Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Erwtensoep – Холандска грахова супа

Erwtensoep наричана още Snert – много известна в Холандия супа от зелен олющен грах. Обикновено холандците я приготвят през зимата, когато се появи нужда от засищаща храна. Snert е супа с много гъста консистенция, често към нея се добавя свинско или наденица. Холандците казват, че добрата грахова супа е добре приготвена само тогава когато лъжицата стои в нея.

Стъпки на приготвяне

  • Залейте граха с вода и оставете за 8-10 часа с капак.
  • Отцедете и заедно със свинското поставете в тенджера с посолена вода.
  • Гответе на слаб огън за около 3 часа.
  • Добавете лука, стъблото и горната част на целината, бъркайте от време на време и варете още половин час.
  • Накрая добавете шунката или наденицата и варете още 10 минути.
  • Извадете шунката или наденицата и я нарежете на филийки.
  • Нарязана я върнете обратно в супата.

Рецепти, които може да ви интересуват

Erwtensoep – Холандска грахова супа
6 човека над 45 минути Трудно
СЪСТАВКИ
  • 200 г чаша зелен олющен грах
  • 500 г пушена наденица
  • 500 г свинско
  • 4 глави лук
  • 1 нарязан стрък целина
  • 4 средно големи картофа
  • 1 връзка целина
  • 1 лъжичка сол
  • 2 литра вода
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Залейте граха с вода и оставете за 8-10 часа с капак.

  • Стъпка 2

    Отцедете и заедно със свинското поставете в тенджера с посолена вода.

  • Стъпка 3

    Гответе на слаб огън за около 3 часа.

  • Стъпка 4

    Добавете лука, стъблото и горната част на целината, бъркайте от време на време и варете още половин час.

  • Стъпка 5

    Накрая добавете шунката или наденицата и варете още 10 минути.

  • Стъпка 6

    Извадете шунката или наденицата и я нарежете на филийки.

  • Стъпка 7

    Нарязана я върнете обратно в супата.