1. >Retsepti
  2. >Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Accessible
4 човек/души
40 мин
Съставки
за 4 човек/души
500 г смес от мляно месо

½ чаша галета

1 яйце

½ чаша сметана

1 глава лук

4 лъжици масло

Връзка магданоз

Сол

Пипер

Олио

1 глава лук

1 лъжица масло

200 г бяло вино

600 г телешки бульон

2 лъжички горчица

3 лъжици доматен концентрат

Сос от боровинки (или топинг)
Съставки за 4човек/души
500 г смес от мляно месо

½ чаша галета

1 яйце

½ чаша сметана

1 глава лук

4 лъжици масло

Връзка магданоз

Сол

Пипер

Олио

1 глава лук

1 лъжица масло

200 г бяло вино

600 г телешки бульон

2 лъжички горчица

3 лъжици доматен концентрат

Сос от боровинки (или топинг)
  1. Стъпка 1
    В съд смесете сметаната с галетата и оставете за 5 минути. Запържете лука с масло. Към галетата добавете каймата, яйцето, подправките и пържения лук, направете смес и я поставете в хладилника за няколко часа.
  2. Стъпка 2
    След това оформете малки топки (с големина на орех), които трябва да престоят 30 минути. С останалото масло намажете тавичката върху която ще наредите топките. Печете във фурната при температура 90-100ºC около 5-10 минути.
  3. Стъпка 3
    Картофите и херингата се поръсват с дребно нарязания лук, всичко посипете с брашно и залейте с олио. Задушете на слаб огън.
  4. Стъпка 4
    Добавете бульона и варете без капак 10 минути като бъркате непрестанно.
  5. Стъпка 5
    Добавете горчицата и концентрата, подправете.
Съвет за готвене, заглавие
Сервирайте горещите кюфтенца със сос и декорирайте с боровинковия топинг. Шведите ядат köttbullar с картофено пюре.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда