100 г захарен грах - 42 kcal
Съдържа белтъчини, баластни вещества, витамин C, витамини от групата B, витамин E, калий, фосфор, магнезий и калций.Здравословна захар
Доставя енергия на организма, без същевременно да повишава нивото на кръвната захар.
Конкуренция на спанака...
Зелена гарнитура
Отначало грахът се отглежда само заради сухите му семена. През XVI в Холандия се селекционира деликатен, хрупкав грах, предназначен за ядене заедно с шушулката. Той идеално се съчетава с ризото, месо и морски дарове.
Тайната на успеха
Този сорт е пренесен в Азия, където придобива огромна популярност. Понастоящем захарният грах представлява важен елемент в азиатските кухни. Вкусът на захарния грах идеално се допълва от подправките, характерни за тази кухня, като соев сос, стриден сос, сусам, джинджифил. Добре се съчетава с ориз и сладко-кисели сосове. Влиянието на похапването на грах върху икономическия успех на Китай, Япония или Корея все още не е потвърдено от достоверни изследвания.