Вкусна и евтина
Отглежда се в умерен и хладен климат – не е много претенциозно растение и толерира ниски температури. Известна е с зеленчукови и фуражни сортове. Била е много популярна преди да се започне отглеждането на
картофи.
Рапицата в кухнята
Рапицата може да бъде сервирана вместо картофи към ястията от месо, често е
варена, задушена или печена. Също така е съставка на супи или зеленчукови ястия. В Норвегия е неразделна добавка към празничните ястия.
Кой трябва да яде рапица?
Рапицата съдържа почти 90% вода, идеално засища, а при това не доставя много калории, особено препоръчвана е при хора с наднормено тегло и на
диета за отслабване. Известни са също така нейните действия предотвратяващи болести на кожата и окапването на косата, а също така се използва за подсилване на косата. Сиропът от рапица успокоява кашлицата !