Диета-мечта: при флекситарианската диета не е нужно да броите калории, за да видите резултати.
Чували ли сте за флекситарианската диета или т. нар. флекситаризъм? Французите определят този начин на хранене като изкуството на живота – а те определено са народ, който знае как да се наслаждава на всяка хапка.
Терминът флекситаризъм се появява за първи път в края на 90-е в Америка. Изненада? Съвсем не! Както знаем, обратно на французите, американците не се славят със здравословния си начин на живот. Нещо повече, принципите на флекситарната диета са в съответствие с препоръките в Диетичните насоки за американците за 2020–2025 г.
Но какво всъщност е флекситарианската диета?
Флекситарианската диета идва от съединението на думите гъвкава (от английски - flexible) и вегетарианска. В този смисъл, флекситарианската диета се определя като полу-вегетарианска, растителна диета, която включва млечни продукти и яйца и насърчава месото да се консумира по-рядко и/или на по-малки порции. Така акцентът върху растителните храни допринася за ползите за здравето, свързани с вегетарианската диета, без да се изисква спазване на диетичните правила на 100% вегетарианска или веганска диета.
Диета, в която не се броят калории
При флекситарната диета няма определени цели за калории или макронутриенти. Вместо това, целта е да се увеличи консумацията на растителни или растителни храни с течение на времето, като се има предвид, че месото не е забранено, а по-скоро то се яде по-рядко и/или на по-малки порции.
Калориите във флекситарианската диета идват предимно от богати на хранителни вещества храни като плодове, бобови растения, зърнени храни и зеленчуци. Що се отнася до протеините, храните на растителна основа (напр. соеви храни, бобови растения, ядки и семена) са основният източник. Протеинът също идва от яйца и млечни продукти, като по-малки количества идват от месо, особено червено и преработено месо. Поради акцента върху богатите на хранителни вещества храни, флекситарианската диета насърчава ограничаването на приема на наситени мазнини, добавени захари и натрий.
Произходът на храната ни обаче е не по-малко важен
Не е важно само да приемаме достатъчно зеленчуци и да ограничим приема на преработените храни. Зеленчуците, ако са отглеждани неприродосъобразно, могат да бъдат също толкова токсични за организма ни, колкото и храните от „забранения“ рафт в магазина. Само защото сме приели мисълта, че щом е зеленчук, значи е полезно, не означава, че всички храни, които идват от природата са безвредни за консумация. Затова е важно да следим произхода на храната в чинията ни и да се доверяваме на производители с чист и прозрачен процес на отглеждане, преработка, съхранение и дистрибуция.
Ползите от флекситаризъм
На първо място, този модел на хранене е добър за околната среда, тъй като намалявате консумацията на месо и въглеродния си отпечатък. Второ, въпреки че има много вариации в това колко хора харчат за пазаруване на храна, флекситарианските диети не разчитат на специални, трудни за намиране съставки или нещо по-скъпо от това, което обикновено купувате. Ако в момента ядете месо, вероятно наистина ще спестите малко пари, като преминете към флекситарианската диета, защото ще замените най-скъпата част от повечето ястия с нещо по-достъпно. И накрая, но не на последно място, едно от най-големите предимства на флекситарианската диета е, че ще консумирате повече богати на хранителни вещества храни.