Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Яйца и храни от/с тях

Идеални за разнообразяване на ежедневното хранене, много ястия с яйца могат да осигурят широк спектър от хранителни вещества, необходими за здравословен живот. По-долу е представена таблица с хранителните стойности и калориите на яйцата.

Те са предимно източник на пълноценни протеини, които се усвояват лесно от организма, също като тези в шушулките. Но все пак внимавайте на как се приготвят. Ако използвате много масло, ползите намаляват, а недостатъците се увеличават. Трябва да внимавате и за високото съдържание на холестерол в яйцата и да не прекалявате с него. В идеалния случай трябва да се консумират не повече от 1-2 яйца на ден и, ако е възможно, не всеки ден.

Таблица калории яйца

Продукт

Количество 

Енергийна стойност (kcal) 

Протеини (г) 

Липиди (г) 

Въглехидрати  (г) 

Белтък от пилешко яйце

100 г

49

10,9

0,2

0,7

Жълтък от пилешко яйце

100 г

314

15,5

28,2

0,3

Омлет

100 г

119

9,8

8,7

0,5

Меко сварени пилешки яйца

100 г

159

12,8

11,6

0,8

Твърдо сварени пилешки яйца

100 г

160

12,9

11,6

0,8

Цели пилешки яйца

100 г

139

12,5

9,7

0,6

Пъдпъдъчи яйца

100 г

180

11,9

13,1

0,6

Пържени яйца

100 г

168

9,9

14,2

0,6

Яйчен белтък на прах

100 г

375

82,4

1,8

7,2

Яйчен жълтък на прах

100 г

613

51,1

52,2

4,7

Цяло яйце на прах

100 г

542

44,0

42,4

1,8

Хранителни стойности на яйцата

Яйцата са богат източник на витамини A, D, E, B2, B5, B6, B9 и B12 и минерали като фосфор, желязо, йод и селен. Те съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, които са много необходими за организма ни, но също така съдържат значително количество наситени мастни киселини и холестерол, поради което приемът им трябва да се контролира.

Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Черупките им са кафеникави, петнисти. След като се сварят твърдо (около 3 минути), могат да се използват за приготвяне на закуски. Те съдържат толкова калории, протеини и холестерол на сто грама, колкото и пилешките яйца. Те са добър източник на витамини A, D, B5, B9, B12, желязо, селен и фосфор.

Влияние на консумацията на яйца върху храненето

Яйцата съдържат полиненаситени мастни киселини, които оказват положително влияние върху капацитета на паметта и подпомагат здравето на нервната система. Жълтъкът съдържа лутеин - каротеноид, който предпазва очите от вредни лъчения, помага за предотвратяване на макулна дегенерация и подобрява остротата на зрението.

За съжаление, жълтъкът също е истинска "холестеролна бомба". От друга страна, той осигурява и добро количество лецитин, който допринася за здравето на клетките и кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включително тези от различни храни. Хората с чернодробни заболявания трябва да намалят консумацията на яйца. Хората с високи нива на холестерол трябва да консумират не повече от две яйца седмично. Холестеролът се съдържа в жълтъка на яйцето, така че белтъкът може да се консумира в по-големи количества.

Начини за приготвяне на яйца

Яйцата са много разнообразна храна и могат да се варят, пържат, пекат или да се използват за всякакви кремове и пълнежи. 

Варените яйца могат да бъдат добра закуска за хора с храносмилателни проблеми или за хора в период на възстановяване. Те са удобна храна за пикник и са много вкусни в салата. 

За здравословен омлет добавете също лук, билки, чесън, грах или гъби. До свареното яйце поднесете филийка пълнозърнест хляб - фибрите ще помогнат за премахването на холестерола.

Избягвайте да консумирате сурови яйца. Те могат да бъдат заразени с различни паразити.

Начин на съхранение

Яйцата могат да се съхраняват в хладилник за около месец, за предпочитане на рафта, предвиден във вратата на хладилника. 

Ако не сте сигурни в срока на годност на яйцата, проверете дали яйцето в чаша с вода стига до дъното. Ако не, яйцето трябва да се изхвърли.


Рецепти, които може да ви интересуват

Картофена салата с грах и царевица
Картофена салата с грах и царевица

Салатата е прекрасно допълнение към основното месно меню.

4 човека над 45 минути Лесно
Яхния с гъби, картофи и къри
Яхния с гъби, картофи и къри

Яхния, която си заслужава да опитате и наситен вкус на гъби, който ще ви накара да си оближете пръстите!

4 човека над 45 минути Умерено
Великденска Пролетна салата
Великденска Пролетна салата

Лесно и вкусно решение за пролетните дни.

4 човека под 15 минути Лесно
Тортиля с риба тон
Тортиля с риба тон

Перфектният избор за лека вечеря

4 човека под 15 минути Лесно
Яйца и храни от/с тях

Идеални за разнообразяване на ежедневното хранене, много ястия с яйца могат да осигурят широк спектър от хранителни вещества, необходими за здравословен живот. По-долу е представена таблица с хранителните стойности и калориите на яйцата.

Те са предимно източник на пълноценни протеини, които се усвояват лесно от организма, също като тези в шушулките. Но все пак внимавайте на как се приготвят. Ако използвате много масло, ползите намаляват, а недостатъците се увеличават. Трябва да внимавате и за високото съдържание на холестерол в яйцата и да не прекалявате с него. В идеалния случай трябва да се консумират не повече от 1-2 яйца на ден и, ако е възможно, не всеки ден.

Таблица калории яйца

Продукт

Количество 

Енергийна стойност (kcal) 

Протеини (г) 

Липиди (г) 

Въглехидрати  (г) 

Белтък от пилешко яйце

100 г

49

10,9

0,2

0,7

Жълтък от пилешко яйце

100 г

314

15,5

28,2

0,3

Омлет

100 г

119

9,8

8,7

0,5

Меко сварени пилешки яйца

100 г

159

12,8

11,6

0,8

Твърдо сварени пилешки яйца

100 г

160

12,9

11,6

0,8

Цели пилешки яйца

100 г

139

12,5

9,7

0,6

Пъдпъдъчи яйца

100 г

180

11,9

13,1

0,6

Пържени яйца

100 г

168

9,9

14,2

0,6

Яйчен белтък на прах

100 г

375

82,4

1,8

7,2

Яйчен жълтък на прах

100 г

613

51,1

52,2

4,7

Цяло яйце на прах

100 г

542

44,0

42,4

1,8

Хранителни стойности на яйцата

Яйцата са богат източник на витамини A, D, E, B2, B5, B6, B9 и B12 и минерали като фосфор, желязо, йод и селен. Те съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, които са много необходими за организма ни, но също така съдържат значително количество наситени мастни киселини и холестерол, поради което приемът им трябва да се контролира.

Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Черупките им са кафеникави, петнисти. След като се сварят твърдо (около 3 минути), могат да се използват за приготвяне на закуски. Те съдържат толкова калории, протеини и холестерол на сто грама, колкото и пилешките яйца. Те са добър източник на витамини A, D, B5, B9, B12, желязо, селен и фосфор.

Влияние на консумацията на яйца върху храненето

Яйцата съдържат полиненаситени мастни киселини, които оказват положително влияние върху капацитета на паметта и подпомагат здравето на нервната система. Жълтъкът съдържа лутеин - каротеноид, който предпазва очите от вредни лъчения, помага за предотвратяване на макулна дегенерация и подобрява остротата на зрението.

За съжаление, жълтъкът също е истинска "холестеролна бомба". От друга страна, той осигурява и добро количество лецитин, който допринася за здравето на клетките и кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включително тези от различни храни. Хората с чернодробни заболявания трябва да намалят консумацията на яйца. Хората с високи нива на холестерол трябва да консумират не повече от две яйца седмично. Холестеролът се съдържа в жълтъка на яйцето, така че белтъкът може да се консумира в по-големи количества.

Начини за приготвяне на яйца

Яйцата са много разнообразна храна и могат да се варят, пържат, пекат или да се използват за всякакви кремове и пълнежи. 

Варените яйца могат да бъдат добра закуска за хора с храносмилателни проблеми или за хора в период на възстановяване. Те са удобна храна за пикник и са много вкусни в салата. 

За здравословен омлет добавете също лук, билки, чесън, грах или гъби. До свареното яйце поднесете филийка пълнозърнест хляб - фибрите ще помогнат за премахването на холестерола.

Избягвайте да консумирате сурови яйца. Те могат да бъдат заразени с различни паразити.

Начин на съхранение

Яйцата могат да се съхраняват в хладилник за около месец, за предпочитане на рафта, предвиден във вратата на хладилника. 

Ако не сте сигурни в срока на годност на яйцата, проверете дали яйцето в чаша с вода стига до дъното. Ако не, яйцето трябва да се изхвърли.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.