Аромата, текстурата и вкуса са най-важните фактори, ценени по време на пиенето на кафе. Въпреки това, личните предпочитания играят ключова роля.
Зрително възприятие
През първите няколко секунди, пред очите ни се разкрива качеството на кафето, преди да се включат други сетива, като вкус и мирис. Зрението ни помага да оценим интензивността на цвета, текстурата и естествената структура на пяната. Освен това, начинът на сервиране на кафе също влияе на нашето чувство за зрително възприятие. Ние ще насочим вниманието си върху типа и вида на чашата или чашата, от която пием, на начина, по който кафето е украсено т.е. с бита сметана, поръсено с шоколад, ядки или портокалови корички.
Уещане за аромат
Носът открива летливи ароматни съединения, получени от една чаша кафе. Човешкият нос може да разграничи над 10 000 различни ароматни съединения. 80% от вкусовите усещания се познават от обонянието. Обонятелните впечатления могат да бъдат подобрени чрез използването на различни добавки за кафе. Най-често използваните са канела, ванилия и кардамон, които обогатяват вкуса на всяко кафе.
Усещане за вкус
Човешкият език разпознава четири основни вкуса: сладко, солено, кисело и горчиво. Ароматизираните сиропи и мед могат да обогатяват вкуса на кафе, като в комбинация с други добавки създават уникална композиция.
Вдъхнови се и прочети повече на: Да се пие кафе е полезно