1. >Retsepti
  2. >Чанахи

Чанахи

Чанахи е традиционно грузинско ястие, приготвяно в малко глинени гърнета. Желателно е да приготвите една порция за един човек във всяко гърне. Всъщност няма “Supra” (грузински празник) без тази популярна и вкусна перла на грузинската кухня.
Лесни
5 човек/души
90 мин
Съставки
за 5 човек/души
Овнешко месо (може и говеждо) – 0.8-1 кг

Домати 2-3 броя

Патладжани – 6 броя

Лук – 200 г

Пресен магданоз, босилек – ½ връзка

Чесън – 1 глава

Картофи – 1-2 броя

Сол и пипер на вкус
Съставки за 5човек/души
Овнешко месо (може и говеждо) – 0.8-1 кг

Домати 2-3 броя

Патладжани – 6 броя

Лук – 200 г

Пресен магданоз, босилек – ½ връзка

Чесън – 1 глава

Картофи – 1-2 броя

Сол и пипер на вкус
  1. Стъпка 1
    Сложете един слой от тънко нарязаните парчета месо на дъното на гърнето;
  2. Стъпка 2
    Вземете патладжаните, напълнени с леко подсолена мазнина от опашка, чесън и тънко настърган лук, магданоз и босилек и ги поставете върху слоя с месото.  
  3. Стъпка 3
    Добавете коняка и фламбирайте закратко.
  4. Стъпка 4
    Поръсете със сол и пипер и сложете във фурната. Първо гответе със затворен капак, след това го махнете.
  5. Стъпка 5
    Чанахи ще бъде готово след 1.5 часа.
Съвет за готвене, заглавие
Предложения за сервиране: Предложете по едно гърне на всеки гост с бял хляб и сирене.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда
  • Печена ципура с уок зеленчуци

    Много лесна рецепта с няколко съставки, но с богат вкус! Ципура, придружена от нашите уок зеленчуци на тиган, ще ви осигури чудесен обяд.

  • Градинска салата с маслини и царевица

    Перфектната салата за балансирана зеленчукова диета!

  • Крем супа от тиква със скариди

    Идеална рецепта за любителите на морските дарове. Апетитният вкус на скаридите се подсилва от вкуса ...