Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Финската маса никога не се е отличавала с изобилие, дълго време жителите на тази страна не са използвали ястията, добавяйки към ястията основно магданоз и копър. Основата на повечето ястия са рибата и картофите и калалаатикко (kalalaatikko) не е изключение. Калалаатикко е запеканка с риба. Въпреки, че има различни варианти на запеканката, основната съставка навсякъде е една и съща.

Стъпки на приготвяне

  • Обелете картофите, нарежете ги на средни парчета и ги поставете в намазана с мазнина тенджера.

  • Почистете прясната херинга, нарежете на средни парчета и я поставете върху картофите.

  • Картофите и херингата се поръсват с дребно нарязания лук, всичко посипете с брашно и залейте с олио. Задушете на слаб огън.

  • Към сварените картофи с херингата излейте яйцата смесени с млякото.

  • Печете във фурна около 10 минути и сервирайте гореща.

Рецепти, които може да ви интересуват

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи
4 човека 30-45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 300 г прясна херинга
  • 800 г картофи
  • 80 г лук
  • 50 г олио
  • 130 г мляко
  • 2 яйца
  • 1 лъжица пшенично брашно
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Обелете картофите, нарежете ги на средни парчета и ги поставете в намазана с мазнина тенджера.

  • Стъпка 2

    Почистете прясната херинга, нарежете на средни парчета и я поставете върху картофите.

  • Стъпка 3

    Картофите и херингата се поръсват с дребно нарязания лук, всичко посипете с брашно и залейте с олио. Задушете на слаб огън.

  • Стъпка 4

    Към сварените картофи с херингата излейте яйцата смесени с млякото.

  • Стъпка 5

    Печете във фурна около 10 минути и сервирайте гореща.