
Някои хора — вегетарианците — не употребяват месо за храна. При някои религии или напълно е забранено употребата на месо, или на някои видове - свинско или телешко.
Месата са група продукти, представляващи източник на белтъчини с висока хранителна стойност и минерали, като желязо, фосфор, сяра, магнезий и витамин PP, B2 и B1. Бялото месо е основа на протеиновата диета. Месото съдържа наситени мастни киселини, които повишават нивото на холестерола в кръвния серум и благоприятстват появата на коронарна болест на сърцето.
Продукт | Количество | Енергийни стойности (kcal) | Белтъчини (g) | Мазнини (g) | Въглехидрат (g) |
---|---|---|---|---|---|
Агнешка плешка | 100 g | 284 | 15,6 | 25,0 | 0,0 |
Агнешки бут | 100 g | 232 | 18,0 | 18,0 | 0,0 |
Агнешки бъбреци | 100 g | 77 | 13,6 | 2,5 | 0,0 |
Агнешки гулаш | 100 g | 213 | 14,2 | 15,6 | 3,9 |
Агнешки дроб | 100 g | 101 | 18,7 | 2,9 | 0,0 |
Агнешки сърца | 100 g | 82 | 13,5 | 2,5 | 0,0 |
Бьоф Строганов | 100 g | 220 | 19,5 | 14,3 | 3,7 |
Варен заек | 100 g | 204 | 24,6 | 11,7 | 0,0 |
Варено агнешко | 100 g | 243 | 22,0 | 17,2 | 0,0 |
Варено говеждо | 100 g | 254 | 25,8 | 16,8 | 0,0 |
Варено говеждо в собствен сос | 100 g | 214 | 15,4 | 16,9 | 0,0 |
Варено свинско | 100 g | 364 | 22,6 | 30,0 | 3,1 |
Варено телешко | 100 g | 131 | 30,7 | 0,9 | 0,0 |
Говежда пържола | 100 g | 214 | 28,8 | 11,0 | 0,0 |
Говежди бъбреци | 100 g | 86 | 15,2 | 2,8 | 0,0 |
Говежди гулаш | 100 g | 148 | 14,0 | 9,2 | 2,6 |
Говежди гулаш - консерва | 100 g | 212 | 16,8 | 14,3 | 3,9 |
Говежди дроб | 100 g | 125 | 20,0 | 3,1 | 4,0 |
Говежди език | 100 g | 146 | 12,2 | 10,9 | 0,0 |
Говежди крака в желе | 100 g | 60 | 6,0 | 4,0 | 0,0 |
Говежди мозък | 100 g | 124 | 11,7 | 8,6 | 0,0 |
Говежди пастет | 100 g | 275 | 16,1 | 23,3 | 0,4 |
Говежди сърца | 100 g | 96 | 16,0 | 3,5 | 0,0 |
Говежди шницел | 100 g | 338 | 17,6 | 25,1 | 10,2 |
Говеждо филе | 100 g | 113 | 20,1 | 3,5 | 0,0 |
Говеждо, антрикот | 100 g | 117 | 20,9 | 3,6 | 0,0 |
Говеждо, ростбиф | 100 g | 152 | 21,5 | 7,3 | 0,0 |
Дива патица | 100 g | 121 | 22,7 | 3,1 | 0,5 |
Дивеч | 100 g | 125 | 21,0 | 4,5 | 0,0 |
Еленско месо | 100 g | 155 | 19,5 | 8,5 | 0,0 |
Задушено агнешко, консерва | 100 g | 191 | 17,4 | 13,4 | 0,2 |
Задушено говеждо | 100 g | 220 | 16,8 | 17,0 | 0,2 |
Задушено свинско | 100 g | 225 | 11,4 | 19,8 | 1,2 |
Задушено свинско - консерва | 100 g | 349 | 14,9 | 32,2 | 0,2 |
Заешко месо | 100 g | 156 | 21,0 | 8,0 | 0,0 |
Конско месо | 100 g | 121 | 20,9 | 4,1 | 0,0 |
Котлет от мляко свинско | 100 g | 340 | 10,6 | 26,8 | 13,6 |
Котлет от мляно говеждо | 100 g | 220 | 14,6 | 11,8 | 13,6 |
Кюфте от месо-смес | 100 g | 284 | 13,0 | 21,1 | 11,8 |
Кюфтенца от месо- смес | 100 g | 272 | 13,5 | 17,5 | 15,9 |
Мазно свинско | 100 g | 486 | 11,5 | 48,9 | 0,0 |
Месо в бял сос (телешко), консерва | 100 g | 220 | 18,0 | 14,8 | 3,6 |
Панирана свинска пържола | 100 g | 351 | 19,0 | 24,1 | 15,9 |
Пастет от дроб | 100 g | 301 | 11,6 | 28,1 | 3,4 |
Печен котлет | 100 g | 291 | 30,4 | 18,7 | 0,7 |
Печено говеждо | 100 g | 157 | 16,7 | 10,1 | 0,0 |
Пържен заек | 100 g | 233 | 25,0 | 14,8 | 0,0 |
Свинска плешка | 100 g | 257 | 16,0 | 21,7 | 0,0 |
Свинска шия | 100 g | 630 | 7,4 | 67,8 | 0,0 |
Свинска шунка, консерва | 100 g | 126 | 17,6 | 6,2 | 0,0 |
Свински бут | 100 g | 261 | 18,0 | 21,3 | 0,0 |
Свински бъбреци | 100 g | 102 | 16,8 | 3,8 | 0,0 |
Свински врат | 100 g | 267 | 16,1 | 22,8 | 0,0 |
Свински гулаш | 100 g | 333 | 13,1 | 29,4 | 3,9 |
Свински дроб | 100 g | 130 | 22,0 | 3,4 | 2,6 |
Свински език | 100 g | 165 | 16,5 | 11,1 | 0,0 |
Свински задушени ребърца | 100 g | 210 | 7,9 | 19,2 | 2,2 |
Свински котлет с кост | 100 g | 174 | 21,0 | 10,0 | 0,0 |
Свински стек | 100 g | 472 | 21,7 | 42,7 | 1,5 |
Свински сърца | 100 g | 165 | 16,9 | 4,8 | 0,0 |
Свински шницел | 100 g | 400 | 18,8 | 32,1 | 9,8 |
Свинско шишче | 100 g | 324 | 26,5 | 23,1 | 0,0 |
Сланина | 100 g | 797 | 2,4 | 89,0 | 0,0 |
Телешка плешка | 100 g | 106 | 19,9 | 2,8 | 0,0 |
Телешки бут | 100 g | 108 | 19,9 | 3,1 | 0,0 |
Телешки гърди | 100 g | 217 | 19,3 | 15,7 | 0,0 |
Телешки дроб | 100 g | 124 | 19,2 | 3,3 | 4,1 |
Телешки език в желе | 100 g | 212 | 22,4 | 13,6 | 2,4 |
Телешки кюфтета | 100 g | 250 | 16,2 | 14,6 | 14,3 |
Телешки паниран котлет | 100 g | 365 | 27,1 | 21,3 | 17,4 |
Телешки шницел | 100 g | 105 | 20,5 | 2,4 | 0,0 |
Телешки шницел, задушен | 100 g | 194 | 14,0 | 11,6 | 8,2 |
Телешко виме | 100 g | 173 | 12,3 | 13,7 | 0,0 |
Туристическа закуска (агнешко), консерва | 100 g | 210 | 18,0 | 15,2 | 0,2 |
Туристическа консерва (говеждо) | 100 g | 217 | 20,5 | 14,9 | 0,2 |
Туристическа консерва (свинско) | 100 g | 347 | 16,9 | 31,0 | 0,2 |
Месо – хранителни стойности и влияние върху човешкото здраве
Свинското месо съдържа най-много витамин B1 от всички видове меса, нужен за правилната обмяна на въглехидратите, а също така и за правилно функциониране на нервната система. Трябва да се консумира умерено, защото принадлежи към групата на червените меса, съдържащи голямо количество мазнина.
Телешкото месо е богат източник на витамин B12, който е необходим за растежа на всички телесни клетки. В телешкото месо има голямо количество желязо и цинк. Както свинското месо, така и телешкото, трябва да бъдат консумирани от време на време.
Дивечът е месо от убит дивеч, допуснат за консумация от ветеринарния надзор. Характеризира се с ниско съдържание на мазнини и високи вкусови качества.
Зайците доставят висококачествено месо, с голямо съдържание на белтъчини – над 20% и ниско съдържание на мазнини (3-5%). Освен това, месото е богато на минерали (соли, желязо, калций и фосфор), витамини (особено от група В) и микроелементи (мед, кобалт и цинк). Допълнително, много важно предимство на заешкото месо, е високата степен на усвояване на неговите белтъчини от човешкия организъм – около 90%. Добре е да подчертаем ниското съдържание на холестерол в заешкото месо, което го превръща в подходящо за консумация от хора с риск от сърдечносъдови заболявания.
Диета с месо
Както вече споменахме, месо най-често се използва при прилагане на диети като тази на Аткинс и други нисковъглехидратни диети като протеинова и кетонова диети. В последните години обаче, зачести броят на изследванията, които доказват, че този вид диети могат да бъдат крайно опасни и реално да ни отдалечат от здравословния начин на живот. Прекомерната консумация на месо бързо води да отлагане и натрупване на токсини в тялото, които затрудняват работата на жизненоважни органи като жлъчка и черен дроб. Ето защо лекари и учени все повече препоръчват нужните протеини да се набавят главно от храни с растителен произход и храненето с месо да се намали до 2-3 пъти в седмицата. Ако това ви се струва трудно в началото, направете промяната към по-лек и здравословен режим на хранене като си набавяте нужните хранителни вещества от храни като грах, боб, леща и спанак.
Препоръчителни методи на съхранение
Измитото и внимателно подсушено сурово месо се съхранява в хладилник, в специално предназначени за тази цел кутии. Разделено на малки порции и поставено в найлонови пликове можете да го съхранявате във фризера около 2- 3 месеца.