Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Колко калории има в мазнините?

различни видове бутилки и в тях растителни масла

Мазнините в разумно количество, са необходима хранителна съставка за човека. Те са основният източник на глицерол и мастни киселини, от които организмът синтезира други липиди. Консумацията на повече мазнини – особено наситени, допринася за сърдечно - съдови заболявания и води до наднормено тегло.

Колко калории има в мазнините
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Мазнина от пиле 100 g 897 0,0 100,0 0,0
Маргарин 100 g 531 0,0 60,0 0,0
Млечен маргарин 100 g 743 0,3 82,0 17,4
Нискокалоричен маргарин 100 g 545 0,5 60,0 0,7
Разтопена агнешка мазнина 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Разтопена говежда мазнина 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Рапично олио 100 ml 900 0,0 100,0 0,0
Рапично-соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Растителен маргарин 100 g 743 0,3 82,0 21,0
Свинска мас 100 g 880 0,0 99,5 0,0
Свински костен мозък 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Слънчогледово олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Сметанов маргарин 100 g 745 0,5 82,0 0,0
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Солен свински костен мозък 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Царевично олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0

Хранителна стойност на мазнините

Мазнините играят ценна роля в храненето, както тези от растителен произход (рапично, соево, слънчогледово олио), така и от животински произход (свинска мас, рибено масло), тъй като съдържат ценни хранителни вещества. Съществуват много витамини, които се разтварят единствено в мазнините. Мазнините също така са основен източник на есенциални мастни киселини (ЕМК), които са основата на диетата „Здраве”. Някои мастни киселини участват в синтеза на тъканните хормони, като напр. простагландин.

 

Мазнините и здравословното хранене

Потребността от мазнини е по-малка при възрастните хора, при които организмът работи все по-бавно, а неблагоприятните промени не подминават хранопровода, храната се преработва по-бавно и по-дълго. Затова си заслужава да се запознаем с препоръките на диетолозите, съдържащи се в хранителната пирамида за хора в напреднала възраст.

 

Препоръки за съхранение

Мазнините съхранявайте в хладилника или на тъмно, в хладно помещение. Маслото, маргарина и свинската мас съхранявайте в затворен стъклен или огнеупорен съд, защото мазнините абсорбират ароматите бързо. Прясното масло запазва своите качества в срока на годност, указан на опаковката, но съхранението му за дълъг период от време извън хладилника, може да доведе до бързо гранясване. Олиото и зехтина можете да съхранявате при температура около 6-7oC до 2-3 месеца.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата Уолдорф-Астория
Салата Уолдорф-Астория

Рецепта за салатата Уолдорф-Астория, създадена от шефа на кухнята на нюйоркския хотел с това име.

4 човека 30-45 минути Лесно
Универсална гарнитура с царевица и пармезан
Универсална гарнитура с царевица и пармезан

Вкусно ястие!

4 човека под 15 минути Лесно
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Тортиля с риба тон
Тортиля с риба тон

Перфектният избор за лека вечеря

4 човека под 15 минути Лесно
Колко калории има в мазнините?

различни видове бутилки и в тях растителни масла

Мазнините в разумно количество, са необходима хранителна съставка за човека. Те са основният източник на глицерол и мастни киселини, от които организмът синтезира други липиди. Консумацията на повече мазнини – особено наситени, допринася за сърдечно - съдови заболявания и води до наднормено тегло.

Колко калории има в мазнините
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Мазнина от пиле 100 g 897 0,0 100,0 0,0
Маргарин 100 g 531 0,0 60,0 0,0
Млечен маргарин 100 g 743 0,3 82,0 17,4
Нискокалоричен маргарин 100 g 545 0,5 60,0 0,7
Разтопена агнешка мазнина 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Разтопена говежда мазнина 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Рапично олио 100 ml 900 0,0 100,0 0,0
Рапично-соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Растителен маргарин 100 g 743 0,3 82,0 21,0
Свинска мас 100 g 880 0,0 99,5 0,0
Свински костен мозък 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Слънчогледово олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Сметанов маргарин 100 g 745 0,5 82,0 0,0
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Солен свински костен мозък 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Царевично олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0

Хранителна стойност на мазнините

Мазнините играят ценна роля в храненето, както тези от растителен произход (рапично, соево, слънчогледово олио), така и от животински произход (свинска мас, рибено масло), тъй като съдържат ценни хранителни вещества. Съществуват много витамини, които се разтварят единствено в мазнините. Мазнините също така са основен източник на есенциални мастни киселини (ЕМК), които са основата на диетата „Здраве”. Някои мастни киселини участват в синтеза на тъканните хормони, като напр. простагландин.

 

Мазнините и здравословното хранене

Потребността от мазнини е по-малка при възрастните хора, при които организмът работи все по-бавно, а неблагоприятните промени не подминават хранопровода, храната се преработва по-бавно и по-дълго. Затова си заслужава да се запознаем с препоръките на диетолозите, съдържащи се в хранителната пирамида за хора в напреднала възраст.

 

Препоръки за съхранение

Мазнините съхранявайте в хладилника или на тъмно, в хладно помещение. Маслото, маргарина и свинската мас съхранявайте в затворен стъклен или огнеупорен съд, защото мазнините абсорбират ароматите бързо. Прясното масло запазва своите качества в срока на годност, указан на опаковката, но съхранението му за дълъг период от време извън хладилника, може да доведе до бързо гранясване. Олиото и зехтина можете да съхранявате при температура около 6-7oC до 2-3 месеца.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description