Скариди със зеленчуци
Рецепта за скариди със зеленчуци по японски. Скаридите, с които забогатял фирмения герой Форест Гъмп, заемат достойно място в морското меню. Колкото по-далеч от мястото на тяхното улавяне, толкова по-изтънчена и скъпа съставка към ястието са.
Изискани
3 човек/души
60 мин
Съставки
за 3 човек/души
500 г млад зелен фасул
18 средни скариди
Сол
Застройка към фасула:
1 чаша рибешки бульон
3 лъжици саке
1 лъжица мирину
¼ лъжица соев сос
¼ лъжичка сол
Застройка към скаридите:
4 добре разбити яйца
6 лъжици рибен бульон
1 лъжица мирин
¼ чаша саке
½ лъжица сол
Зеленчуци:
1 голям морков
1 средна брокола
1 парче бамбуков стъбло
1 чаша даши
½ чаша саке
3 лъжици мирин
3 лъжици соев сос
18 средни скариди
Сол
Застройка към фасула:
1 чаша рибешки бульон
3 лъжици саке
1 лъжица мирину
¼ лъжица соев сос
¼ лъжичка сол
Застройка към скаридите:
4 добре разбити яйца
6 лъжици рибен бульон
1 лъжица мирин
¼ чаша саке
½ лъжица сол
Зеленчуци:
1 голям морков
1 средна брокола
1 парче бамбуков стъбло
1 чаша даши
½ чаша саке
3 лъжици мирин
3 лъжици соев сос
Съставки за 3човек/души
500 г млад зелен фасул
18 средни скариди
Сол
Застройка към фасула:
1 чаша рибешки бульон
3 лъжици саке
1 лъжица мирину
¼ лъжица соев сос
¼ лъжичка сол
Застройка към скаридите:
4 добре разбити яйца
6 лъжици рибен бульон
1 лъжица мирин
¼ чаша саке
½ лъжица сол
Зеленчуци:
1 голям морков
1 средна брокола
1 парче бамбуков стъбло
1 чаша даши
½ чаша саке
3 лъжици мирин
3 лъжици соев сос
18 средни скариди
Сол
Застройка към фасула:
1 чаша рибешки бульон
3 лъжици саке
1 лъжица мирину
¼ лъжица соев сос
¼ лъжичка сол
Застройка към скаридите:
4 добре разбити яйца
6 лъжици рибен бульон
1 лъжица мирин
¼ чаша саке
½ лъжица сол
Зеленчуци:
1 голям морков
1 средна брокола
1 парче бамбуков стъбло
1 чаша даши
½ чаша саке
3 лъжици мирин
3 лъжици соев сос
- Стъпка 1Бамбуковото стъбло се нарязва на надлъжни парчета, броколите се делят на по-малки парчета, а от морковът се нарязва на колелца. След това бланширайте морковите и броколите във вряща вода, и накрая охладете.
- Стъпка 2В тенджера смесете рибния бульон, соевия сос, марина, добавете сол и всичко сварете. След това сложете бамбуковите стъбла, моркова и варете на слаб огън за около 6 минути - до момента когато бамбуковите стъбла придобият леко кафяв цвят. Преди сервиране полейте с лъжица бульон, декорирайки стъблата с броколи.
- Стъпка 3Почистете обелените скариди оставяйки опашките, леко подсолете, а след това оваляйте в картофено брашно, изтупайте брашното което е в повече, сварете 2 чаши вода след което пуснете скаридите и така варете не повече от 10 секунди. Извадете от водата, изплакнете под студена вода и оставете настрана.
- Стъпка 4В тенджера сварете 2 чаши вода, почистете фасула като предварително го нарежете на парчета с дължина около 1,5 см. Деликатно посолете и пуснете в врящата вода за около 8 минути, след което отцедете и изплакнете със студена вода. Разбъркайте съставките за застройка на фасула в тенджера, след това сварете всичко и добавете фасула.
- Стъпка 5В друг съд смесете съставките за застройка на скаридите, сварете, добавете скаридите, на слаб огън внимателно добавете жълтъка. След което варете на много слаб огън с капак около 2 минути.
Съвет за готвене, заглавие
Поставете скаридите в чиния, гарнирайте с фасула, сервирайте зеленчуците отделно.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
Ципура със скариди и зеленчукова гарнитура
Пригответе бърза и вкусна вечеря с риба и морски дарове, подправена със зеленчукова салата.
Яйца по мексикански
Перфектният обяд с яйца, зеленчуци и къри
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета
Питателна салата, богата на витамини, перфектна за обяд или лека вечеря
Открийте също...