100г рамбутан – 69ккал
Рамбутанът съдържа калций, калий, натрий, бета-каротин, Витамин С и Витамини от B групата.
Слива с иглички
Плодове с размер на слива, покрити с твърда кора и меки иглички. Рамбутанът е с лилав, жълт или оранжев цвят и с жълтеникаво-зелени иглички. Прозрачната пулпа със сладък, сочен, ароматен и освежаващ вкус е като тази на слива. Различните видове кисели плодове са подходящи за готвене, а сладките – за директна консумация. След откъсване, е добре да се яде сивата плътна пулпа, която напомня също така на грозде. Обелени плодове от рамбутан могат да се добавят към салати, десерти, ястия с птици и свинско. Освен това се правят сокове, компоти и различни видове пенливи вина. Рамбутанът е нетраен плод, лесно може да се съхранява, но по-често се консервира.
Здраве и Красота
Плодовете рамбутан осигуряват на нашето тяло голямо количество витамини, особено витамини B12 и C. Също така се използват в козметичната индустрия, по-специално в продуктите от серията грижа за кожата.