1. >Retsepti
  2. >Зеленчукови сарми с гъби и моркови

Зеленчукови сарми с гъби и моркови

Accessible
10 човек/души
120 мин
Съставки
за 10 човек/души
280 г нарязани гъби Bonduelle

200 г пресни моркови

1 голяма зелка кисело зеле

200 г ориз

2 ч.ч. зеленчуков бульон

250 г доматен сок

10 с.л. доматено пюре

4-5 глави червен лук

1 с.л. опушена паприка

1 с.л. зехтин

6 бр. дафинов лист

1 стрък прясна мащерка

1 връзка копър

1 връзка магданоз

пипер на зърна

сол

пипер
Съставки за 10човек/души
280 г нарязани гъби Bonduelle

200 г пресни моркови

1 голяма зелка кисело зеле

200 г ориз

2 ч.ч. зеленчуков бульон

250 г доматен сок

10 с.л. доматено пюре

4-5 глави червен лук

1 с.л. опушена паприка

1 с.л. зехтин

6 бр. дафинов лист

1 стрък прясна мащерка

1 връзка копър

1 връзка магданоз

пипер на зърна

сол

пипер
  1. Стъпка 1
    Изберете подходящи зелеви листа, които да напълните. Отделете и такива, които да сложите на дъното на тенджерата и най-отгоре, когато подредите сармите.
  2. Стъпка 2
    Нарежете зеленчуците за плънката: лука, морковите, гъбите, магданоза и копъра. Сварете отделно ориза и го изстудете след това.
  3. Стъпка 3
    Препечете филийките на тостер, намажете ги с млечната смес и отгоре добавете нахутения пълнеж. По желание, може да украсите с листа целина и кориандър.
  4. Стъпка 4
    Вземете зелево листо, сложете от плънката и след това хубаво го навийте и затворете от всички страни. По същия начин напълнете всички сарми. Сложете на дъното на тава наситнено зеле, след това напълнените сарми и върху тях остатъка от зеле и зеленчуков бульон да ги покрие, за да се сварят. Овкусете с мащерката, пипер на зърна, дафинов лист, сол и пипер, и паприка по желание.
  5. Стъпка 5
    Оставете тенджертата да ври поне за около час и половина при 180°C, след което добавете доматеното пюре и оставете за още около 40 мин. По желание, украсете с пресен дафинов лист и сервирайте.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда