
Райска ябълка – 73 ккал
Райската ябълка, освен че има страхотен вкус е плод, който е богат на калций, калий, фосфор, бета-каротен и витамините A, B1, C и Е.
Златна ябълка
Райската ябълка също е позната като плод каки, Шарон или Златна ябълка. Портокалов кръгъл плод, който наподобява домат. Има вкус като на слива или кайсия. Има ядлива гладка, блестяща и сладка обвивка, леко остра форма, а месестата му част е с вкус на желе. От нея могат да се приготвят чудесни сосове, особено със сладък и кисел вкус. Сорбе, желета, конфитюри или мармалад. Освен това, плодът райска ябълка може да бъде нарязан на парчета и сервиран със сирене или салати. Получават се и вкусни сушени плодове, които наподобяват фурми. Важно е да се отбележи, че най-хубавите плодове не могат да се съхраняват за дълъг период от време.
Целулоза, бета-каротини и витамин С
Райската ябълка, както вече споменахме, освен сладък вкус има и много полезни съставки. Тя е добър източник на бета-каротин и витамин С. Поради голямото си съдържание на целулоза има слабителни свойства.
Танин
Някои видове райска ябълка съдържат голямо количество танин - стягащият адстригент изчезва веднага, след като се разреже плодът и му придава силно тръпчив вкус, като в месестата част се съдържат 8 семена. Поради съдържанието на адстригент този плод се използва за придаване на тен на кожата. Безсеменните сортове райска ябълка не съдържат танин и се отглеждат за консумация.