![](https://d3d173w0vohr0k.cloudfront.net/bg-bg/articles/a91de9a24d05d844ee0ac19693b2353a/87011e7f0ec90f246ec12acd04b9cf5a.jpg)
![](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/a91de9a24d05d844ee0ac19693b2353a/c6150608cfab802a93f725c334f84c7e.jpg)
Личито се нарича още китайска слива. По форма наподобява малините и ягодите, но е покрито с тънка суха обелка, с цвят кармин, жълт или жълто-кафяв. В средата има семки, с големина на бобени зърна, които не се ядат. Когато плодът е зрял, черупката лесно може да се отдели от вътрешността, обелва се с пръсти и се изяжда сладката, ароматна вътрешност. Добавя се в салати, рибни и пилешки ястия, както и в десерти. От него се приготвят компоти и сиропи, добавя се към алкохолни напитки. Изсушено цяло личи се нарича ядка, а суровото - прилича на стафида. Обелените плодове, без семките, могат да се замразят. Съхранявани на стайна температура, се развалят след 2-3 дни, определено по-дълго запазват своята свежест в хладилник.
Източник на витамин С
100 г плодове личи покриват дневната потребност на организма от витамин С.