Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо
0,5 кг кисело зеле
0,4 кг месо (може да бъде смес, напр. телешко и свинско, може да бъде дивеч или пилешко – колкото повече видове месо, толкова по-вкусен е бигосът)
0,15 кг наденица
0,15 кг пушен бекон
1 голяма глава лук
Няколко сушени гъби
Няколко сушени сини сливи
Лъжица доматено пюре
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Бахар на вкус
Дафинов лист на вкус
0,5 кг кисело зеле
0,4 кг месо (може да бъде смес, напр. телешко и свинско, може да бъде дивеч или пилешко – колкото повече видове месо, толкова по-вкусен е бигосът)
0,15 кг наденица
0,15 кг пушен бекон
1 голяма глава лук
Няколко сушени гъби
Няколко сушени сини сливи
Лъжица доматено пюре
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Бахар на вкус
Дафинов лист на вкус
- Стъпка 1Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете.
- Стъпка 2Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле.
- Стъпка 3Нарежете месото на кубчета, запържете го и заедно с мазнината го добавете към зелето.
- Стъпка 4Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи.
- Стъпка 5Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето.
- Стъпка 6Добавете доматеното пюре.
- Стъпка 7Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.
Sauerkraut – кисело зеле
Методът за правене на кисело зеле бил известен много отдавна, още по времето на Древна Гърция, Рим и Китай. Въпреки това днешният начин, толкова известен в Европа е дошъл при нас благодарение на монголците, които завладявайки Европа през 13 век, го пренесли в цяла източна и централна Европа. Вече над 700 години киселото зеле е най-вече известно в Германия, Полша, Русия, Украйна, Беларус. Sauerkraut е рецепта за кисело зеле и се смята за най-известното немско ястие на света.
Döner Kebab – Агнешко печено на скара
Турско ястие с агнешко, печено на вертикална въртяща се скара, сервирано в турски хляб. Dönerkebab – е най-известното на света ястие от турската кухня. Напомня арабската Шуарма и гръцкия Гирос, но както съставките, така и добавките са различни.
Бакалау – треска по португалски със зеленчуци
Рибата треска определено е царят на португалската маса. В Португалия сушената и осолена треска е основата на невероятен брой ястия. Независимо под каква форма ще бъде сервирана, винаги е харесвана от португалците.