Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят. Рататуй произлиза от Ница. В началото то е било местно ястие, като едва през 20-ти век добива популярност извън Ница. Както повечето френски рецепти, рататуй има много вараиции, но винаги съдържа зеленчуци: патладжани, чушка, домати, тиквички. Може да бъде сервирано като основно ястие или като гарнитура.

Стъпки на приготвяне

  • Нарежете измития патладжан на кубчета.

  • Посолете го и го поставете за 25 минути в гевгир, за да пусне горчивия сок.

  • Обелете домати, нарежете на четвъртинки и премахнете семките.

  • Нарежете лука, чушките и тиквичките на кубчета.

  • Загрейте зехтина на среден огън в голям тиган. Пържете тиквичките няколко минути до зачервяване. Отцедете ги от мазнината.

  • Добавете 2 лъжички зехтин и пържете чушките около 5 минути. Сложете ги при тиквичките.

  • Изпържете измития и подсушен патладжан с 3-4 лъжици загрят зехтин, като внимавате да не го изгорите. Пържете около 6-8 минути докато покафенее. Добавете го към останалите зеленчуци.

  • Запържете леко лука и счукания чесън в 3 лъжици зехтин. Добавете виното и изчакайте да се изпари. Добавете доматите, мащерката и 2 лъжици магданоз. Варете на слаб огън около 10 минути.

  • Добавете всички зеленчуци и варете 12 минути на слаб огън. Когато зеленчуците омекнат, ги свалете от котлона и, разбърквайки ги леко, добавете магданоза и 4 лъжици босилек.

  • Добавете сол, пипер, сок от прясно изцеден лимон и останалия босилек.

Рецепти, които може да ви интересуват

Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница
4 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 1 кг узрели домати
  • 2 различни цветове чушки
  • 1 голям патладжан
  • 1 лъжица сол
  • 3/4 чаша зехтин
  • 1 тиквичка
  • 2 големи глави лук
  • 3 големи скилидки чесън
  • 100 мл червено сухо вино
  • 3-4 клонки прясна мащерка
  • 5 лъжици нарязан магданоз
  • 5 лъжици нарязан босилек
  • Свежо смлян пипер
  • Сок от 1 лимон
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Нарежете измития патладжан на кубчета.

  • Стъпка 2

    Посолете го и го поставете за 25 минути в гевгир, за да пусне горчивия сок.

  • Стъпка 3

    Обелете домати, нарежете на четвъртинки и премахнете семките.

  • Стъпка 4

    Нарежете лука, чушките и тиквичките на кубчета.

  • Стъпка 5

    Загрейте зехтина на среден огън в голям тиган. Пържете тиквичките няколко минути до зачервяване. Отцедете ги от мазнината.

  • Стъпка 6

    Добавете 2 лъжички зехтин и пържете чушките около 5 минути. Сложете ги при тиквичките.

  • Стъпка 7

    Изпържете измития и подсушен патладжан с 3-4 лъжици загрят зехтин, като внимавате да не го изгорите. Пържете около 6-8 минути докато покафенее. Добавете го към останалите зеленчуци.

  • Стъпка 8

    Запържете леко лука и счукания чесън в 3 лъжици зехтин. Добавете виното и изчакайте да се изпари. Добавете доматите, мащерката и 2 лъжици магданоз. Варете на слаб огън около 10 минути.

  • Стъпка 9

    Добавете всички зеленчуци и варете 12 минути на слаб огън. Когато зеленчуците омекнат, ги свалете от котлона и, разбърквайки ги леко, добавете магданоза и 4 лъжици босилек.

  • Стъпка 10

    Добавете сол, пипер, сок от прясно изцеден лимон и останалия босилек.