Фейжоада – ястие от червен боб с парчета свинско месо

Фейжоада е едно от най-известните португалски ястия. В зависимост от региона, в който е приготвяна, получава различни вкусове. Нашата рецепта е родом от северния регион на страната.
Лесни
3 човек/души
120 мин
Съставки
за 3 човек/души
0,5 кг червен боб

0,25 кг свински уши

0,5 кг джолан

0,5 португалска свинска наденица

50 г salpicao

50 г presunto

5 мл зехтин

0,5 лук

Зелен магданоз

1 дафинов лист

1 скилидка чесън

Бял пипер

Сладка чушка на прах

Сушени люти чушлета piri piri

Сол на вкус
Съставки за 3човек/души
0,5 кг червен боб

0,25 кг свински уши

0,5 кг джолан

0,5 португалска свинска наденица

50 г salpicao

50 г presunto

5 мл зехтин

0,5 лук

Зелен магданоз

1 дафинов лист

1 скилидка чесън

Бял пипер

Сладка чушка на прах

Сушени люти чушлета piri piri

Сол на вкус
  1. Стъпка 1
    Накиснете боба за 12 часа. След това го сварете във водата, в която е бил накиснат.
  2. Стъпка 2
    Извадете друга тенджера и сварете в нея месните съставки на ястието. След сваряване, нарежете месото на малки парчета, а наденицата на кръгчета.
  3. Стъпка 3
    В голяма тенджера, загрейте зехтина и запържете лука, до зачервяване.
  4. Стъпка 4
    Към това прибавете боба с половината вода, в която се е варил. След това добавете месото с другата половина вода, в която се е варил.
  5. Стъпка 5
    Следващата стъпка – подправете соса и добавете останалите съставки (дафиновия лист, чушките piri piri и зеления магданоз).
  6. Стъпка 6
    Всичко трябва да се вари до получаване на кремообразен сос.
Съвет за готвене, заглавие
Ястието се сервира с бял ориз.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +