Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара

Рецепта за Blintzes – палачинки с плънка, традиционно ястие на еврейската кухня. Наименованието на ястието произлиза от старославянската дума „blin” и означава тънки палачинки сервирани с плънка от картофи или сирене, а също така сладка с плодове. Сирените палачинки са традиционно ястие от еврейската кухня, приготвяни по време на празника Szawuot, когато се ядат млечни храни.

Стъпки на приготвяне

  • В приготвената голяма купа излейте водата и млякотo.
  • Разбийте яйцата и хубаво разбъркайте.
  • Добавете захарта (при сладка плънка), сол и олио.
  • Внимателно разбъркайте.
  • Постепенно прибавяйте брашното, така, че докато бъркате да получите тесто без бучки и с консистенция на заквасена сметана.
  • Пържете в тиган с добре загрято олио. Върху тигана поставяйте толкова смес, че да покрие с тънък слой цялата повърхност на тигана. Обърнете палачинката на другата страна когато едната страна стане златисто-кафява.
  • Разбъркайте с миксера всички съставки освен стафидите до получаване на гладка консистенция.
  •  Добавете стафидите и разбъркайте.
  • Сипвайте около 4 лъжички на палачинка.
  • Загрейте маргарина на тигана.
  • Запържете малко лука.
  • Нарежете гъбите на ленти и добавете към лука и задушете.
  • Добавете брашното и разнесете да не се получат бучки.
  • Постепенно добавяйте вода.
  • Добавете сол и пипер по вкус.
  • Задушете до сгъстяване.
  • Слагайте по 2 лъжички от плънката върху палачинка.

Рецепти, които може да ви интересуват

Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара
4 човека 30-45 минути Умерено
СЪСТАВКИ
  • 3 яйца
  • Чаша вода
  • 0,5 чаша мляко
  • ¼ чаша захар ( за палачинки със сладка плънка)
  • Сол
  • 1,5 лъжица олио
  • 1,5 чаша брашно
  • 400 г извара
  • 3 жълтъка
  • 2 лъжици захар
  • ½ лъжичка ванилова захар
  • 0,5 чаша намокрени стафиди
  • 500 г пресни гъби (шапките), напр. манатарки
  • 1,5 чаша нарязан лук
  • 4 лъжици брашно
  • 4 лъжици маргарин
  • Пипер
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    В приготвената голяма купа излейте водата и млякотo.

  • Стъпка 2

    Разбийте яйцата и хубаво разбъркайте.

  • Стъпка 3

    Добавете захарта (при сладка плънка), сол и олио.

  • Стъпка 4

    Внимателно разбъркайте.

  • Стъпка 5

    Постепенно прибавяйте брашното, така, че докато бъркате да получите тесто без бучки и с консистенция на заквасена сметана.

  • Стъпка 6

    Пържете в тиган с добре загрято олио. Върху тигана поставяйте толкова смес, че да покрие с тънък слой цялата повърхност на тигана. Обърнете палачинката на другата страна когато едната страна стане златисто-кафява.

  • Стъпка 7

    Разбъркайте с миксера всички съставки освен стафидите до получаване на гладка консистенция.

  • Стъпка 8

     Добавете стафидите и разбъркайте.

  • Стъпка 9

    Сипвайте около 4 лъжички на палачинка.

  • Стъпка 10

    Загрейте маргарина на тигана.

  • Стъпка 11

    Запържете малко лука.

  • Стъпка 12

    Нарежете гъбите на ленти и добавете към лука и задушете.

  • Стъпка 13

    Добавете брашното и разнесете да не се получат бучки.

  • Стъпка 14

    Постепенно добавяйте вода.

  • Стъпка 15

    Добавете сол и пипер по вкус.

  • Стъпка 16

    Задушете до сгъстяване.

  • Стъпка 17

    Слагайте по 2 лъжички от плънката върху палачинка.