
Необходими прибори
Всеобщо схващане е, че към трудните за консумация ястия принадлежат всички морски дарове, които са особено популярни в италианската кухня. Противно на казаното, консумацията на омар е лесна, трябва единствено да имаме подходящи прибори.
- основните прибори са нож и вилица,
- щипки, за да може да хванем щипките,
- тясна вилица с два зъба, с която изваждаме месото от щипките и краката,
- голяма салфетка или пластмасова престилка.
Изкуството на хранене
В ресторантите омарът се сервира с топла франзела и чесново масло, обикновено цял, но подготвен за консумация. Месото от опашката е, взимаме го с вилица. Специалните щипки служат за смачкване на щипките, в които също има много вкусно месо – трябва деликатно да го измучете. Останалото месо се яде с пръсти или вилица.
Ако омарът е сервиран цял и не разполагаме с щипка, с една ръка придържаме черупката към чинията, а с другата отделяме краката от тялото, чупим и изсмукваме съдържанието. Всяко парче месо забождаме на вилица и потапяме в масло или в сос. За празната черупка ще бъде сервирана специална чиния или купичка. След приключване на храненето ще получим купичка с парчета лимон и гореща вода, за да изплакнем в нея пръстите си.