Автентична царевична салата в американски стил! Това вкусно ястие се казва „сукоташ“ и произлиза от индианска думa, означаваща „варени царевични зърна“. Сукоташ е традиционна гарнитура към всяко барбекю в САЩ и е вкусна комбинация от царевица и боб по ваш избор. Коя е любимата ви царевична салата?
Необходими продукти:
1 глава червен лук
1 консерва сладка царевица на Bonduelle
1 консерва зрял фасул на Bonduelle
1 консерва червен фасул на Bonduelle
3 свежи и узрели домата
1 с.л. зехтин
1 ч. л. мащерка или риган
фина сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Стъпка 1
Обелете и нарежете лука на ситно. Отворете и изцедете консервата с царевица. Оставете съдържанието настрана.
Стъпка 2
Изцедете зрелия и червения фасул. Изплакнете ги. Ако използвате пресен боб - обелете го и го сварете във вряща подсолена вода с подправки, докато омекне (около 45 минути до 1 час). Изсипете водата и го оставете да изстине.
Стъпка 3
Запържете лука в зехтина, докато стане прозрачен. Добавете боба и царевицата, запържете ги за 2-3 минути. Добавете нарязаните домати на кубчета и запържете за 5 минути, докато започнат да покафеняват.
Стъпка 4
Подправете със сол, черен пипер и риган или мащерка. Сервирайте ястието топло или студено.
Допълнителни съвети:
Дойде ли лятото идват и барбекютата! Но какво да сложим за гарнитура? Салатите винаги са страхотна идея. Те са бързи и лесни за приготвяне и няма нужда да сте готвач, за да зарадвате гостите си, особено след като рецептите за салати са толкова многобройни.
Сред сезонните зеленчуци доматите винаги са обичани и се съчетават добре с много други съставки. Експериментирайте с червен лук, босилек или магданоз за овкусяване и добавете малко прясно сирене като моцарела или козе сирене. Тайната на перфектното овкусяване е да добавите две щипки сол поне 30 минути преди сервиране. Така зеленчуците естествено пускат соковете си. Оставете салатата на стайна температура. Добавете зехтин, оцет и черен пипер непосредствено преди сервиране: ще видите, че този метод променя всичко!
Друга традиционна гарнитура за месо на скара в Съединените щати е картофената салата. За да я приготвите - сложете картофите в тенджера с подсолена студена вода. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри. Щом картофите се сварят ги нарежете на кубчета и подправете, докато са горещи. Всеки слага различни подправки, така че овкусете по ваше осмотрение. Истинската тайна е в температурата на картофите, която позволява да се напоят с всички добавени вкусове. Прибавете накълцан магданоз, ситно нарязан лук, шалот или счукан чесън... всяка съставка прави тази салата уникална! Картофената салата върви страхотно с пиле на скара или свински ребърца!
Друга известна рецепта, от другия край на Атлантическия океан, е „сукоташ“. Тове е индианска рецепта, която се приготвя с царевични зърна и боб. Ястието може да се сервира топло или студено. Много е лесно - напомня на зеленчуков миш-маш и се прави за нула време! Нужни са лук, царевица от консерва (без добавена захар) и боб по избор - консервиран червен или зрял фасул, или дори маслен боб. Важното е да ги изцедите старателно. След като запечете лука в малко масло на тигана, добавете подправки (люти чушки или сладък червен пипер) и кухнята ви ще ухае изумително. Някои хора прибавят и кубчета тиква или парчета червени чушки, въпреки че не са част от традиционната рецепта. Бобът и царевицата са достатъчни и хубавото на това ястие е възможността да се сервира топло или студено: идеално за голяма лятна вечеря!