Готвенето на пара е идеално решение не само за поддръжниците на здравословното хранене. Този метод ви позволява да приготвяте ястия и да спестявате време. Задушаването протича много по-бързо от традиционното готвене във вода. Например, времето за задушаване на спанака се намалява с около две минути, а с патладжана можете да спестите до 15 минути. Защо е така? Това се определя от метода на топлопренасяне и температурата на обработка над 120°C. Освен това ястията на пара не трябва непрекъснато да се наглеждат или разбъркват, което също ви спестява време. По-краткото време за готвене намалява и загубата на хранителни вещества в продуктите на пара. Традиционното готвене причинява 40% загуба на витамини и минерали. В случая с витамин С загубите може да са до 70%. Зеленчуците, готвени във вода, запазват само 36% от витамин А, а при тези на пара процентът е до 62%. Витамините от група B също намаляват в продуктите при процеса на готвене.
Проверете сами и вижте кой процес ще ви спести повече време.
Забавлявайте се и творете: Тайни на готвенето и задушаването