В суши баровете се сервират еднократни клечки. За хората, които предпочитат да се хранят с ръце, се сервира влажна кърпа за избърсване на ръцете.
- Най-добре е да започнете с маки – суши, завито в нори листа. Така приготвените водорасли трябва да се консумират веднага след приготвянето им, тъй като поемат влагата от ориза и стават гумени.
- Зеленият хрян уасаби може да може да се смеси със сос или да се поставя, в малки количества, върху парчета суши, непосредствено преди консумация.
- Парченцата суши се потапят в соев сос.
- Хапваме цялото парче суши, не режем, не делим на порции. Никога не трябва да оставяме в чинията нахапано парче.
- Между различните видове суши хапваме маринован джинджифил. Парчето джинджифил потапяме в соев сос. Той прочиства вкуса, благодарение на което по - добре може да почувстваме вкуса на следващото парче суши.
- Ако ядем от обща чиния, взимаме суши с дебелата част на клечките.
- Със суши най-често се сервира зелен чай.
Основни видове суши:
- Нигири – състои се от малка, обвита порция ориз с добавка на сурова риба или морски дарове.
- Маки - състои се от ориз, риба, краставица обвити във водорасли нори и след това нарязани на малки парчета.
- Темаки – компонирани според вкуса на клиента. На масата има различни съставки, а гостът сам комбинира своето ястие.