100 г романеско – 25 kcal Романеско има хранителна стойност подобна на карфиола или броколите, но съдържа повече каротин и минерални соли, а по-малко баластни вещества. Той е богат източник на витамин C. Нещо леко

Смята се за един от най-лесно смилаемите зеленчуци.

В търсене на изгубения вкус

Романеско чудесно насища глада, а същевременно съдържа малко калории. Този зеленчук помага на хората, които страдат от увреждания на вкуса. Романеско съдържа цинк, който допринася за борба срещу загубата на вкус и металния вкус в устата.

За отегчените Романеско е идеален за разнообразяване на диетата на любителите на карфиола, които нямат повече идеи за приготвяне на своя любим зеленчук. Романеско може да се приготвя подобно на карфиола, но е по-лесно смилаем.   Поява на сцената

Романеско излиза на международния пазар около 1990 година. Той е бил отглеждан в околностите на Рим – там холандските градинари го намират и усъвършенстват. Днес този зеленчук разнообразява топлите ястия, както и зеленчуковите предястия и запеканки, а също салатите от пресни зеленчуци.

Деликатес от космоса

Англичаните наричат романеско броколи, французите зеле, а германците и поляците карфиол. Нерешителните го подреждат някъде между броколите и карфиола. Като се вземе предвид неговата форма (розичките на романеско напомнят пирамиди или минарета), интерес би предизвикала теорията, че е паднал от летяща чиния.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти