Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Свежи салати и цвекло: Интроспекция

Червеното и златно цвекло са перфектна добавка към салати, особено ако решите да ги използвате сурови или мариновани. Тази статия обаче няма за цел да ви обяснява предимствата на сладкия и богат вкус на червеното цвекло; тя е за цветовете, нюансите, оттенъците и пигментите на този невероятен зеленчук.

Отличните характеристики на изключително универсален зеленчук

  1. Цвеклото съдържа пигменти, производни на индола (беталаин), които може да варират според вида. Поради факта, че тези пигменти се съхраняват в клетките на корените и са нестабилни и чувствителни при контакт с въздух или светлина, е препоръчително да готвите цвеклото, без да го белите. Това ще помогне да се запазят наситено червените оттенъци на растението.
  2. Въпреки че беталаиновите пигменти може да варират, те са изключително мощни и обикновено доминират над другите зеленчуци в чинията. За да избегнете или намалите този ефект, може да се наложи да изцедите парчетата от варено или мариновано цвекло, преди да го добавите към чинията.
  3. От гледна точка на цветовете цвеклото си подхожда с говеждо месо;  когато приготвяте пържоли от говеждо филе,  добавете няколко резенчета цвекло директно на място и ще бъдете приятно изненадани от перфектния начин, по който си подхождат цветовете.
  4. За пресни салати, особено салати от зеленчуци и сирене, нарежете цвеклото на кубчета и го отцедете, преди да го добавите към микса. Уверете се, че го поставяте на дъното на купата, за да намалите количеството червен пигмент, който ще се предаде на другите зеленчуци. Вие искате контраста между бялото фета сирене и тъмночервеното цвекло, но не искате измитите розови оттенъци, които може да се получат от смесването.
  5. Печенето на цвеклото е изкуство, но ако го направите правилно, ще се отървете от излишната влага, като в същото време ще можете да запазите вътрешния цвят на корена: използвайте средно силен огън и не оставяйте резените на скарата повече от 10 минути.

Рецепти, които може да ви интересуват

Рулца от патладжани

Рулца от патладжани

Рулцата от патладжани имат богат вкус, който се постига главно от чесъна и орехите.

2 човека над 45 минути Лесно
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Рецепта за тортила с masa harina – в Мексико това е най-важната гарнитура към всичко, базова съставка към много ястия, мексикански хляб.

10 човека 30-45 минути Лесно
Имамбаялдъ - турска кухня

Имамбаялдъ - турска кухня

Имамбаялдъ е традиционно ястие от турската кухня, което е свързано с много легенди. Една от тях разказва, че мохамеданският духовник Имам припаднал от възхищение когато за пръв път опитал това ястие.

4 човека над 45 минути Умерено
Шишчета от гъби с босилек

Шишчета от гъби с босилек

Необичайна, но много вкусна комбинация от полезни и хранителни зеленчуци.

3 човека 30-45 минути Умерено
Свежи салати и цвекло: Интроспекция

Червеното и златно цвекло са перфектна добавка към салати, особено ако решите да ги използвате сурови или мариновани. Тази статия обаче няма за цел да ви обяснява предимствата на сладкия и богат вкус на червеното цвекло; тя е за цветовете, нюансите, оттенъците и пигментите на този невероятен зеленчук.

Отличните характеристики на изключително универсален зеленчук

  1. Цвеклото съдържа пигменти, производни на индола (беталаин), които може да варират според вида. Поради факта, че тези пигменти се съхраняват в клетките на корените и са нестабилни и чувствителни при контакт с въздух или светлина, е препоръчително да готвите цвеклото, без да го белите. Това ще помогне да се запазят наситено червените оттенъци на растението.
  2. Въпреки че беталаиновите пигменти може да варират, те са изключително мощни и обикновено доминират над другите зеленчуци в чинията. За да избегнете или намалите този ефект, може да се наложи да изцедите парчетата от варено или мариновано цвекло, преди да го добавите към чинията.
  3. От гледна точка на цветовете цвеклото си подхожда с говеждо месо;  когато приготвяте пържоли от говеждо филе,  добавете няколко резенчета цвекло директно на място и ще бъдете приятно изненадани от перфектния начин, по който си подхождат цветовете.
  4. За пресни салати, особено салати от зеленчуци и сирене, нарежете цвеклото на кубчета и го отцедете, преди да го добавите към микса. Уверете се, че го поставяте на дъното на купата, за да намалите количеството червен пигмент, който ще се предаде на другите зеленчуци. Вие искате контраста между бялото фета сирене и тъмночервеното цвекло, но не искате измитите розови оттенъци, които може да се получат от смесването.
  5. Печенето на цвеклото е изкуство, но ако го направите правилно, ще се отървете от излишната влага, като в същото време ще можете да запазите вътрешния цвят на корена: използвайте средно силен огън и не оставяйте резените на скарата повече от 10 минути.