Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Тайни на готвенето и задушаването

Традиционно готвене

Готвенето включва загряване на хранителните продукти във вряща вода при 90-100ºC. Този процес води до омекване на тъканите и в разтваряне на хранителните вещества в обработения продукт. Смята се, че традиционното готвене причинява загуба на 40% от витамините и минерали, а когато става въпрос за витамин C, загубите могат да бъдат до 70% от неговото съдържание в продукта. За да се запази загубата на хранителната стойност, колкото се може по-ниска, продуктите трябва да се поставят директно във вряща вода. Важно е също така, че времето за готвене трябва да бъде възможно най-кратко. Ето защо, водата се докарва до кипене и процеса на готвене става под капак. Тайни на готвенето и задушаването

Задушаване

Задушаването е един от най-простите и здравословни методи за приготвяне на храната. Този процес се състои в подлагане на храната на пара. Продуктите не трябва да се потапят във вода. Те запазват голяма част от естествения си вкус, твърдост и цвят, и това, което е най-важното  е, че всичко това става без загуба на ценни хранителни вещества. Ястия, приготвени по този начин не изискват прекомерно овкусяване. Със задушената храна може напълно да се откажем от употребата на сол. Ястията, приготвени по този начин, имат по-малко калории и са лесно смилаеми. Друго предимство на готвенето на пара е и пестенето на енергия и време, защото то не се нуждае от такъв надзор, както при традиционното  готвене. Този метод не изисква специална техника, и това е още едно предимство. Обикновен съд с дебело дъно и кошница е напълно достатъчно. Тайни на готвенето и задушаването


Рецепти, които може да ви интересуват

Неделна говежда супа

Неделна говежда супа

Супа от говеждо филе със зеленчуци.

4 човека над 45 минути Лесно
Царевична супа

Царевична супа

Рецепта за царевична супа.

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата с телешко и спанак по виетнамски

Салата с телешко и спанак по виетнамски

Рецепта за салата с телешко, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Пилешко къри по Индийски

Пилешко къри по Индийски

Рецепта за пилешко в сос къри.

4 човека над 45 минути Лесно
Тайни на готвенето и задушаването

Традиционно готвене

Готвенето включва загряване на хранителните продукти във вряща вода при 90-100ºC. Този процес води до омекване на тъканите и в разтваряне на хранителните вещества в обработения продукт. Смята се, че традиционното готвене причинява загуба на 40% от витамините и минерали, а когато става въпрос за витамин C, загубите могат да бъдат до 70% от неговото съдържание в продукта. За да се запази загубата на хранителната стойност, колкото се може по-ниска, продуктите трябва да се поставят директно във вряща вода. Важно е също така, че времето за готвене трябва да бъде възможно най-кратко. Ето защо, водата се докарва до кипене и процеса на готвене става под капак. Тайни на готвенето и задушаването

Задушаване

Задушаването е един от най-простите и здравословни методи за приготвяне на храната. Този процес се състои в подлагане на храната на пара. Продуктите не трябва да се потапят във вода. Те запазват голяма част от естествения си вкус, твърдост и цвят, и това, което е най-важното  е, че всичко това става без загуба на ценни хранителни вещества. Ястия, приготвени по този начин не изискват прекомерно овкусяване. Със задушената храна може напълно да се откажем от употребата на сол. Ястията, приготвени по този начин, имат по-малко калории и са лесно смилаеми. Друго предимство на готвенето на пара е и пестенето на енергия и време, защото то не се нуждае от такъв надзор, както при традиционното  готвене. Този метод не изисква специална техника, и това е още едно предимство. Обикновен съд с дебело дъно и кошница е напълно достатъчно. Тайни на готвенето и задушаването