
Хранителни стойности в 100 г ряпа:
14 калории, 1.10 г протеин, 2.63 г въглехидрати, 0.10 г мазнини.
По съдържание на витамин С, ряпата почти два пъти превъзхожда портокала, лимона и зелето. Освен това, ряпата е богата още на витамини А, В1, В2, В5, РР, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, сяра, малко количество манган и йод.
Полезни действия на марулята:
Ряпата често намира приложение не само в кухнята, но и в медицината, заради своите лечебни свойства. Тя се използва за почистване и лекуване на стомаха и червата и има антисептично действие.
Поради ниското съдържание на калории, ряпата е много подходяща за намаляване на теглото. Препоръчва се и при захарен диабет, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Помага за нормализирането на обмена на веществата и стимулира дейността на стомашно-чревния тракт. Доказано е, че съдържащите се в зеленчука антицианини и серни съединения, като глюкозинолати, имат защитни ефекти върху черния дроб.
Също така, ряпата помага за поддържане на нивата на кръвна захар.
Открийте списъците със зеленчуците ни











