Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Пащърнак

 

100г пащърнак – 56 kcal

Пащърнакът съдържа белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк и витамини A, B1, B2, B6, C, E, PP и фолиева киселина.

Модерният пащърнак

През древността и средновековието пащърнака е бил известен зеленчук, отглеждан до момента на разпространение на картофите. Издълженият или кръгъл корен съдържа бяла ароматна мъзга с характерно сладко-лют вкус. Може да се консумира суров, в салати, под формата на пюре или след сваряване с други зеленчуци. Подправят се с него супи, питки, зеленчуци и кисело зеле.

От полза за всички кръвни групи

Съдържа много ценни хранителни свойства. Има здравословни свойства за всички кръвни групи. Плодовете съдържат етерични масла, фурокумарини, глюкозиди, мастни и флавоноиди масла. Има диуретично, противоотровно и противоревматично действие. Възбужда апетита, алкализиращ и калоричен. Използва се също така, при лечение на камъни в бъбреците.

Пащърнак или магданоз?

Пащърнакът често се бърка с магданоза. Как да го разпознаете? От магданоза се различава с това, че е доста гладък, а на мястото на израстване на листа има малки вдлъбнатини и кафяв ореол, на вкус прилича малко на морков.

Не само за хора

Пащърнакът е също така ценно фуражно растение и се смята, че месото на животните хранени с този зеленчук е по-вкусно.


Рецепти, съдържащи този зеленчук
Крем супа от грах с крокети от прошуто
Крем супа от грах с крокети от прошуто

Сервирана топла, крем супата от грах е истински деликатес за цялото семейство

2 човека 30-45 минути Трудно
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.