Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Тайни на готвенето и задушаването

Традиционно готвене

Готвенето включва загряване на хранителните продукти във вряща вода при 90-100ºC. Този процес води до омекване на тъканите и в разтваряне на хранителните вещества в обработения продукт. Смята се, че традиционното готвене причинява загуба на 40% от витамините и минерали, а когато става въпрос за витамин C, загубите могат да бъдат до 70% от неговото съдържание в продукта. За да се запази загубата на хранителната стойност, колкото се може по-ниска, продуктите трябва да се поставят директно във вряща вода. Важно е също така, че времето за готвене трябва да бъде възможно най-кратко. Ето защо, водата се докарва до кипене и процеса на готвене става под капак. Тайни на готвенето и задушаването

Задушаване

Задушаването е един от най-простите и здравословни методи за приготвяне на храната. Този процес се състои в подлагане на храната на пара. Продуктите не трябва да се потапят във вода. Те запазват голяма част от естествения си вкус, твърдост и цвят, и това, което е най-важното  е, че всичко това става без загуба на ценни хранителни вещества. Ястия, приготвени по този начин не изискват прекомерно овкусяване. Със задушената храна може напълно да се откажем от употребата на сол. Ястията, приготвени по този начин, имат по-малко калории и са лесно смилаеми. Друго предимство на готвенето на пара е и пестенето на енергия и време, защото то не се нуждае от такъв надзор, както при традиционното  готвене. Този метод не изисква специална техника, и това е още едно предимство. Обикновен съд с дебело дъно и кошница е напълно достатъчно. Тайни на готвенето и задушаването


Рецепти, които може да ви интересуват

Медальони със сини сливи

Медальони със сини сливи

Свински медальони на скара със сини сливи и червено вино.

4 човека 30-45 минути Лесно
Dhal - индийска крем супа от леща

Dhal - индийска крем супа от леща

Dhal – Това е супа-пюре от различни видове бобови растения: боб, грах, леща, боб мунг с къри и гарам масала – смес от различни подправки.

2 човека 30-45 минути Лесно
Боб с царевица, ориз, гъби и грах

Боб с царевица, ориз, гъби и грах

Оригинална рецепта за разнообразяване на менюто Ви, подходяща за зимата.

4 човека над 45 минути Лесно
Питки с царевица, сметанов дресинг и зелени подправки

Питки с царевица, сметанов дресинг и зелени подправки

Сладка царевица и люти подправки - много вкусни заедно.

4 човека 30-45 минути Умерено
Тайни на готвенето и задушаването

Традиционно готвене

Готвенето включва загряване на хранителните продукти във вряща вода при 90-100ºC. Този процес води до омекване на тъканите и в разтваряне на хранителните вещества в обработения продукт. Смята се, че традиционното готвене причинява загуба на 40% от витамините и минерали, а когато става въпрос за витамин C, загубите могат да бъдат до 70% от неговото съдържание в продукта. За да се запази загубата на хранителната стойност, колкото се може по-ниска, продуктите трябва да се поставят директно във вряща вода. Важно е също така, че времето за готвене трябва да бъде възможно най-кратко. Ето защо, водата се докарва до кипене и процеса на готвене става под капак. Тайни на готвенето и задушаването

Задушаване

Задушаването е един от най-простите и здравословни методи за приготвяне на храната. Този процес се състои в подлагане на храната на пара. Продуктите не трябва да се потапят във вода. Те запазват голяма част от естествения си вкус, твърдост и цвят, и това, което е най-важното  е, че всичко това става без загуба на ценни хранителни вещества. Ястия, приготвени по този начин не изискват прекомерно овкусяване. Със задушената храна може напълно да се откажем от употребата на сол. Ястията, приготвени по този начин, имат по-малко калории и са лесно смилаеми. Друго предимство на готвенето на пара е и пестенето на енергия и време, защото то не се нуждае от такъв надзор, както при традиционното  готвене. Този метод не изисква специална техника, и това е още едно предимство. Обикновен съд с дебело дъно и кошница е напълно достатъчно. Тайни на готвенето и задушаването