100г пащърнак – 56 kcal
Пащърнакът съдържа белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк и витамини A, B1, B2, B6, C, E, PP и фолиева киселина.
Модерният пащърнак
През древността и средновековието пащърнака е бил известен зеленчук, отглеждан до момента на разпространение на картофите. Издълженият или кръгъл корен съдържа бяла ароматна мъзга с характерно сладко-лют вкус. Може да се консумира суров, в салати, под формата на пюре или след сваряване с други зеленчуци. Подправят се с него супи, питки, зеленчуци и кисело зеле.
От полза за всички кръвни групи
Съдържа много ценни хранителни свойства. Има здравословни свойства за всички кръвни групи. Плодовете съдържат етерични масла, фурокумарини, глюкозиди, мастни и флавоноиди масла. Има диуретично, противоотровно и противоревматично действие. Възбужда апетита, алкализиращ и калоричен. Използва се също така, при лечение на камъни в бъбреците.
Пащърнак или магданоз?
Пащърнакът често се бърка с магданоза. Как да го разпознаете? От магданоза се различава с това, че е доста гладък, а на мястото на израстване на листа има малки вдлъбнатини и кафяв ореол, на вкус прилича малко на морков.
Не само за хора Пащърнакът е също така ценно фуражно растение и се смята, че месото на животните хранени с този зеленчук е по-вкусно.