Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Яйца и калории



Яйцата са преди всичко източник на пълноценни белтъчини, лесно усвоими от организма, като бобовите растения. При това са и ниско калорични и с повече белтъчини, по-лесно усвоим е жълтъкът.

Таблица за калориите на яйцата
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Белтък от кокоши яйца 100 g 49 10,9 0,2 0,7
Бъркани яйца 100 g 119 9,8 8,7 0,5
Варени кокоши яйца 100 g 160 12,9 11,6 0,8
Варени на рохко кокоши яйца 100 g 159 12,8 11,6 0,8
Варени яйца 100 g 168 9,9 14,2 0,6
Жълтък от кокоши яйца 100 g 314 15,5 28,2 0,3
Пъдпъдъчени яйца 100 g 180 11,9 13,1 0,6
Сух белтък 100 g 375 82,4 1,8 7,2
Сух жълтък 100 g 613 51,1 52,2 4,7
Цели кокоши яйца 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Яйчен прах 100 g 542 44,0 42,4 1,8

Хранителни стойности, съдържащи се в яйцата
Яйцето е богат източник на витамини A, E, D и K, B2 и B12, пантотенова киселина и минерални съставки: фосфор, калий, калций, желязо, магнезий. Имат положителен състав на мазнини. На 5 г мазнини, съдържащи се в едно яйце, само 0,1 г са „лошо” наситени мастни киселини, но затова пък много от тях са необходими ненаситени мастни киселини за организма.

Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Имат бежова, тъмно-петниста черупка. Варени (около 3 минути) се използват за приготвяне на предястия. Съдържат пропорционално същото количество калории, белтъчини и холестерол, както кокошето яйце и повече мазнини. Те са много добър източник на витамин A, D, фолиева киселина, цинк, желязо, доставят калий, витамин B12, витамин B6.

Влияние от консумацията на яйца в здравословната диета

Яйцата съдържат много ненаситени мастни киселини, влияещи на подобряването на паметта и предотвратяващи заболявания на нервната система. В жълтъка има лутеин, който предпазва очите от вредните UVA и UVB лъчи, пречи на дегенерацията на макулата и подобрява зрението. За съжаление, жълтъкът е истинска холестеролна бомба. Но от друга страна доставя лецитин, което предотвратява натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включвайки в това число и яйцата в различните ястия. Някои диетолози позволяват на деца, младежи, бременни, кърмачки и хора, извършващи тежък физически труд - до седем броя (по- голямо количество може да доведе до алергична реакция). Консумацията на яйца със сигурност трябва да е ограничена за възрастните хора и за тези, които имат болен черен дроб. Хора с повишено ниво на холестерола в кръвта не трябва да консумират повече от два броя седмично. Самите белтъци могат да се приемат в по-голяма доза.

Яйца и холестерол
При взимането на решение дали да включите яйцата в диетата си, може да имате предвид препоръчителната дневна граница на холестерол в храната:
Ако сте здрави трябва да ограничите холестерола до по-малко от 300 милиграма (мг) на ден. Ако имате сърдечно-съдови заболявания, диабет или 'лош' холестерол в кръвта, трябва да ограничите холестерола до по-малко от 200 мг на ден. Едно голямо яйце има около 186 мг холестерол - всичкия, от който се намира в жълтъка. Ето защо, ако ядете едно яйце в даден ден е важно да се ограничат другите източници на холестерол, за останалата част от деня. Помислете да заместите месото със зеленчуци, или избягвайте млечните продукти с високо съдържание на мазнини този ден.

Препоръки за съхранение

Яйцата могат безопасно да се съхраняват в хладилник за около 1 месец, най-добре на специалния рафт на вратата на хладилника.


Рецепти, които може да ви интересуват

Фузили с гъби и спанак

Фузили с гъби и спанак

Много ароматно италианско ястие лесно за приготвяне

2 човека 15-30 минути Лесно
Kугел с макарон – запеканка по  еврейски

Kугел с макарон – запеканка по еврейски

Рецепта за Кугел – традиционна еврейска запеканка печена на фурна.

8 човека над 45 минути Лесно
Скариди в чеснов сос

Скариди в чеснов сос

Рецепта за скариди в чеснов сос, ястие от виетнамската кухня.

8 човека 30-45 минути Умерено
Омлет с чоризо и зеленчуци

Омлет с чоризо и зеленчуци

Мексикански вариант на традиционния омлет!

4 човека 15-30 минути Лесно
Яйца и калории


Яйцата са преди всичко източник на пълноценни белтъчини, лесно усвоими от организма, като бобовите растения. При това са и ниско калорични и с повече белтъчини, по-лесно усвоим е жълтъкът.

Таблица за калориите на яйцата
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Белтък от кокоши яйца 100 g 49 10,9 0,2 0,7
Бъркани яйца 100 g 119 9,8 8,7 0,5
Варени кокоши яйца 100 g 160 12,9 11,6 0,8
Варени на рохко кокоши яйца 100 g 159 12,8 11,6 0,8
Варени яйца 100 g 168 9,9 14,2 0,6
Жълтък от кокоши яйца 100 g 314 15,5 28,2 0,3
Пъдпъдъчени яйца 100 g 180 11,9 13,1 0,6
Сух белтък 100 g 375 82,4 1,8 7,2
Сух жълтък 100 g 613 51,1 52,2 4,7
Цели кокоши яйца 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Яйчен прах 100 g 542 44,0 42,4 1,8

Хранителни стойности, съдържащи се в яйцата
Яйцето е богат източник на витамини A, E, D и K, B2 и B12, пантотенова киселина и минерални съставки: фосфор, калий, калций, желязо, магнезий. Имат положителен състав на мазнини. На 5 г мазнини, съдържащи се в едно яйце, само 0,1 г са „лошо” наситени мастни киселини, но затова пък много от тях са необходими ненаситени мастни киселини за организма.

Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Имат бежова, тъмно-петниста черупка. Варени (около 3 минути) се използват за приготвяне на предястия. Съдържат пропорционално същото количество калории, белтъчини и холестерол, както кокошето яйце и повече мазнини. Те са много добър източник на витамин A, D, фолиева киселина, цинк, желязо, доставят калий, витамин B12, витамин B6.

Влияние от консумацията на яйца в здравословната диета

Яйцата съдържат много ненаситени мастни киселини, влияещи на подобряването на паметта и предотвратяващи заболявания на нервната система. В жълтъка има лутеин, който предпазва очите от вредните UVA и UVB лъчи, пречи на дегенерацията на макулата и подобрява зрението. За съжаление, жълтъкът е истинска холестеролна бомба. Но от друга страна доставя лецитин, което предотвратява натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включвайки в това число и яйцата в различните ястия. Някои диетолози позволяват на деца, младежи, бременни, кърмачки и хора, извършващи тежък физически труд - до седем броя (по- голямо количество може да доведе до алергична реакция). Консумацията на яйца със сигурност трябва да е ограничена за възрастните хора и за тези, които имат болен черен дроб. Хора с повишено ниво на холестерола в кръвта не трябва да консумират повече от два броя седмично. Самите белтъци могат да се приемат в по-голяма доза.

Яйца и холестерол
При взимането на решение дали да включите яйцата в диетата си, може да имате предвид препоръчителната дневна граница на холестерол в храната:
Ако сте здрави трябва да ограничите холестерола до по-малко от 300 милиграма (мг) на ден. Ако имате сърдечно-съдови заболявания, диабет или 'лош' холестерол в кръвта, трябва да ограничите холестерола до по-малко от 200 мг на ден. Едно голямо яйце има около 186 мг холестерол - всичкия, от който се намира в жълтъка. Ето защо, ако ядете едно яйце в даден ден е важно да се ограничат другите източници на холестерол, за останалата част от деня. Помислете да заместите месото със зеленчуци, или избягвайте млечните продукти с високо съдържание на мазнини този ден.

Препоръки за съхранение

Яйцата могат безопасно да се съхраняват в хладилник за около 1 месец, най-добре на специалния рафт на вратата на хладилника.