Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците. Бигосът е ястие от задушено зеле с добавка от различни меса, колбаси, зеленчуци и гъби.

Стъпки на приготвяне

  • Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете.
  • Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле.
  • Нарежете месото на кубчета, запържете го и заедно с мазнината го добавете към зелето.
  • Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи.
  • Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето.
  • Добавете доматеното пюре.
  • Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.

Рецепти, които може да ви интересуват

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо
4 човека над 45 минути Умерено
СЪСТАВКИ
  • 0,5 кг прясно зеле
  • 0,5 кг кисело зеле
  • 0,4 кг месо (може да бъде смес, напр. телешко и свинско, може да бъде дивеч или пилешко – колкото повече видове месо, толкова по-вкусен е бигосът)
  • 0,15 кг наденица
  • 0,15 кг пушен бекон
  • 1 голяма глава лук
  • Няколко сушени гъби
  • Няколко сушени сини сливи
  • Лъжица доматено пюре
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Бахар на вкус
  • Дафинов лист на вкус
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете.

  • Стъпка 2

    Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле.

  • Стъпка 3

    Нарежете месото на кубчета, запържете го и заедно с мазнината го добавете към зелето.

  • Стъпка 4

    Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи.

  • Стъпка 5

    Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето.

  • Стъпка 6

    Добавете доматеното пюре.

  • Стъпка 7

    Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.