

Средиземноморски вкус
Гръцката кухня е здравословна и вкусна. За да приготвят вкусните си ястия, те използват най-добрите съставки: зехтин, пресни зеленчуци и плодове, прясна риба, меса с добро качество. Обикновено говеждото или свинското го приготвят на скара или на пара. Сиренето, босилека, кориандъра, ментата, магданоза, розмарина, доматите, зехтина, лимоните, чушките, патладжаните, смокините и фурмите са от съществено значение за истинския средиземноморски вкус.
Техния специалитет е вкусното и гъсто гръцко кисело мляко, което е в основата на много салати, сладкиши, подправки, сосове, супи или пък се яде за закуска с малко мед.
Не може да се говори за гръцка кухня, без да се спомене гирос, която стана известна в много страни като артикул за бързо хранене. Месото, с ниско съдържание на мазнини, се пече на вертикален шиш, нарязано и поставено в пита хляб със зеленчуци и различни подправки.
Освен, че използват пресни продукти и са майстори на готвенето, тайната на гърците се крие в ритуала им на хранене. Това не е една допълваща фаза от ежедневието, а един важен момент, прекран със семейство и приятели, който следва да се празнува и не на бързо. Храната трябва да бъде опитана, не просто погълната.