Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Райска ябълка: защо е полезна и как да я консумираме

Какво е райска ябълка?

Райските ябълки са дървесен плод, свързан с фурмовата слива, черния сапоте и маболо. Повечето култивирани райски ябълки са варианти на вида Diospyros kaki (понякога наричан ориенталски райски ябълки, японски райски ябълки или каки), който е роден в Китай и се среща в Япония, Мианмар, Хималаите и части от Северна Индия.

Райската ябълка е много интересен плод, едновременно сладък и леко стипчив на вкус. Този наподобяващ по форма домат плод е богат на калций, калий, фосфор, бета-каротен и витамините A, B1, C и Е. Също така, райската ябълка е богата на фибри, което я прави идеалният плод, за когато търсите нещо свежо и засищащо. Този плод има и нисък гликемичен индекс, което помага за контрола на нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.

Как да я консумираме?

Подвидовете райска ябълка могат да бъдат разделени на две категории: сорт Hachiya - стипчиви райски ябълки, които са негодни за консумация, дори когато са малко сурови и трябва да изчакате да станат изключително узрели и меки, преди да могат да бъдат изядени. Различават се по по-издължения си силует, тип жълъд. По-сладкият сорт (Fuyu) райски ябълки могат да се консумират твърди или меки, с обелка или без, точно както обикновена ябълка. Обикновено този сорт е по-закръглен на вид.

Ето и някои от любимите ни рецепти с райска ябълка:

  • Хляб с райска ябълка

Сладък и ароматен, този хляб с райска ябълка е подобен по текстура и външен вид на бананов хляб.

  • Бисквити с райска ябълка

Добавете канела, малко сушени плодове и ядки… миризмата на прясно изпечени бисквити с райска ябълка ще ви омагьоса

  • Пюре райска ябълка

Навярно имате шкаф, в който складирате всякакви сладки и пюрета - от сладко от малини, до конфитюр от сливи. Защо не добавите и един (или повече) буркан със сладко от райска ябълка? Има прекрасен жълто-оранжев цвят, а консистенцията му е нещо средно между ябълков сос и желе. Приятната сладост добавя фантастичен вкус на препечен хляб или върху торти, пайове и кекс.

  • Ризото с райска ябълка, панчета и козе сирене

Ако сте ценители на нетрадиционните вкусове, опитайте ризото с райска ябълка. Самото ризото става меко, но панчетата, райската ябълка и козето сирене добавят ярък изблик от вкусове, вариращи от сладко до кисело.


Рецепти, които може да ви интересуват

Мексиканскo чили, леко пикантно, с царевичен чипс
Мексиканскo чили, леко пикантно, с царевичен чипс

Типично мексиканско ястие, готово само за 20 минути.

4 човека 15-30 минути Лесно
Червен боб с орехи
Червен боб с орехи

Много обичайно грузинско ястие, приготвяно специално през зимата.

3 човека 30-45 минути Лесно
Градинска салата с маслини и царевица
Градинска салата с маслини и царевица

Перфектната салата за балансирана зеленчукова диета!

2 човека 15-30 минути Лесно
Китайски нудъли с броколи
Китайски нудъли с броколи

Комбинацията Китайски нудъли с броколи е идеална.

2 човека 30-45 минути Умерено
Райска ябълка: защо е полезна и как да я консумираме

Какво е райска ябълка?

Райските ябълки са дървесен плод, свързан с фурмовата слива, черния сапоте и маболо. Повечето култивирани райски ябълки са варианти на вида Diospyros kaki (понякога наричан ориенталски райски ябълки, японски райски ябълки или каки), който е роден в Китай и се среща в Япония, Мианмар, Хималаите и части от Северна Индия.

Райската ябълка е много интересен плод, едновременно сладък и леко стипчив на вкус. Този наподобяващ по форма домат плод е богат на калций, калий, фосфор, бета-каротен и витамините A, B1, C и Е. Също така, райската ябълка е богата на фибри, което я прави идеалният плод, за когато търсите нещо свежо и засищащо. Този плод има и нисък гликемичен индекс, което помага за контрола на нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.

Как да я консумираме?

Подвидовете райска ябълка могат да бъдат разделени на две категории: сорт Hachiya - стипчиви райски ябълки, които са негодни за консумация, дори когато са малко сурови и трябва да изчакате да станат изключително узрели и меки, преди да могат да бъдат изядени. Различават се по по-издължения си силует, тип жълъд. По-сладкият сорт (Fuyu) райски ябълки могат да се консумират твърди или меки, с обелка или без, точно както обикновена ябълка. Обикновено този сорт е по-закръглен на вид.

Ето и някои от любимите ни рецепти с райска ябълка:

  • Хляб с райска ябълка

Сладък и ароматен, този хляб с райска ябълка е подобен по текстура и външен вид на бананов хляб.

  • Бисквити с райска ябълка

Добавете канела, малко сушени плодове и ядки… миризмата на прясно изпечени бисквити с райска ябълка ще ви омагьоса

  • Пюре райска ябълка

Навярно имате шкаф, в който складирате всякакви сладки и пюрета - от сладко от малини, до конфитюр от сливи. Защо не добавите и един (или повече) буркан със сладко от райска ябълка? Има прекрасен жълто-оранжев цвят, а консистенцията му е нещо средно между ябълков сос и желе. Приятната сладост добавя фантастичен вкус на препечен хляб или върху торти, пайове и кекс.

  • Ризото с райска ябълка, панчета и козе сирене

Ако сте ценители на нетрадиционните вкусове, опитайте ризото с райска ябълка. Самото ризото става меко, но панчетата, райската ябълка и козето сирене добавят ярък изблик от вкусове, вариращи от сладко до кисело.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.