Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Калории в плодовете и техния дял в здравословното хранене

Плодовете са изключително полезни и вкусни и са част от почти всяка диета. Те носят енергията на слънцето, но както ще видим не всички плодове са еднакви. За да разберем това, е нужно да се запознаем с това колко калории има в тях, както и какво е съдържанието на мазнини и въглехидрати. Тази информация ще ни помогне да изготвим успешно дневното си меню и да сме наясно с кои плодове не бива да прекаляваме. Плодовете в прясно състояние са богати на минерални вещества, фибри, витамини C, B, PP, бета- каротин и диетични фибри. Ако искате да спазвате богата на целулоза диета, тогава подходящи за вас плодове са лимонът, крушата, ягодата, вишната и черешата.

Таблица за калориите на плодовете
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Авокадо 100 g 160 2,0 15,3 7,4
Американска боровинка 100 g 35 1,0 0,0 7,0
Ананас 100 g 54 0,4 0,2 13,6
Ананас в сироп 100 g 84 0,4 0,1 21,0
Ананаси, слабо подсладено сладко 100 g 157 0,2 0,1 38,6
Банан 100 g 95 1,0 0,3 23,5
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Вишни, силно подсладено сладко 100 g 252 0,4 0,2 61,7
Вишни, слабо подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Горски плодове, слабо подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 38,2
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Грозде 100 g 69 0,5 0,2 17,6
Гуава 100 g 57 0,8 0,0 0,6
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Дюля 100 g 40 0,6 0,5 7,9
Кайсии, силно подсладено сладко 100 g 265 0,5 0,0 68,8
Кайсии, слабо подсладено сладко 100 g 157 0,4 0,1 38,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Киви 100 g 56 0,9 0,5 13,9
Киви, слабо подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Конфитюр от круши 100 g 271 0,4 0,0 70,9
Конфитюр от мандарини 100 g 278 0,7 0,0 72,3
Конфитюр от праскови 100 g 248 0,5 0,0 64,3
Конфитюр от сливи 100 g 281 0,4 0,0 73,4
Конфитюр от смокини 100 g 263 0,4 0,0 68,7
Конфитюр от черна офика 100 g 246 0,4 0,0 63,8
Конфитюр от ябълки 100 g 254 0,4 0,0 66,2
Конфитюр от ягоди 100 g 271 0,3 0,0 70,9
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Малина - морошка 100 g 28 0,8 0,0 6,0
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Малинов конфитюр 100 g 275 0,6 0,0 71,2
Манго 100 g 67 0,5 0,3 11,5
Мандарини 100 g 42 0,6 0,2 11,2
Мандарини, слабо подсладено сладко 100 g 259 0,3 0,0 67,8
Нар 100 g 52 0,9 0,0 11,2
Нектаринка 100 g 48 0,9 0,2 11,8
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Офика 100 g 46 1,4 0,1 8,6
Папая 100 g 48 0,6 0,1 9,2
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Портокали, слабо подсладено сладко 100 g 159 0,3 0,1 39,2
Праскова 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Праскова в сироп 100 g 73 0,4 0,1 18,2
Праскови, слабо подсладено сладко 100 g 155 0,5 0,1 38,3
Пресни шипкови плодове 100 g 51 1,6 0,0 10,0
Пъпеш 100 g 36 0,9 0,3 8,4
Райска ябълка 100 g 53 0,5 0,0 13,2
Ракитник 100 g 52 0,9 2,5 5,0
Сладко от сливи 100 g 218 1,0 0,2 53,0
Сладко от ябълки 100 g 250 0,4 0,0 65,3
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Сливи, силно подсладено сладко 100 g 251 0,3 0,1 62,1
Сливи, слабо подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,1 37,9
Смокини 100 g 49 0,7 0,2 11,2
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черна офика 100 g 52 1,5 0,1 10,9
Черница 100 g 50 0,7 0,0 12,0
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Черно френско грозде, високо подсладено сладко 100 g 251 0,5 0,1 63,9
Черно френско грозде, ниско подсладено сладко 100 g 152 0,5 0,1 39,6
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Ягоди, силно подсладено сладко 100 g 252 0,3 0,2 62,3
Ягоди, слабо подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 37,8

 

Хранителни съставки в плодовете

Плодовете трябва да се консумират 5 пъти дневно. Те имат ниско енергийно съдържание и високо съдържание на вода. Плодовете са източник на много фибри, минерали, като калций  и калий и ред други полезни вещества. Органичните киселини в плодовете придават киселия вкус на някои плодове. Полезните вещества от плодовете изчезват, когато те са подлагани на термична обработка. Така например, конфитюрите и сладката се приготвят от пресни плодове, но количеството на витамини в тях е минимално. Голямото количество захар в тях пък ги прави високоенергийни. Ако ги купувате от магазина, трябва да знаете, че в тях има и консерванти.

Плодове като здравословен начин на живот

Зеленчуците и плодовете са едни от най-ефективните източници на витамини. Всеки от тях съдържа различни видове витамини в различни количества, така че трябва да направите всичко възможно да консумирате разнообразни плодове и зеленчуци. Те са добър източник на витамин С, който трябва да присъства в менюто ни всеки ден. Добавянето на тези вещества към диетата действа добре в борбата срещу рака и атеросклерозата. Повечето плодове съдържат предимно въглехидрати, и в малки количества протеини и мазнини. Има и изключения, например авокадото. Захарта в плодовете е природна (фруктоза), но въпреки това те трябва да се ядат в умерени количества. Енергията, която получаваме от плодовете и зеленчуците е малка, но трябва да помним, че консумацията на някои плодове, като например банани, не е съвсем диетична. Именно затова, те обикновено не присъстват в диетите, целящи загуба на тегло. И все пак не забравяйте плодовете, защото те съдържат безброй полезни вещества – фибри, витамини и антиоксиданти.

Полезна информация

Когато купувате плодове, гледайте те да са цели и свежи, а не наранени. Ако са опаковани, проверете дали по опаковката няма течност. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият добре, независимо дали имате намерение да ги белите или не. Те трябва да се мият само преди консумация, иначе ще се развалят. Някои плодове като ябълките, могат да стоят дълго време на стайна температура, но други, като ягоди, череши, вишни, трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни. За по-сигурно съхранявайте по-нетрайните плодове и зеленчуци в долното чекмедже на хладилника. Здравословните замразени продукти запазват своите качества до 1 година. Консервираните плодове не е нужно да се държат в хладилник, но е хубаво да ги съхранявате при температура под 15 градуса, без достъп на светлина.

Рецепти, които може да ви интересуват

Ориз с боб по карибски

Ориз с боб по карибски

Рецепта за ориз с боб, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Печени сладки картофи с нахут и киноа

Печени сладки картофи с нахут и киноа

Впечатляващ и здравословен обяд за четирима

4 човека над 45 минути Лесно
Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

4 човека 30-45 минути Лесно
Хлебни knedliki - houskowe knedliki

Хлебни knedliki - houskowe knedliki

Рецепта за knedliki – традиционна чешка гарнитура към месото, сервирани вместо картофи или ориз.

3 човека над 45 минути Лесно
Калории в плодовете и техния дял в здравословното хранене

Плодовете са изключително полезни и вкусни и са част от почти всяка диета. Те носят енергията на слънцето, но както ще видим не всички плодове са еднакви. За да разберем това, е нужно да се запознаем с това колко калории има в тях, както и какво е съдържанието на мазнини и въглехидрати. Тази информация ще ни помогне да изготвим успешно дневното си меню и да сме наясно с кои плодове не бива да прекаляваме. Плодовете в прясно състояние са богати на минерални вещества, фибри, витамини C, B, PP, бета- каротин и диетични фибри. Ако искате да спазвате богата на целулоза диета, тогава подходящи за вас плодове са лимонът, крушата, ягодата, вишната и черешата.

Таблица за калориите на плодовете
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Авокадо 100 g 160 2,0 15,3 7,4
Американска боровинка 100 g 35 1,0 0,0 7,0
Ананас 100 g 54 0,4 0,2 13,6
Ананас в сироп 100 g 84 0,4 0,1 21,0
Ананаси, слабо подсладено сладко 100 g 157 0,2 0,1 38,6
Банан 100 g 95 1,0 0,3 23,5
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Вишни, силно подсладено сладко 100 g 252 0,4 0,2 61,7
Вишни, слабо подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Горски плодове, слабо подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 38,2
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Грозде 100 g 69 0,5 0,2 17,6
Гуава 100 g 57 0,8 0,0 0,6
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Дюля 100 g 40 0,6 0,5 7,9
Кайсии, силно подсладено сладко 100 g 265 0,5 0,0 68,8
Кайсии, слабо подсладено сладко 100 g 157 0,4 0,1 38,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Киви 100 g 56 0,9 0,5 13,9
Киви, слабо подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Конфитюр от круши 100 g 271 0,4 0,0 70,9
Конфитюр от мандарини 100 g 278 0,7 0,0 72,3
Конфитюр от праскови 100 g 248 0,5 0,0 64,3
Конфитюр от сливи 100 g 281 0,4 0,0 73,4
Конфитюр от смокини 100 g 263 0,4 0,0 68,7
Конфитюр от черна офика 100 g 246 0,4 0,0 63,8
Конфитюр от ябълки 100 g 254 0,4 0,0 66,2
Конфитюр от ягоди 100 g 271 0,3 0,0 70,9
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Малина - морошка 100 g 28 0,8 0,0 6,0
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Малинов конфитюр 100 g 275 0,6 0,0 71,2
Манго 100 g 67 0,5 0,3 11,5
Мандарини 100 g 42 0,6 0,2 11,2
Мандарини, слабо подсладено сладко 100 g 259 0,3 0,0 67,8
Нар 100 g 52 0,9 0,0 11,2
Нектаринка 100 g 48 0,9 0,2 11,8
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Офика 100 g 46 1,4 0,1 8,6
Папая 100 g 48 0,6 0,1 9,2
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Портокали, слабо подсладено сладко 100 g 159 0,3 0,1 39,2
Праскова 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Праскова в сироп 100 g 73 0,4 0,1 18,2
Праскови, слабо подсладено сладко 100 g 155 0,5 0,1 38,3
Пресни шипкови плодове 100 g 51 1,6 0,0 10,0
Пъпеш 100 g 36 0,9 0,3 8,4
Райска ябълка 100 g 53 0,5 0,0 13,2
Ракитник 100 g 52 0,9 2,5 5,0
Сладко от сливи 100 g 218 1,0 0,2 53,0
Сладко от ябълки 100 g 250 0,4 0,0 65,3
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Сливи, силно подсладено сладко 100 g 251 0,3 0,1 62,1
Сливи, слабо подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,1 37,9
Смокини 100 g 49 0,7 0,2 11,2
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черна офика 100 g 52 1,5 0,1 10,9
Черница 100 g 50 0,7 0,0 12,0
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Черно френско грозде, високо подсладено сладко 100 g 251 0,5 0,1 63,9
Черно френско грозде, ниско подсладено сладко 100 g 152 0,5 0,1 39,6
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Ягоди, силно подсладено сладко 100 g 252 0,3 0,2 62,3
Ягоди, слабо подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 37,8

 

Хранителни съставки в плодовете

Плодовете трябва да се консумират 5 пъти дневно. Те имат ниско енергийно съдържание и високо съдържание на вода. Плодовете са източник на много фибри, минерали, като калций  и калий и ред други полезни вещества. Органичните киселини в плодовете придават киселия вкус на някои плодове. Полезните вещества от плодовете изчезват, когато те са подлагани на термична обработка. Така например, конфитюрите и сладката се приготвят от пресни плодове, но количеството на витамини в тях е минимално. Голямото количество захар в тях пък ги прави високоенергийни. Ако ги купувате от магазина, трябва да знаете, че в тях има и консерванти.

Плодове като здравословен начин на живот

Зеленчуците и плодовете са едни от най-ефективните източници на витамини. Всеки от тях съдържа различни видове витамини в различни количества, така че трябва да направите всичко възможно да консумирате разнообразни плодове и зеленчуци. Те са добър източник на витамин С, който трябва да присъства в менюто ни всеки ден. Добавянето на тези вещества към диетата действа добре в борбата срещу рака и атеросклерозата. Повечето плодове съдържат предимно въглехидрати, и в малки количества протеини и мазнини. Има и изключения, например авокадото. Захарта в плодовете е природна (фруктоза), но въпреки това те трябва да се ядат в умерени количества. Енергията, която получаваме от плодовете и зеленчуците е малка, но трябва да помним, че консумацията на някои плодове, като например банани, не е съвсем диетична. Именно затова, те обикновено не присъстват в диетите, целящи загуба на тегло. И все пак не забравяйте плодовете, защото те съдържат безброй полезни вещества – фибри, витамини и антиоксиданти.

Полезна информация

Когато купувате плодове, гледайте те да са цели и свежи, а не наранени. Ако са опаковани, проверете дали по опаковката няма течност. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият добре, независимо дали имате намерение да ги белите или не. Те трябва да се мият само преди консумация, иначе ще се развалят. Някои плодове като ябълките, могат да стоят дълго време на стайна температура, но други, като ягоди, череши, вишни, трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни. За по-сигурно съхранявайте по-нетрайните плодове и зеленчуци в долното чекмедже на хладилника. Здравословните замразени продукти запазват своите качества до 1 година. Консервираните плодове не е нужно да се държат в хладилник, но е хубаво да ги съхранявате при температура под 15 градуса, без достъп на светлина.