Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Варенето срещу готвенето на пара. Време за приготвяне на зеленчуците

Готвенето на пара е идеално решение не само за поддръжниците на здравословното хранене. Този метод ви позволява да приготвяте ястия и да спестявате време. Задушаването протича много по-бързо от традиционното готвене във вода. Например, времето за задушаване на спанака се намалява с около две минути, а с патладжана можете да спестите до 15 минути. Защо е така? Това се определя от метода на топлопренасяне и температурата на обработка над 120°C. Освен това ястията на пара не трябва непрекъснато да се наглеждат или разбъркват, което също ви спестява време. По-краткото време за готвене намалява и загубата на хранителни вещества в продуктите на пара. Традиционното готвене причинява 40% загуба на витамини и минерали. В случая с витамин С загубите може да са до 70%. Зеленчуците, готвени във вода, запазват само 36% от витамин А, а при тези на пара процентът е до 62%. Витамините от група B също намаляват в продуктите при процеса на готвене. Варенето срещу готвенето на пара. Време за приготвяне на зеленчуците.

Проверете сами и вижте кой процес ще ви спести повече време.

Забавлявайте се и творете: Тайни на готвенето и задушаването


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата от кускус и царевица
Салата от кускус и царевица

Екзотична салата за всеки вкус.

3 човека 30-45 минути Лесно
Зеленчуково суфле
Зеленчуково суфле

Вкусно ястие със страхотен вкус от комбинацията на зеленчуци и сирене. Перфектен избор за обяд или вечеря!

4 човека 30-45 минути Умерено
Равиоли с пролетни зеленчуци и сирене
Равиоли с пролетни зеленчуци и сирене

Перфектно ястие за любителите на вегетарианската кухня

2 човека 15-30 минути Лесно
Фейжоада – ястие от червен боб с парчета свинско месо
Фейжоада – ястие от червен боб с парчета свинско месо

Фейжоада е едно от най-известните португалски ястия.

3 човека над 45 минути Лесно
Варенето срещу готвенето на пара. Време за приготвяне на зеленчуците

Готвенето на пара е идеално решение не само за поддръжниците на здравословното хранене. Този метод ви позволява да приготвяте ястия и да спестявате време. Задушаването протича много по-бързо от традиционното готвене във вода. Например, времето за задушаване на спанака се намалява с около две минути, а с патладжана можете да спестите до 15 минути. Защо е така? Това се определя от метода на топлопренасяне и температурата на обработка над 120°C. Освен това ястията на пара не трябва непрекъснато да се наглеждат или разбъркват, което също ви спестява време. По-краткото време за готвене намалява и загубата на хранителни вещества в продуктите на пара. Традиционното готвене причинява 40% загуба на витамини и минерали. В случая с витамин С загубите може да са до 70%. Зеленчуците, готвени във вода, запазват само 36% от витамин А, а при тези на пара процентът е до 62%. Витамините от група B също намаляват в продуктите при процеса на готвене. Варенето срещу готвенето на пара. Време за приготвяне на зеленчуците.

Проверете сами и вижте кой процес ще ви спести повече време.

Забавлявайте се и творете: Тайни на готвенето и задушаването