Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Райска ябълка: защо е полезна и как да я консумираме

Какво е райска ябълка?

Райските ябълки са дървесен плод, свързан с фурмовата слива, черния сапоте и маболо. Повечето култивирани райски ябълки са варианти на вида Diospyros kaki (понякога наричан ориенталски райски ябълки, японски райски ябълки или каки), който е роден в Китай и се среща в Япония, Мианмар, Хималаите и части от Северна Индия.

Райската ябълка е много интересен плод, едновременно сладък и леко стипчив на вкус. Този наподобяващ по форма домат плод е богат на калций, калий, фосфор, бета-каротен и витамините A, B1, C и Е. Също така, райската ябълка е богата на фибри, което я прави идеалният плод, за когато търсите нещо свежо и засищащо. Този плод има и нисък гликемичен индекс, което помага за контрола на нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.

Как да я консумираме?

Подвидовете райска ябълка могат да бъдат разделени на две категории: сорт Hachiya - стипчиви райски ябълки, които са негодни за консумация, дори когато са малко сурови и трябва да изчакате да станат изключително узрели и меки, преди да могат да бъдат изядени. Различават се по по-издължения си силует, тип жълъд. По-сладкият сорт (Fuyu) райски ябълки могат да се консумират твърди или меки, с обелка или без, точно както обикновена ябълка. Обикновено този сорт е по-закръглен на вид.

Ето и някои от любимите ни рецепти с райска ябълка:

  • Хляб с райска ябълка

Сладък и ароматен, този хляб с райска ябълка е подобен по текстура и външен вид на бананов хляб.

  • Бисквити с райска ябълка

Добавете канела, малко сушени плодове и ядки… миризмата на прясно изпечени бисквити с райска ябълка ще ви омагьоса

  • Пюре райска ябълка

Навярно имате шкаф, в който складирате всякакви сладки и пюрета - от сладко от малини, до конфитюр от сливи. Защо не добавите и един (или повече) буркан със сладко от райска ябълка? Има прекрасен жълто-оранжев цвят, а консистенцията му е нещо средно между ябълков сос и желе. Приятната сладост добавя фантастичен вкус на препечен хляб или върху торти, пайове и кекс.

  • Ризото с райска ябълка, панчета и козе сирене

Ако сте ценители на нетрадиционните вкусове, опитайте ризото с райска ябълка. Самото ризото става меко, но панчетата, райската ябълка и козето сирене добавят ярък изблик от вкусове, вариращи от сладко до кисело.


Рецепти, които може да ви интересуват

Домати, пълнени с ориз и червен фасул
Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Нов прочит на традиционната рецепта

2 човека над 45 минути Умерено
Крем супа от тиква със скариди
Крем супа от тиква със скариди

Идеална рецепта за любителите на морските дарове. Апетитният вкус на скаридите се подсилва от вкуса на тиквата и резултатът е бърза и питателна крем супа.

4 човека 15-30 минути Лесно
Салата Средиземноморски Микс
Салата Средиземноморски Микс

Чудесна салата за лятото.

4 човека 15-30 минути Лесно
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета

Питателна салата, богата на витамини, перфектна за обяд или лека вечеря

2 човека 15-30 минути Умерено
Райска ябълка: защо е полезна и как да я консумираме

Какво е райска ябълка?

Райските ябълки са дървесен плод, свързан с фурмовата слива, черния сапоте и маболо. Повечето култивирани райски ябълки са варианти на вида Diospyros kaki (понякога наричан ориенталски райски ябълки, японски райски ябълки или каки), който е роден в Китай и се среща в Япония, Мианмар, Хималаите и части от Северна Индия.

Райската ябълка е много интересен плод, едновременно сладък и леко стипчив на вкус. Този наподобяващ по форма домат плод е богат на калций, калий, фосфор, бета-каротен и витамините A, B1, C и Е. Също така, райската ябълка е богата на фибри, което я прави идеалният плод, за когато търсите нещо свежо и засищащо. Този плод има и нисък гликемичен индекс, което помага за контрола на нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.

Как да я консумираме?

Подвидовете райска ябълка могат да бъдат разделени на две категории: сорт Hachiya - стипчиви райски ябълки, които са негодни за консумация, дори когато са малко сурови и трябва да изчакате да станат изключително узрели и меки, преди да могат да бъдат изядени. Различават се по по-издължения си силует, тип жълъд. По-сладкият сорт (Fuyu) райски ябълки могат да се консумират твърди или меки, с обелка или без, точно както обикновена ябълка. Обикновено този сорт е по-закръглен на вид.

Ето и някои от любимите ни рецепти с райска ябълка:

  • Хляб с райска ябълка

Сладък и ароматен, този хляб с райска ябълка е подобен по текстура и външен вид на бананов хляб.

  • Бисквити с райска ябълка

Добавете канела, малко сушени плодове и ядки… миризмата на прясно изпечени бисквити с райска ябълка ще ви омагьоса

  • Пюре райска ябълка

Навярно имате шкаф, в който складирате всякакви сладки и пюрета - от сладко от малини, до конфитюр от сливи. Защо не добавите и един (или повече) буркан със сладко от райска ябълка? Има прекрасен жълто-оранжев цвят, а консистенцията му е нещо средно между ябълков сос и желе. Приятната сладост добавя фантастичен вкус на препечен хляб или върху торти, пайове и кекс.

  • Ризото с райска ябълка, панчета и козе сирене

Ако сте ценители на нетрадиционните вкусове, опитайте ризото с райска ябълка. Самото ризото става меко, но панчетата, райската ябълка и козето сирене добавят ярък изблик от вкусове, вариращи от сладко до кисело.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.