
100 г захарен грах - 42 kcal Съдържа белтъчини, баластни вещества, витамин C, витамини от групата B, витамин E, калий, фосфор, магнезий и калций. Здравословна захар
Доставя енергия на организма, без същевременно да повишава нивото на кръвната захар.
Конкуренция на спанака... В азиатската кухня се сервират също листата на захарния грах, приготвени подобно на спанак. Зелена гарнитура
Отначало грахът се отглежда само заради сухите му семена. През XVI в Холандия се селекционира деликатен, хрупкав грах, предназначен за ядене заедно с шушулката. Той идеално се съчетава с ризото, месо и морски дарове.
Тайната на успеха
Този сорт е пренесен в Азия, където придобива огромна популярност. Понастоящем захарният грах представлява важен елемент в азиатските кухни. Вкусът на захарния грах идеално се допълва от подправките, характерни за тази кухня, като соев сос, стриден сос, сусам, джинджифил. Добре се съчетава с ориз и сладко-кисели сосове. Влиянието на похапването на грах върху икономическия успех на Китай, Япония или Корея все още не е потвърдено от достоверни изследвания.
Открийте списъците със зеленчуците ни












Нашите рецепти
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.