100 г романеско – 25 kcal Романеско има хранителна стойност подобна на карфиола или броколите, но съдържа повече каротин и минерални соли, а по-малко баластни вещества. Той е богат източник на витамин C. Нещо леко
Смята се за един от най-лесно смилаемите зеленчуци.
В търсене на изгубения вкус
Романеско чудесно насища глада, а същевременно съдържа малко калории. Този зеленчук помага на хората, които страдат от увреждания на вкуса. Романеско съдържа цинк, който допринася за борба срещу загубата на вкус и металния вкус в устата.
За отегчените Романеско е идеален за разнообразяване на диетата на любителите на карфиола, които нямат повече идеи за приготвяне на своя любим зеленчук. Романеско може да се приготвя подобно на карфиола, но е по-лесно смилаем. Поява на сцената
Романеско излиза на международния пазар около 1990 година. Той е бил отглеждан в околностите на Рим – там холандските градинари го намират и усъвършенстват. Днес този зеленчук разнообразява топлите ястия, както и зеленчуковите предястия и запеканки, а също салатите от пресни зеленчуци.
Деликатес от космоса
Англичаните наричат романеско броколи, французите зеле, а германците и поляците карфиол. Нерешителните го подреждат някъде между броколите и карфиола. Като се вземе предвид неговата форма (розичките на романеско напомнят пирамиди или минарета), интерес би предизвикала теорията, че е паднал от летяща чиния.