Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как да приготвяме и хапваме артишок в нашата диета?

Колкото и артишок да изядете, това няма да се отрази зле на организма ви, а дори ще свали и нивото на вредния холестерол в кръвта ви. Въпреки, че след почистването на зеленчука, от него остава неголямо количество, той засища. Добавете към Вашата диета най-здравословния на света зеленчук - артишока. В древността е наричан храна на богатите, тъй като  е елиминирал проблеми, произлизащи от консумацията на прекалено голямо количество мазнини или алкохол.

Ядливната част

Ядливата част на артишока е предимно сърцевината и месестата основа на листата. 1. Ако артишокът има малки трънчета по края на листата си, вземете кухненска ножица и срежете трънчетата по всички листа. Това се прави от естетическа гледна точка. 2. Нарежете на средно-тънки резени от върха до дъното артишока. 3. Отстранете всички малки листа от основата и стъблото 4. Изрежете излишната част от стъблото до 2.5 см дълбочина. Външната част на стъблото е по-горчиво отколкото вътрешната част(сърцевината), но някои хора също обичат да я хапват. Като алтернатива, може да обелите стъблото и да оставите сърцевината, която е по-полезната част. Измийте листата и сърцевината под течаща вода и ги поставете в съд с вряща вода. Воала и Вашият артишок е готов. Листата се топят в сосове или дипове, приготвени според желанията и вкуса, а средата – т.е. сърцевината се смята за най-вкусната част на артишока, консумира се отделно или се добавя към салатите. В комплект върви с вода за измиване на ръцете и чиния за остатъците. Артишокът принадлежи към ястията, които се консумират с ръка.

  • зеленчукът се придържа с една ръка,
  • с другата – с показалеца и палеца – откъсваме деликатно листата (започвайки от тези, намиращи се най-далеч от средата)
  • тяхната месеста част се потапя в сос и тихо изсмукваме сока
  • остатъците оставяме в специалната чиния.

Когато се преборим с листата, достигаме до сърцевината, най-вкусната част от артишока. Изплакваме пръстите си и я изяждаме, с помощта на нож и вилица, отделяйки частите, които не се ядат.


Рецепти, които може да ви интересуват

Гъбена супа с франзела
Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела – рецепта за любителите на нестандартните кулинарни удоволствия.

3 човека 30-45 минути Умерено
Зеленчуково желе
Зеленчуково желе

Вкусно желе, пълно със зеленчуци, което ще разнообрази вечерята ви

2 човека над 45 минути Лесно
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – кюфтета от мляно месо – рецептата за това ястие, домакините си предават от поколение на поколение.

4 човека 30-45 минути Умерено
Спаначен пай "Коледна елха"
Спаначен пай "Коледна елха"

Изумително ястие, което ще обогати Коледната трапеза

2 човека 30-45 минути Умерено
Как да приготвяме и хапваме артишок в нашата диета?

Колкото и артишок да изядете, това няма да се отрази зле на организма ви, а дори ще свали и нивото на вредния холестерол в кръвта ви. Въпреки, че след почистването на зеленчука, от него остава неголямо количество, той засища. Добавете към Вашата диета най-здравословния на света зеленчук - артишока. В древността е наричан храна на богатите, тъй като  е елиминирал проблеми, произлизащи от консумацията на прекалено голямо количество мазнини или алкохол.

Ядливната част

Ядливата част на артишока е предимно сърцевината и месестата основа на листата. 1. Ако артишокът има малки трънчета по края на листата си, вземете кухненска ножица и срежете трънчетата по всички листа. Това се прави от естетическа гледна точка. 2. Нарежете на средно-тънки резени от върха до дъното артишока. 3. Отстранете всички малки листа от основата и стъблото 4. Изрежете излишната част от стъблото до 2.5 см дълбочина. Външната част на стъблото е по-горчиво отколкото вътрешната част(сърцевината), но някои хора също обичат да я хапват. Като алтернатива, може да обелите стъблото и да оставите сърцевината, която е по-полезната част. Измийте листата и сърцевината под течаща вода и ги поставете в съд с вряща вода. Воала и Вашият артишок е готов. Листата се топят в сосове или дипове, приготвени според желанията и вкуса, а средата – т.е. сърцевината се смята за най-вкусната част на артишока, консумира се отделно или се добавя към салатите. В комплект върви с вода за измиване на ръцете и чиния за остатъците. Артишокът принадлежи към ястията, които се консумират с ръка.

  • зеленчукът се придържа с една ръка,
  • с другата – с показалеца и палеца – откъсваме деликатно листата (започвайки от тези, намиращи се най-далеч от средата)
  • тяхната месеста част се потапя в сос и тихо изсмукваме сока
  • остатъците оставяме в специалната чиния.

Когато се преборим с листата, достигаме до сърцевината, най-вкусната част от артишока. Изплакваме пръстите си и я изяждаме, с помощта на нож и вилица, отделяйки частите, които не се ядат.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.