Стъпки на приготвяне
-
Измийте лозовите листа. Опитайте ги, ако са много солени, нека малко престоят в студена вода. Ако и след това са солени, сложете само малко сол на месото.
-
Нарежете лука на малки кубчета и нарежете магданоза и босилека. За да спестите време и за по-добри резултати, може да ги сложите в кухненски робот.
-
Смесете месото, лука, босилека, магданоза, ориза и малко риган в една купа. Можете да ги размесите с ръце, тъй като така се омесва най-добре.
-
Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте, че листата също ще бъдат солени.
-
Ако месото няма мазнина и е много сухо, добавете половин чаша топла вода и 100 г. масло.
-
За да завиете сърма, сложете малко количество от месото върху листото. Навийте листото, затворете го от всички страни, за да не може да изпадне месото. Сложете сърмата в тенджерата. Не забравяйте да сложите дафинов лист и черен пипер между нивата.
-
Когато тенджерата е почти пълна, налейте една чаша вода , покрийте я и варете на среден огън.
-
Сърмите трябва да се варят 30 минути. Можете да махнете от огъня, когато оризът е готов.