100г Папая – 38 ккал
Папаята е изключително полезен плод, защото съдържа бета-каротин, витамини от B група, както и витамини A и C.
Папая в кухнята
Плодът папая има кръгла форма и обикновено не е голям. Месестата част е с жълто-оранжев, кехлибарен или розов цвят, с черни ядливи семена, които обикновено изхвърляме. Той е сладък, с не много уникален вкус. Папаята се нарязва на половина, като семената се отстраняват и остава само месестата част, която се бели и реже на парчета. Най-добрият вкус се получава като се поръси с лимонов сок. От този полезен плод може да се възползвате и като го добавите към салати, конфитюри и различни зимнини. Може да се приготвя като тиквички. Папаята се къса, когато е мека, а цветът й от зелен се е променил на оранжев или тъмно жълт цвят.
Повече витамини
Защо е толкова полезен плодът папая? Папая има 30% повече витамин C и 50% повече калий от портокала, въпреки че съдържа по-малко калории. Също така съдържа 10 пъти повече витамин C и 2 пъти повече калий от ябълките. Папая съдържа 4 пъти повече витамин E отколкото има в ябълката и портокала. Плодът също така е полезен източник на целулоза, витамин A и Е, лутеин и ликопен.
За стомаха и други
Още по-полезен! Папаята влияе позитивно като облекчава лигавицата на стомаха. Това става благодарение на високото си съдържание на папаин, което прави храносмилането по-лесно. Плодът папая се счита, че е полезен за предотвратяване на ставни заболявания или за тези, които използват ацетилсалицилова киселина като превантивна мярка за болести на кръвоносната система. Също така, папаята се препоръчва на хора, които трябва да използват стероиди.