1. >Retsepti
  2. >Патица по пекински

Патица по пекински

Патицата по пекински – това е най-известното ястие от китайската кухня, сервирана не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят. Месото на патиците отглеждани близо до Пекин е много вкусно. Процесът на приготвяне на патицата е много сложен. Патицата се намазва с меласа, напомпва се с въздух и се пълни с вряща вода. Пече се върху огън от смес на дърва от различни плодови дървета.
Изискани
4 човек/души
255 мин
Съставки
за 4 човек/души
Патица:

1 патица (около 2 кг)

2 лъжици соев сос

2 ½ лъжици кафява захар

1 лъжица винен оцет

12 главички зелен лук

1 краставица

Сос Hoisin:

250 г конфитюр от сливи

3 лъжици соев сос

1 лъжица шери

Канела

Люта смляна чушка

Джинджифил на прах 

Хляб мандарин (палачинки):

4 чаши брашно

1 ¼ чаша вряла вода

2 лъжици олио

Щипка сол
Съставки за 4човек/души
Патица:

1 патица (около 2 кг)

2 лъжици соев сос

2 ½ лъжици кафява захар

1 лъжица винен оцет

12 главички зелен лук

1 краставица

Сос Hoisin:

250 г конфитюр от сливи

3 лъжици соев сос

1 лъжица шери

Канела

Люта смляна чушка

Джинджифил на прах 

Хляб мандарин (палачинки):

4 чаши брашно

1 ¼ чаша вряла вода

2 лъжици олио

Щипка сол
  1. Стъпка 1
    Поставете патицата за 3 минути в кипяща вода. Извадете, подсушете и закачете за през нощта за да изсъхне.
  2. Стъпка 2
    Разбъркайте соевия сос, кафявата захар и винения оцет. След това натъркайте патицата и я закачете за още 4 часа.
  3. Стъпка 3
    В друга тенджера сгответе картофите и морковите. След като са готови, разделете ги. Нарежете картофите на кубчета, а морковите и тиквата на ленти. Нарежете и бялото зеле на големи парчета.
  4. Стъпка 4
    Хляб мандарин: смесете брашното и солта, добавете водата и омесете тесто. Оставете под капак за 15 минути. Оформете от тестото руло с диаметър 5 см, а след това го нарежете на кръгчета с дебелина 1 см. Всяко кръгче да се разточи на кръг с диаметър 8 см. Едната страна на всяка палачинка намажете с олио и след това ги съединете по две с намазаната страна навътре.  След това разточете на кръг с диаметър 15 см. Палачинките се пържат в загрят тиган около 1 минута, внимавайки да не ги изгорите. Сгънете на две и ги поддържайте топли по време на приготвяне на патицата.
  5. Стъпка 5
    Сос: хубаво разбъркайте соевия сос, конфитюра, шерито и подправките. Загрейте на тиган бъркайте непрестанно. Охладете, а след това оставете в хладилника.
  6. Стъпка 6
    Зеленият лук и краставицата нарежете на ленти.
  7. Стъпка 7
    Опечената патица нарежете на филийки. Наредете по няколко върху палачинките, заедно с няколко лентички краставица и зелен лук, а също така лъжичка сливов сос.
Съвет за готвене, заглавие
Навийте палачинките на руло и консумирайте държейки с ръце.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда
  • Модерни кюфтенца с кисели краставички

    Класическите кюфтенца могат да бъдат приготвени по нов начин!

  • Патешки бутчета с пролетни зеленчуци

    Цветна мозайка и впечатляващо ястие

  • Крем супа от грах с крокети от прошуто

    Сервирана топла, крем супата от грах е истински деликатес за цялото семейство