Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Tolma - сърми с лозови листа

Както в много други страни, сърмите с лозови листа са популярни и в Армения. Те не са много трудни за приготвяне и имат невероятен вкус.

Стъпки на приготвяне

  • Измийте лозовите листа. Опитайте ги, ако са много солени, нека малко престоят в студена вода. Ако и след това са солени, сложете само малко сол на месото.
  • Нарежете лука на малки кубчета и нарежете магданоза и босилека. За да спестите време и за по-добри резултати, може да ги сложите в кухненски робот.
  • Смесете месото, лука, босилека, магданоза, ориза и малко риган в една купа. Можете да ги размесите с ръце, тъй като така се омесва най-добре.
  • Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте, че листата също ще бъдат солени.
  • Ако месото няма мазнина и е много сухо, добавете половин чаша топла вода и 100 г. масло.
  • За да завиете сърма, сложете малко количество от месото върху листото. Навийте листото, затворете го от всички страни, за да не може да изпадне месото. Сложете сърмата в тенджерата. Не забравяйте да сложите дафинов лист и черен пипер между нивата.
  • Когато тенджерата е почти пълна, налейте една чаша вода , покрийте я и варете на среден огън.
  • Сърмите трябва да се варят 30 минути. Можете да махнете от огъня, когато оризът е готов.

Рецепти, които може да ви интересуват

Tolma - сърми с лозови листа
8 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 1,5 кг месо (смес от свинско и говеждо)
  • 4-5 глави лук
  • ½ чаша продълговат ориз
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • лозови листа
  • пресен магданоз (може да бъде заменен със сушен)
  • пресен босилек (може да бъде заменен със сушен)
  • сушен риган
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Измийте лозовите листа. Опитайте ги, ако са много солени, нека малко престоят в студена вода. Ако и след това са солени, сложете само малко сол на месото.

  • Стъпка 2

    Нарежете лука на малки кубчета и нарежете магданоза и босилека. За да спестите време и за по-добри резултати, може да ги сложите в кухненски робот.

  • Стъпка 3

    Смесете месото, лука, босилека, магданоза, ориза и малко риган в една купа. Можете да ги размесите с ръце, тъй като така се омесва най-добре.

  • Стъпка 4

    Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте, че листата също ще бъдат солени.

  • Стъпка 5

    Ако месото няма мазнина и е много сухо, добавете половин чаша топла вода и 100 г. масло.

  • Стъпка 6

    За да завиете сърма, сложете малко количество от месото върху листото. Навийте листото, затворете го от всички страни, за да не може да изпадне месото. Сложете сърмата в тенджерата. Не забравяйте да сложите дафинов лист и черен пипер между нивата.

  • Стъпка 7

    Когато тенджерата е почти пълна, налейте една чаша вода , покрийте я и варете на среден огън.

  • Стъпка 8

    Сърмите трябва да се варят 30 минути. Можете да махнете от огъня, когато оризът е готов.