100г Бамя – 31 ккал
Съдържа бета-каротин и здравословни ненаситени мастни киселини.
Кулинарно изкуство
- Ядливият плод бамя обикновено се събира докато още не е узрял, за да може да се запази деликатният му вкус. Плодът бамя (или гъмбо) е дълъг, зелен и малко мъхест. Напомня лютите чушки по форма, но е от семейството на хибискуса.
- Неузрелият плод се приготвя като зелен боб. Най-популярните ястия са зеленчукова супа с бамя, бамя с домати и бамя с лечо.
- Също така – японска пържена бамя в темпура, сервирана със соев сос.
- Бамята има чудесен вкус, когато се консумира сурова. Нуждае е се само от измиване и не е нужно дори да я белите.
- За да я сготвите можете да я мариновате или изсушите.
- Бамята може да се замразява, като махнете мъха и наредите всеки стрък по дължина в хладилната опаковка или чанта.
Заместител на кафето
Фасулът също съдържа здравословни ненаситени мастни киселини, като олеиновите киселини от типа Омега-9, както и линолови киселини от Омега-6 типа. Можете да го консумирате след като изпечете зърната или да го ползвате като заместител на кафето. Мазнините от фасула имат много добро приложение в производството на маргарин.
За болки в стомаха
Когато приготвяте бамя, трябва да отделите слузта, която е изключетилно полезна при правенето на супи или сосове за хора, страдащи от болки в стомаха. За да махнете специфичната слуз на този плод, е достатъчно просто да го обелите.