Кухня и история
Когато говорим за еврейската кухня не трябва да забравяме, че тя е резултат от бурната и богата история на този народ. Тя представлява комбинация от кулинарни влияния от страни, в които е била еврейската диаспора, закони произлизащи от религията, а също така еврейските празнични традиции. Номадският жвот на евреите в продължение на стотици, а понякога и хиляди години в дадена страна, довело до това че местните вкусове постепенно прониквали в кулинарните традиции на евреите и постоянно увеличавали богатството на храната им.
"Cymes" означава вкусно

„Кашрут” – кашерни храни
Според правилата на Тората – “Петокнижието на Мойсей”, спазвани от православните евреи, храната се дели на позволените - kosher и забранените – trefne.Правила и принципи на кашерната кухня:
- Позволено е консумирането на водни животни, но само такива, които притежават перки и люспи.
- Плодовете могат да бъдат единствено от дървета по-възрастни от 3 години.
- Млечните и местните храни трябва да се приемат с няколко часова почивка.
- Всички продукти трябва да бъдат произвеждани под надзора на равина, проверяващ кашерността и издаващ съответните сертификати.

Кулинарни традиции на евреите
В рамките на еврейската диаспора са се създали две кулинарни традиции, които са резултат на разделянето на евреи Ешкенази - живеещи от векове в Централна и Източна Европа и Сефарадски евреи, които са живеели в страните, граничещи със Средиземно море. И така, например традиционна храна на Сабатите на евреите ешкенази може да се състои от печени птици или телешко, картофи и „cymesu” с моркови, докато Сефарадските евреи през това време ядат повече салати, пълнени лозови листа и кус-кус.
Примерни ястия на Ешкеназите
Риба "gefilte" - традиционно приготвена чрез сваляне на кожата, филиране, нарязване на парчета, накълцани, смесени с яйце, лук, сол и пипер, формирани на топчета и варени в рибена супа на слаб огън.
Супи, особено пилешки бульон. Към супата се добавят или домашни макарони – lokshen, или кнедли – knedlach. По време на приготвяне на супата по принцип не се използва месо и мазнина. Примери за супи – борш, крупник.