Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Dhal - индийска крем супа от леща

В Индия има поговорка, че поне веднъж дневно във всяка индийска кухня се яде dhal. Dhal – Това е супа-пюре от различни видове бобови растения: боб, грах, леща, боб мунг с къри и гарам масала – смес от различни подправки.

Стъпки на приготвяне

  • Хубаво измийте лещата и я накиснете за през нощта.
  • Поставете лещата в тенджера и налейте водата в която е седяла цяла нощ. Оставете на котлона да заври.
  • Нарежете лука и доматите и заедно с всички подправки (оставете маслото) добавете в тенджерата с лещата. Варете 1 час и 15 минути на слаб огън, бъркайки на всеки 15 минути.
  • Когато ястието бъде почти готово, добавете маслото и нарязания пресен кориандър.
  • Гарам масала: всяка подправка запържете в тиган за около 15 минути. Когато всички бъдат готови, ги смесете и ги смелете в мелничка за кафе. Гарам масалата трябва да се съхранява в сух затворен съд.

Рецепти, които може да ви интересуват

Dhal - индийска крем супа от леща
2 човека 30-45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • Dhal:
  • 6 чаши вода
  • 1-2 глави лук
  • 2 чаши жълта или червена леща
  • 2 лъжички сол
  • 1 ½ лъжички куркума
  • 2 лъжички гарам масала
  • Скилидка чесън
  • Парче от корен на джинджифил
  • Парче люта чушка
  • Половин консерва белени домати
  • Бучка масло
  • Пресен кориандър
  • Гарам масала:
  • 4 лъжици кориандър
  • 2 лъжици ким
  • 2 лъжици черен пипер на зърна
  • 2 лъжички карамфил
  • 2 лъжички кардамонови семена
  • 2 парчета канела по 5 см
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Хубаво измийте лещата и я накиснете за през нощта.

  • Стъпка 2

    Поставете лещата в тенджера и налейте водата в която е седяла цяла нощ. Оставете на котлона да заври.

  • Стъпка 3

    Нарежете лука и доматите и заедно с всички подправки (оставете маслото) добавете в тенджерата с лещата. Варете 1 час и 15 минути на слаб огън, бъркайки на всеки 15 минути.

  • Стъпка 4

    Когато ястието бъде почти готово, добавете маслото и нарязания пресен кориандър.

  • Стъпка 5

    Гарам масала: всяка подправка запържете в тиган за около 15 минути. Когато всички бъдат готови, ги смесете и ги смелете в мелничка за кафе. Гарам масалата трябва да се съхранява в сух затворен съд.