1. >Retsepti
  2. >Ризото с грах и мента

Ризото с грах и мента

Accessible
2 човек/души
30 мин
Съставки
за 2 човек/души
250 г замразен грах Bonduelle

 

300 г ориз карнароли

 

3 с.л. зехтин

½ глава ситно нарязан лук

 

1 ситно нарязан стрък селъри

 

125 мл бяло вино

 

1 л горещ зеленчуков бульон

 

2-3 клонки мента

 

50 г настърган пармезан 

 

30 г масло

 

Кора от 1 лимон

 

Сока от 1 лимон

 

Сол и черен пипер на вкус

 
Съставки за 2човек/души
250 г замразен грах Bonduelle

 

300 г ориз карнароли

 

3 с.л. зехтин

½ глава ситно нарязан лук

 

1 ситно нарязан стрък селъри

 

125 мл бяло вино

 

1 л горещ зеленчуков бульон

 

2-3 клонки мента

 

50 г настърган пармезан 

 

30 г масло

 

Кора от 1 лимон

 

Сока от 1 лимон

 

Сол и черен пипер на вкус

 
  1. Стъпка 1
    Загрейте 3 с.л. зехтин, добавете лука и целината, посолете и гответе 5-7 минути, докато зеленчуците станат прозрачни. Добавете ориза и разбъркайте добре, като се уверите, че всяко зърно ориз е намаслено. 
  2. Стъпка 2
    Налейте виното, разбъркайте и оставете алкохола да се изпари. Започнете да добавяте горещия бульон на части, като бъркате непрекъснато. Гответе още 15 минути.  
  3. Стъпка 3
    Сложете доматената паста, разбъркайте и свалете съда от котлона. В друг тиган загрейте останалата 1 с.л. зехтин и добавете мексиканския микс. Гответе 23 минути, докато зеленчуците се затоплят и прехвърлете в купа.
  4. Стъпка 4
    В края добавете пармезана, маслото и лимоновата кора. Разбъркайте добре, посолете и овкусете с черен пипер и сложете капака.  
  5. Стъпка 5
    Сервирайте с листа мента, зехтин и лимонов сок.  
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда