Фейжоада – ястие от червен боб с парчета свинско месо
Фейжоада е едно от най-известните португалски ястия. В зависимост от региона, в който е приготвяна, получава различни вкусове. Нашата рецепта е родом от северния регион на страната.
Лесни
3 човек/души
120 мин
Съставки
за 3 човек/души
0,5 кг червен боб
0,25 кг свински уши
0,5 кг джолан
0,5 португалска свинска наденица
50 г salpicao
50 г presunto
5 мл зехтин
0,5 лук
Зелен магданоз
1 дафинов лист
1 скилидка чесън
Бял пипер
Сладка чушка на прах
Сушени люти чушлета piri piri
Сол на вкус
0,25 кг свински уши
0,5 кг джолан
0,5 португалска свинска наденица
50 г salpicao
50 г presunto
5 мл зехтин
0,5 лук
Зелен магданоз
1 дафинов лист
1 скилидка чесън
Бял пипер
Сладка чушка на прах
Сушени люти чушлета piri piri
Сол на вкус
Съставки за 3човек/души
0,5 кг червен боб
0,25 кг свински уши
0,5 кг джолан
0,5 португалска свинска наденица
50 г salpicao
50 г presunto
5 мл зехтин
0,5 лук
Зелен магданоз
1 дафинов лист
1 скилидка чесън
Бял пипер
Сладка чушка на прах
Сушени люти чушлета piri piri
Сол на вкус
0,25 кг свински уши
0,5 кг джолан
0,5 португалска свинска наденица
50 г salpicao
50 г presunto
5 мл зехтин
0,5 лук
Зелен магданоз
1 дафинов лист
1 скилидка чесън
Бял пипер
Сладка чушка на прах
Сушени люти чушлета piri piri
Сол на вкус
- Стъпка 1Накиснете боба за 12 часа. След това го сварете във водата, в която е бил накиснат.
- Стъпка 2Извадете друга тенджера и сварете в нея месните съставки на ястието. След сваряване, нарежете месото на малки парчета, а наденицата на кръгчета.
- Стъпка 3В голяма тенджера, загрейте зехтина и запържете лука, до зачервяване.
- Стъпка 4Към това прибавете боба с половината вода, в която се е варил. След това добавете месото с другата половина вода, в която се е варил.
- Стъпка 5Следващата стъпка – подправете соса и добавете останалите съставки (дафиновия лист, чушките piri piri и зеления магданоз).
- Стъпка 6Всичко трябва да се вари до получаване на кремообразен сос.
Съвет за готвене, заглавие
Ястието се сервира с бял ориз.
Открийте също...