Супа от зелен грах | 100 ml | 56 | 3,2 | 1,2 | 11,2 |
Супа от зелен фасул | 100 ml | 43 | 2,2 | 0,6 | 8,9 |
Супа от карфиол | 100 ml | 28 | 1,6 | 0,5 | 4,9 |
Супа от киселец | 100 ml | 40 | 1,6 | 2,5 | 2,9 |
Супа от краставици | 100 ml | 42 | 1,4 | 2,0 | 5,0 |
Супа от праз с макарони | 100 ml | 39 | 1,4 | 1,1 | 6,6 |
Супа от целина | 100 ml | 37 | 1,6 | 1,8 | 4,5 |
Супа с ориз и месо | 100 ml | 34 | 0,7 | 1,1 | 5,2 |
Украински борш | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,2 | 6,7 |
Шкембе | 100 ml | 84 | 16,0 | 2,2 | 0,0 |
Хранителен състав на супите
Съдържат вода - много важен и съществен елемент от диетата. Те са лесно смилаеми, благодарение на варенето, което прави целулозата по-лесно усвоима. Допълнителна полза е фактът, че нашият организъм не преработва целулозата – затова това е безценно оръжие в борбата с наднорменото тегло. Това което е най- важно, е че супите позволяват да се запазят почти всички хранителни вещества, съдържащи се в зеленчуците. В случая на супите, витамините и минералите се разтварят в бульона, но и така ще ги изядем. Това, обаче, няма да ни предпази от загубата на деликатни витамини като витамин С. В техния случай най-добрият източник остават суровите зеленчуци и плодове. Нищо няма да сгрее нашия организъм по-добре от вкусната супа. За да бъде тя и хранителна, избягвайте супите, застроени със запръжка или обилно застроени със сметана. Затова пък е хубаво към тях да се добавят сгряващи подправки като джинджифил, кардамон и индийско орехче.
Препоръчителни начини за съхранение
Веднъж приготвена, супата не трябва да бъде оставяна на стайна температура по-дълго от 2 часа (1 час, ако времето е много топло). След това трябва да я поставите в хладилника или фризера, в противен случай това може да доведе до опасно размножаване на бактерии. Ако смятате да замразите супата, най-напред я охладете цялата в хладилника – по този начин ще запазите максималната хранителна стойност. Останалата след хранене супа прехвърлете в нов, чист съд – не я дръжте в тенджерата, в която е била приготвена.
Интересни факти за супите:
- Думата супа идва от санскрит; су и па, което значи 'добра храна'.
- Супите засищат чудесно, когато сте на диета. Не искате да прекалявате с вечерята? Една зеленчукова супа ще запълни стомаха ви без да вреди на вашия здравословен режим.
- Мръщят ли се децата ви, когато им сервирате зеленчуци? Идеален начин да им ги поднесете би бил супата!
- Искате да премахнете допълнителната мазнина от супата? Вземете листо от маруля и оберете с него повърхността на супата - всичката мазнина ще остане по листото!
- Ние 'ядем' а не 'пием' супа - в някои държави използват глагола 'пия' за супата, което обаче не е правилно, така като тя се хапва с лъжица.