Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega". Зелето couve gallega не става на глава, а единствено пуска през цялата година единични листа. Може да се замени с италианско зеле, което както "couve gallega" трябва да се добави към супата след като предварително е много дребно нарязано.

Стъпки на приготвяне

  • Италианското зеле трябва да се измие със студена вода. След това трябва да отделите листата от главата и да ги нарежете на тънки ивици.
  • Така приготвеното зеле трябва да оставите за половин час.
  • Наденицата трябва да се надупчи с вилица на няколко места и да се свари във вода на силен котлон.След като водата заври, намалете котлона и варете 15 минути. След това подсушете и нарежете на парчета.
  • Обелете картофите и варете в подсолена вода 15 минути.
  • Извадете картофите и внимателно намачкайте на пюре. След това го върнете обратно в тенджерата с водата от картофите.
  • Добавете зехтина и сварете.
  • Нарязаното зеле изсипете в тенджерата и варете 5 минути.
  • Поставете наденицата и варете още 3 минути.

Рецепти, които може да ви интересуват

Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци
4 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 150 г италианско зеле
  • 60 г суха чеснова наденица или chorizo
  • 1,5 големи картофи (около 250 г)
  • 0,75 литра вода
  • 1 лъжичка сол
  • Четвърт чаша зехтин
  • Червен пипер
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Италианското зеле трябва да се измие със студена вода. След това трябва да отделите листата от главата и да ги нарежете на тънки ивици.

  • Стъпка 2

    Така приготвеното зеле трябва да оставите за половин час.

  • Стъпка 3

    Наденицата трябва да се надупчи с вилица на няколко места и да се свари във вода на силен котлон.След като водата заври, намалете котлона и варете 15 минути. След това подсушете и нарежете на парчета.

  • Стъпка 4

    Обелете картофите и варете в подсолена вода 15 минути.

  • Стъпка 5

    Извадете картофите и внимателно намачкайте на пюре. След това го върнете обратно в тенджерата с водата от картофите.

  • Стъпка 6

    Добавете зехтина и сварете.

  • Стъпка 7

    Нарязаното зеле изсипете в тенджерата и варете 5 минути.

  • Стъпка 8

    Поставете наденицата и варете още 3 минути.