

Смисъл
Важна роля при избора на нашето меню играе годишният сезон. През лятото трябва да се сервират леки ястия, а през зимата по-хранителни. През лятото използваме пресни зеленчуци, а извън сезона консервираните или замразените зеленчуци са идеална гарнитура.
Разнообразие
Нашето меню трябва да се отличава с разнообразие. Избягвайте дублирането на ястия и гарнитури. Ако към едно ястие сервираме ориз, то към второто трябва да сервираме например картофи или каша.
Разумна порция
Вземете под внимание възможностите на госта си. Той със сигурност няма да е способен да изяде пет засищащи ястия по време на четиричасова вечеря. Трябва да се спрете или на по-малък брой блюда или на по-нискокалорични ястия в по-малки порции.
Атрактивност
Изготвяйки менюто, трябва имаме предвид по какъв начин ще бъдат разположени блюдата на масата. Трябва да се погрижим избраните ястия да са цветово разнообразни. Такова меню със сигурност ще привлече вниманието и ще подкани гостите да опитат от всяко ястие.

Последен поглед
Избраното меню трябва да оценим и от гледна точка на контрастите. В добре подбраното меню трябва да има топло и студено ястие, по-леки и по-засищащи блюда, пържени и варени компоненти. Ако се ръководим от описаните по-горе правила, можем да бъдем сигурни в кулинарния си успех.