Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Колко калории съдържат любимите ви плодове?

Калории плодове

Тъй като обичаме плодовете и вкусните плодови конфитюри, ето малко полезна информация за тях - прием на протеини, мазнини и въглехидрати. Плодовете не трябва да липсват в диетата ви, независимо дали сте на поддържаща диета, искате да отслабнете или дори да увеличите мускулната си маса. 

Пресните плодове са богат източник на витамини (включително витамин С), бета-каротин, минерали и фибри, фитонутриенти и много други хранителни принципи. Най-богатите на фибри плодове са лимоните, крушите, ягодите, горските плодове, черешите и вишните. Ето защо те се препоръчват в диетата за отслабване. Но внимавайте с плодовите конфитюри. Те могат да ви изненадат, когато става въпрос за броя на калориите в плодовете.

Таблица калории плодове

Продукти

Количество 

Енергийна стойност(kcal) 

Протеини (г) 

Липиди (г) 

Въглехидрати  (г) 

Черна боровинка

100 г

43

0,7

0,5

8,0

Черна боровинка

100 г

33

0,8

0,5

8,3

Американски червени боровинки

100 г

35

1,0

0,0

7,0

Боровинки (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

153

0,3

0,2

38,2

Цариградско грозде

100 г

41

0,8

0,2

11,8

Ананас (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

157

0,2

0,1

38,6

Ананас

100 г

54

0,4

0,2

13,6

Ананас, нарязан в сироп

100 г

84

0,4

0,1

21,0

Авокадо

100 г

160

2,0

15,3

7,4

Банани

100 г

95

1,0

0,3

23,5

Кайсии

100 г

47

0,9

0,2

11,9

Кайсии (подсладено сладко)

100 г

265

0,5

0,0

68,8

Ягоди

100 г

28

0,7

0,4

7,2

Череша

100 г

61

1,0

0,3

14,6

Касис

100 г

35

1,3

0,2

14,9

Касис (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

152

0,5

0,1

39,6

Касис (сладко с високо съдържание на захар)

100 г

251

0,5

0,1

63,9

Касис

100 г

33

1,0

0,2

13,1

Червено френско грозде

100 г

31

1,1

0,2

13,8

Сливи

100 г

27

0,2

0,0

6,4

Черници

100 г

50

0,7

0,0

12,0

Сладко от ягоди

100 г

271

0,3

0,0

70,9

Сладко от дюли

100 г

263

0,4

0,0

68,7

Сладко от мандарини

100 г

278

0,7

0,0

72,3

Сладко от ябълки

100 г

254

0,4

0,0

66,2

Сладко от круши

100 г

271

0,4

0,0

70,9

Сладко от праскови

100 г

248

0,5

0,0

64,3

Сладко от сливи

100 г

281

0,4

0,0

73,4

Сладко от скоруша

100 г

246

0,4

0,0

63,8

Малиново сладко

100 г

275

0,6

0,0

71,2

Сладко от мерджанче

100 г

52

0,9

2,5

5,0

Райска ябълка

100 г

53

0,5

0,0

13,2

Сладко от кайсии с намалено съдържание на захар

100 г

157

0,4

0,1

38,8

Сладко от ягоди с високо съдържание на захар

100 г

252

0,3

0,2

62,3

Сладко от ягоди с ниско съдържание на захар)

100 г

153

0,3

0,2

37,8

Сладко от портокали с намалено съдържание на захар

100 г

159

0,3

0,1

39,2

Сладко от сливи с високо съдържание на захар

100 г

251

0,3

0,1

62,1

Сладко от сливи с ниско съдържание на захар

100 г

153

0,3

0,1

37,9

Сладко от вишни с високо съдържание на захар

100 г

252

0,4

0,2

61,7

Сладко от вишни с ниско съдържание на захар

100 г

154

0,4

0,2

37,8

Грейпфрут

100 г

36

0,6

0,2

9,8

Гуава

100 г

57

0,8

0,0

0,6

Дюля

100 г

40

0,6

0,5

7,9

Диня

100 г

36

0,6

0,1

8,4

Киви

100 г

56

0,9

0,5

13,9

Киви (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

154

0,4

0,2

37,8

Лимони

100 г

36

0,8

0,3

9,5

Шипка

100 г

51

1,6

0,0

10,0

Мандарини

100 г

42

0,6

0,2

11,2

Мандарини (леко подсладено сладко)

100 г

259

0,3

0,0

67,8

Манго

100 г

67

0,5

0,3

11,5

Ябълков мармалад

100 г

250

0,4

0,0

65,3

Мармалад от сливи

100 г

218

1,0

0,2

53,0

Ябълки

100 г

46

0,4

0,4

12,1

Къпини

100 г

31

2,0

0,0

4,4

Къпини

100 г

45

0,8

0,6

12,2

Къпини (къпини джуджета)

100 г

28

0,8

0,0

6,0

Нектарина

100 г

48

0,9

0,2

11,8

Папая

100 г

48

0,6

0,1

9,2

Пъпеш

100 г

36

0,9

0,3

8,4

Круша

100 г

54

0,6

0,2

14,4

Праскови

100 г

46

1,0

0,2

11,9

Праскови в сироп

100 г

73

0,4

0,1

18,2

Праскови (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

155

0,5

0,1

38,3

Портокали

100 г

44

0,9

0,2

11,3

Сливи

100 г

45

0,6

0,2

11,7

Клюква

100 г

26

0,5

0,0

3,8

Нар

100 г

52

0,9

0,0

11,2

Скоруша

100 г

46

1,4

0,1

8,6

Черна скоруша

100 г

52

1,5

0,1

10,9

Смокини

100 г

49

0,7

0,2

11,2

Грозде

100 г

69

0,5

0,2

17,6

Вишни

100 г

47

0,9

0,4

10,9

Малини

100 г

29

1,3

0,3

12,0

Ползи от плодовете

Препоръчително е всеки ден да се консумират пресни плодове, тъй като те имат ниска енергийна стойност и съдържат много вода. Те се смятат за антиацидна храна.

Киселият вкус на плодовете (напр. лимоните) се дължи на наличието на органични киселини, които не повишават киселинността.

Макар че се произвеждат от пресни плодове, конфитюрите и желета съдържат по- малко витамини, тъй като много от тези ценни елементи се унищожават при варенето. Освен това конфитюрите и желета са с високо енергийно съдържание поради високото съдържание на захар, а закупените от магазина конфитюри и желета съдържат и консерванти.

Сушените плодове запазват голяма част от предимствата на пресните плодове. Освен цвят и вкус, те запазват много витамини, протеини, мазнини и здравословни въглехидрати. Въпреки това, поради високото съдържание на захар или добавена захар, те се препоръчват в по-малки количества от пресните плодове. Сушените плодове съдържат диетични фибри, които са от съществено значение за здравословния живот.

Ролята на плодовете в здравословното хранене

В допълнение към другите ползи, плодовете осигуряват и значително количество витамин С (аскорбинова киселина). Той трябва да се приема ежедневно, тъй като човешкото тяло не може да го произвежда самостоятелно.

Всеки сорт плодове съдържа различни концентрации на витамини, затова е важно диетата ни да е възможно най-разнообразна по отношение на видовете плодове и зеленчуци, които консумираме. Освен това е важно да се консумират зеленчуци и плодове, тъй като те са важни естествени източници на витамини, за които се смята, че имат антисклеротично и противораково действие - две заболявания, които засягат милиони хора всяка година.

Освен на витамини, минерали, вода и фибри, плодовете са богати и на фитонутриенти. Те се намират под формата на пигменти, открити в плодовете, и са вещества с важно антиоксидантно действие, които намаляват риска от рак, сърдечносъдови заболявания и подпомагат здравето на очите, но имат и много други положителни ефекти върху организма. Затова е важно да ядете плодове във всички цветове на дъгата.

Какво трябва да знаете за плодовете

Когато купувате плодове, винаги проверявайте дали са пресни и здравословни. Ако сте избрали продукт с пластмасова опаковка, проверете дали вътре няма течности. Измивайте внимателно плодовете под течаща вода, не само когато ги ядете с кората, но и когато я обелвате (напр. пъпеши). Измивайте плодовете само преди консумация, защото в противен случай могат да се развалят.

Повечето зеленчуци и плодове трябва да се съхраняват в хладилника - с изключение на тези, които все още не са узрели, като бананите и плодовете с по-дълъг срок на годност. Ако обаче искате да запазите плодовете в хладилника за по-дълго време, най- доброто място за тях е долното чекмедже на хладилника.

Някои плодове, например ябълки, могат да се съхраняват у дома до един месец, но повечето плодове трябва да се консумират в рамките на една седмица (банани, круши) или дори в рамките на 2-3 дни (ягоди, череши, вишни). Замразените плодове запазват качествата си до една година. Консервираните плодове трябва да се съхраняват при температура под 15 градуса, далеч от светлина.  

Как и кога можем да ядем плодовете?

В идеалния случай е най-добре да се консумират първо пресни, добавени към различни рецепти за палачинки, смутита и компоти, тъй като са вкусна и здравословна закуска.

Замразените плодове също са чудесен вариант за запазване и използване за по-дълъг период от време. Те могат да се използват и в смутита, торти и, защо не, в сладолед.

За предпочитане е плодовете да се консумират сутрин, на закуска или като междинна закуска. Не е препоръчително да ядете плодове вечер, преди да си легнете, тъй като съдържащата се в тях захар повишава нивата на енергия, което ви държи будни. Уверете се, че ги ядете поне два-три часа преди лягане.

Плодовете със сигурност са най-здравословната храна, но въпреки това е добре да си осигурите енергиен прием през първата половина на деня.




Рецепти, които може да ви интересуват

Новогодишен снакс с нахут
Новогодишен снакс с нахут

Перфектно решение за Новогодишно домашно парти

2 човека 15-30 минути Умерено
Бурито купа
Бурито купа

Мексиканската кухня може да бъде адаптирана към вашите желания! Изненадайте любимите си хора с иновативна идея за бурито, бързо, но и вкусно.

2 човека 30-45 минути Умерено
Супа пролетен микс
Супа пролетен микс

Нова супа за вас!

4 човека над 45 минути Умерено
Салата със скариди и авокадо
Салата със скариди и авокадо

Една от най-красивите летни салати

3 човека 15-30 минути Лесно
Колко калории съдържат любимите ви плодове?

Калории плодове

Тъй като обичаме плодовете и вкусните плодови конфитюри, ето малко полезна информация за тях - прием на протеини, мазнини и въглехидрати. Плодовете не трябва да липсват в диетата ви, независимо дали сте на поддържаща диета, искате да отслабнете или дори да увеличите мускулната си маса. 

Пресните плодове са богат източник на витамини (включително витамин С), бета-каротин, минерали и фибри, фитонутриенти и много други хранителни принципи. Най-богатите на фибри плодове са лимоните, крушите, ягодите, горските плодове, черешите и вишните. Ето защо те се препоръчват в диетата за отслабване. Но внимавайте с плодовите конфитюри. Те могат да ви изненадат, когато става въпрос за броя на калориите в плодовете.

Таблица калории плодове

Продукти

Количество 

Енергийна стойност(kcal) 

Протеини (г) 

Липиди (г) 

Въглехидрати  (г) 

Черна боровинка

100 г

43

0,7

0,5

8,0

Черна боровинка

100 г

33

0,8

0,5

8,3

Американски червени боровинки

100 г

35

1,0

0,0

7,0

Боровинки (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

153

0,3

0,2

38,2

Цариградско грозде

100 г

41

0,8

0,2

11,8

Ананас (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

157

0,2

0,1

38,6

Ананас

100 г

54

0,4

0,2

13,6

Ананас, нарязан в сироп

100 г

84

0,4

0,1

21,0

Авокадо

100 г

160

2,0

15,3

7,4

Банани

100 г

95

1,0

0,3

23,5

Кайсии

100 г

47

0,9

0,2

11,9

Кайсии (подсладено сладко)

100 г

265

0,5

0,0

68,8

Ягоди

100 г

28

0,7

0,4

7,2

Череша

100 г

61

1,0

0,3

14,6

Касис

100 г

35

1,3

0,2

14,9

Касис (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

152

0,5

0,1

39,6

Касис (сладко с високо съдържание на захар)

100 г

251

0,5

0,1

63,9

Касис

100 г

33

1,0

0,2

13,1

Червено френско грозде

100 г

31

1,1

0,2

13,8

Сливи

100 г

27

0,2

0,0

6,4

Черници

100 г

50

0,7

0,0

12,0

Сладко от ягоди

100 г

271

0,3

0,0

70,9

Сладко от дюли

100 г

263

0,4

0,0

68,7

Сладко от мандарини

100 г

278

0,7

0,0

72,3

Сладко от ябълки

100 г

254

0,4

0,0

66,2

Сладко от круши

100 г

271

0,4

0,0

70,9

Сладко от праскови

100 г

248

0,5

0,0

64,3

Сладко от сливи

100 г

281

0,4

0,0

73,4

Сладко от скоруша

100 г

246

0,4

0,0

63,8

Малиново сладко

100 г

275

0,6

0,0

71,2

Сладко от мерджанче

100 г

52

0,9

2,5

5,0

Райска ябълка

100 г

53

0,5

0,0

13,2

Сладко от кайсии с намалено съдържание на захар

100 г

157

0,4

0,1

38,8

Сладко от ягоди с високо съдържание на захар

100 г

252

0,3

0,2

62,3

Сладко от ягоди с ниско съдържание на захар)

100 г

153

0,3

0,2

37,8

Сладко от портокали с намалено съдържание на захар

100 г

159

0,3

0,1

39,2

Сладко от сливи с високо съдържание на захар

100 г

251

0,3

0,1

62,1

Сладко от сливи с ниско съдържание на захар

100 г

153

0,3

0,1

37,9

Сладко от вишни с високо съдържание на захар

100 г

252

0,4

0,2

61,7

Сладко от вишни с ниско съдържание на захар

100 г

154

0,4

0,2

37,8

Грейпфрут

100 г

36

0,6

0,2

9,8

Гуава

100 г

57

0,8

0,0

0,6

Дюля

100 г

40

0,6

0,5

7,9

Диня

100 г

36

0,6

0,1

8,4

Киви

100 г

56

0,9

0,5

13,9

Киви (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

154

0,4

0,2

37,8

Лимони

100 г

36

0,8

0,3

9,5

Шипка

100 г

51

1,6

0,0

10,0

Мандарини

100 г

42

0,6

0,2

11,2

Мандарини (леко подсладено сладко)

100 г

259

0,3

0,0

67,8

Манго

100 г

67

0,5

0,3

11,5

Ябълков мармалад

100 г

250

0,4

0,0

65,3

Мармалад от сливи

100 г

218

1,0

0,2

53,0

Ябълки

100 г

46

0,4

0,4

12,1

Къпини

100 г

31

2,0

0,0

4,4

Къпини

100 г

45

0,8

0,6

12,2

Къпини (къпини джуджета)

100 г

28

0,8

0,0

6,0

Нектарина

100 г

48

0,9

0,2

11,8

Папая

100 г

48

0,6

0,1

9,2

Пъпеш

100 г

36

0,9

0,3

8,4

Круша

100 г

54

0,6

0,2

14,4

Праскови

100 г

46

1,0

0,2

11,9

Праскови в сироп

100 г

73

0,4

0,1

18,2

Праскови (сладко с ниско съдържание на захар)

100 г

155

0,5

0,1

38,3

Портокали

100 г

44

0,9

0,2

11,3

Сливи

100 г

45

0,6

0,2

11,7

Клюква

100 г

26

0,5

0,0

3,8

Нар

100 г

52

0,9

0,0

11,2

Скоруша

100 г

46

1,4

0,1

8,6

Черна скоруша

100 г

52

1,5

0,1

10,9

Смокини

100 г

49

0,7

0,2

11,2

Грозде

100 г

69

0,5

0,2

17,6

Вишни

100 г

47

0,9

0,4

10,9

Малини

100 г

29

1,3

0,3

12,0

Ползи от плодовете

Препоръчително е всеки ден да се консумират пресни плодове, тъй като те имат ниска енергийна стойност и съдържат много вода. Те се смятат за антиацидна храна.

Киселият вкус на плодовете (напр. лимоните) се дължи на наличието на органични киселини, които не повишават киселинността.

Макар че се произвеждат от пресни плодове, конфитюрите и желета съдържат по- малко витамини, тъй като много от тези ценни елементи се унищожават при варенето. Освен това конфитюрите и желета са с високо енергийно съдържание поради високото съдържание на захар, а закупените от магазина конфитюри и желета съдържат и консерванти.

Сушените плодове запазват голяма част от предимствата на пресните плодове. Освен цвят и вкус, те запазват много витамини, протеини, мазнини и здравословни въглехидрати. Въпреки това, поради високото съдържание на захар или добавена захар, те се препоръчват в по-малки количества от пресните плодове. Сушените плодове съдържат диетични фибри, които са от съществено значение за здравословния живот.

Ролята на плодовете в здравословното хранене

В допълнение към другите ползи, плодовете осигуряват и значително количество витамин С (аскорбинова киселина). Той трябва да се приема ежедневно, тъй като човешкото тяло не може да го произвежда самостоятелно.

Всеки сорт плодове съдържа различни концентрации на витамини, затова е важно диетата ни да е възможно най-разнообразна по отношение на видовете плодове и зеленчуци, които консумираме. Освен това е важно да се консумират зеленчуци и плодове, тъй като те са важни естествени източници на витамини, за които се смята, че имат антисклеротично и противораково действие - две заболявания, които засягат милиони хора всяка година.

Освен на витамини, минерали, вода и фибри, плодовете са богати и на фитонутриенти. Те се намират под формата на пигменти, открити в плодовете, и са вещества с важно антиоксидантно действие, които намаляват риска от рак, сърдечносъдови заболявания и подпомагат здравето на очите, но имат и много други положителни ефекти върху организма. Затова е важно да ядете плодове във всички цветове на дъгата.

Какво трябва да знаете за плодовете

Когато купувате плодове, винаги проверявайте дали са пресни и здравословни. Ако сте избрали продукт с пластмасова опаковка, проверете дали вътре няма течности. Измивайте внимателно плодовете под течаща вода, не само когато ги ядете с кората, но и когато я обелвате (напр. пъпеши). Измивайте плодовете само преди консумация, защото в противен случай могат да се развалят.

Повечето зеленчуци и плодове трябва да се съхраняват в хладилника - с изключение на тези, които все още не са узрели, като бананите и плодовете с по-дълъг срок на годност. Ако обаче искате да запазите плодовете в хладилника за по-дълго време, най- доброто място за тях е долното чекмедже на хладилника.

Някои плодове, например ябълки, могат да се съхраняват у дома до един месец, но повечето плодове трябва да се консумират в рамките на една седмица (банани, круши) или дори в рамките на 2-3 дни (ягоди, череши, вишни). Замразените плодове запазват качествата си до една година. Консервираните плодове трябва да се съхраняват при температура под 15 градуса, далеч от светлина.  

Как и кога можем да ядем плодовете?

В идеалния случай е най-добре да се консумират първо пресни, добавени към различни рецепти за палачинки, смутита и компоти, тъй като са вкусна и здравословна закуска.

Замразените плодове също са чудесен вариант за запазване и използване за по-дълъг период от време. Те могат да се използват и в смутита, торти и, защо не, в сладолед.

За предпочитане е плодовете да се консумират сутрин, на закуска или като междинна закуска. Не е препоръчително да ядете плодове вечер, преди да си легнете, тъй като съдържащата се в тях захар повишава нивата на енергия, което ви държи будни. Уверете се, че ги ядете поне два-три часа преди лягане.

Плодовете със сигурност са най-здравословната храна, но въпреки това е добре да си осигурите енергиен прием през първата половина на деня.



Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.