Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Как се яде омар?

чиния с червен рак и лимон до нея

Необходими прибори

Всеобщо схващане е, че към трудните за консумация ястия принадлежат всички морски дарове, които са особено популярни в италианската кухня. Противно на казаното, консумацията на омар е лесна, трябва единствено да имаме подходящи прибори.

  • основните прибори са нож и вилица,
  • щипки, за да може да хванем щипките,
  • тясна вилица с два зъба, с която изваждаме месото от щипките и краката,
  • голяма салфетка или пластмасова престилка.

Изкуството на хранене

В ресторантите омарът се сервира с топла франзела и чесново масло, обикновено цял, но подготвен за консумация. Месото от опашката е, взимаме го с вилица. Специалните щипки служат за смачкване на щипките, в които също има много вкусно месо – трябва деликатно да го измучете. Останалото месо се яде с пръсти или вилица.

Ако омарът е сервиран цял и не разполагаме с щипка, с една ръка придържаме черупката към чинията, а с другата отделяме краката от тялото, чупим и изсмукваме съдържанието. Всяко парче месо забождаме на вилица и потапяме в масло или в сос. За празната черупка ще бъде сервирана специална чиния или купичка. След приключване на храненето ще получим купичка с парчета лимон и гореща вода, за да изплакнем в нея пръстите си.


Рецепти, които може да ви интересуват

Зелен фасул с копър
Зелен фасул с копър

Топъл зелен фасул с чесън и много копър! Лесен за приготвяне и за наслаждаване.

2 човека 15-30 минути Лесно
Грилована сьомга със сладка царевица
Грилована сьомга със сладка царевица

Впечатляващо ястие, което ще очарова вашите сетива!

2 човека 30-45 минути Трудно
Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо
Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците.

4 човека над 45 минути Умерено
Пухкави палачинки с царевица, шунка и аспержи
Пухкави палачинки с царевица, шунка и аспержи

Специално ястие, което ще очарова близките ви

2 човека 30-45 минути Умерено
Как се яде омар?

чиния с червен рак и лимон до нея

Необходими прибори

Всеобщо схващане е, че към трудните за консумация ястия принадлежат всички морски дарове, които са особено популярни в италианската кухня. Противно на казаното, консумацията на омар е лесна, трябва единствено да имаме подходящи прибори.

  • основните прибори са нож и вилица,
  • щипки, за да може да хванем щипките,
  • тясна вилица с два зъба, с която изваждаме месото от щипките и краката,
  • голяма салфетка или пластмасова престилка.

Изкуството на хранене

В ресторантите омарът се сервира с топла франзела и чесново масло, обикновено цял, но подготвен за консумация. Месото от опашката е, взимаме го с вилица. Специалните щипки служат за смачкване на щипките, в които също има много вкусно месо – трябва деликатно да го измучете. Останалото месо се яде с пръсти или вилица.

Ако омарът е сервиран цял и не разполагаме с щипка, с една ръка придържаме черупката към чинията, а с другата отделяме краката от тялото, чупим и изсмукваме съдържанието. Всяко парче месо забождаме на вилица и потапяме в масло или в сос. За празната черупка ще бъде сервирана специална чиния или купичка. След приключване на храненето ще получим купичка с парчета лимон и гореща вода, за да изплакнем в нея пръстите си.